Toyota avensis

10 Kwi 2011, 18:52

znalazlem ciekawy egzemplarz avensis 2.0 diesel 126 km z 2006r. czytalem opinie , ale sa dosc rozbiezne, jedni chwala, inni ze katasatrofa. Moze ktos ma takie auto i podzieli sie wrazeniami czy warto kupic czy szukac inna marke? honda accord? saab??audi a4 troche starsze? passat?
luciu25
Nowicjusz

10 Kwi 2011, 20:32

Na pewno nie warto kupować audi a4. Toyota nie jest zła, accord chyba najlepszy ewentualnie bmw 330d
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

10 Kwi 2011, 22:11

jesli saab to tylko w benzynie , ogolnie saaby polecam
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

10 Kwi 2011, 22:18

Bardzo fajnie się takim Avenem jeździ. Jakby jeszcze był w automacie to wogóle miód malina :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Kwi 2011, 22:19

mazda6
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

10 Kwi 2011, 23:52

AVENSISy stoją wysoko w zestawieniu awaryjności przeprowadzonego przez TUV (tzn. są mało awaryjne) Też dobrze, lecz troszke gorzej, wygląda sprawa z ACCORDEM i prawde mówiąc ten samochód (wg mnie) lepiej się prezentuje od TOYOTY. Popatrz sobie jeszcze na ALFE ROMEO 159, zbiera ostatnio bardzo pochlebne opinie.
MouseMan
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...

11 Kwi 2011, 13:52

Te wszystkie raporty awaryjności są trochę z księżyca wzięte bo opierają sie na usterkach wymienianych na przeglądach, a to co rozwali się pomiędzy nimi jest już nieujmowane. Dlatego np. passat 2,0 tdi, który jest najgorszym VW w ostanich latach, w rankingu TUV zajmuje wysokie miejsca a o jego bezawaryjności ciężko cokolwiek powiedzieć bo takiej nie ma :mrgreen:
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

11 Kwi 2011, 22:01

jutro obejrze honde, mam nadziej ze bedzie ok, bo szukam auta na dluzej, saaba sobie chyba odpuszcze bo to wlasciwie vectra a taka mialem ostatnie 3 lata....dzieki za podpowiedzi
luciu25
Nowicjusz

12 Kwi 2011, 15:44

Napisz jaką miałeś vectrę plus czy znasz jej historię zanim ją użytkowałeś .Źle mnie nie zrozum ale mam kilku kolegów którzy tez nieźle pojechali na kasie na avensis i maździe 6 w dieslu .
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

13 Kwi 2011, 21:00

mialem vectre 2.2 dti 2003 rok , hatchback
luciu25
Nowicjusz

14 Kwi 2011, 08:52

No na mazde 6 w dieslu trzeba uwazac :D Najlepiej wszystkiego sie doweidizec o eksploatacji oraz usterkach jakie moga wystapic zeby ich uniknac :) Bo skutki moga byc na prawde kiepskie, lacznie z zatarciem silnika i jego wymiana :)
Dlatego jesli chodzi o Mazda 6 to tylko w benzynie i mozna sie cieszyc z jazdy :)
Wincam
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Kwi 2011, 13:45

jeździłem modelem 114KM silnik D4D z grudnia 2005 przez półtorej roku na wyspach.
proszę weź pod uwagę że eksploatacja na wyspach jest inna niż w kraju - nie ma dziurawych dróg, nie ma soli i śniegu i mrozów (no, ostatnio były) i upałów, bardzo neutralne warunki cały rok.
co do auta - Avensis II jest bardzo duża w środku, ja mam prawie 185 ważę ponad 100 i miałem mnóstwo miejsca, podobnie z tyłu. bagażnik fajny, pojemny, koło zapasowe od środka, dostęp łatwiutki.
eksploatacja bardzo tanio - tylko raz wymieniłem tylne światła stopu, i na koniec padła mi pompa klimatyzacji (ot tak bez powodu) która kosztowała mnie 200euro. poza tym - nic się nie działo.
spalanie genialne - w trasie nie dziwiło mnie 4.8l na 100, a mieście max. 6.4 średnio 5.4L czyli tyle co nic.
jazda przyjemna - ale bez zrywów. to auto to jest cruiser, jak wyjedziesz na trasę możesz zasnąć -chociaż powyżej 120km pojawiają się gwizdy, co jest efektem designu nadwozia, przy przedniej szybie jest trochę miejsc przez które powietrze śmiga aż miło i jak pierwszy raz to usłyszysz to gwarantuję że się wystraszysz :) ale to tylko efekt dźwiękowy, uciążliwy dla niektórych, dla mnie nie. deska rozsądnie zaprojektowana, wszystko w zasięgu ręki, komputer pokładowy dość ubogi ale zawsze fajnie jak się widzi aktualne statystyki. niestety - plastiki trochę trzeszczą gdy się ich dotyka, szczególnie centralny panel. ja miałem demontowany zestaw głośnomówiący i od tej pory zawsze jak opierałem lewą nogę(bo kierownica pod drugiej stronie) to trzeszczało, co może denerwować. wszystkie modele II tak mają, to kwestia doboru materiału, nie jest to brzydkie wizualnie, ale podczas jazdy usłyszysz w ten sposób cenę auta, jeśli rozumiesz o czym mówię :)

jeśli chcesz duże wygodne auto które - przede wszystkim - bardzo mało pali (i oczywiście nie jeździsz cały czas na 3 biegu ani 200km/h) to możesz brać.

zwróć uwagę na krótki nos auta - pomaga parkować, ale auto jest szerokie i przygotuj się że poobijają ci drzwi w centrach handlowych. dodatkowo lakiery z wersji podstawowych są ścieralne do tego stopnia że po kilku wizytach na myjni ręcznej zauważysz że lakier jest lekko powycierany - szczególnie widoczne na podziemnych parkingach przy białym oświetleniu.

generalnie bardzo na +.
mówią że brzydkie - jako wzór auta "funkcjonalnego" wygląda jak dla mnie ładnie - na pewno ładniej niż passat. ale każdy ma swój gust.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa