jeździłem modelem 114KM silnik D4D z grudnia 2005 przez półtorej roku na wyspach.
proszę weź pod uwagę że eksploatacja na wyspach jest inna niż w kraju - nie ma dziurawych dróg, nie ma soli i śniegu i mrozów (no, ostatnio były) i upałów, bardzo neutralne warunki cały rok.
co do auta - Avensis II jest bardzo duża w środku, ja mam prawie 185 ważę ponad 100 i miałem mnóstwo miejsca, podobnie z tyłu. bagażnik fajny, pojemny, koło zapasowe od środka, dostęp łatwiutki.
eksploatacja bardzo tanio - tylko raz wymieniłem tylne światła stopu, i na koniec padła mi pompa klimatyzacji (ot tak bez powodu) która kosztowała mnie 200euro. poza tym - nic się nie działo.
spalanie genialne - w trasie nie dziwiło mnie 4.8l na 100, a mieście max. 6.4 średnio 5.4L czyli tyle co nic.
jazda przyjemna - ale bez zrywów. to auto to jest cruiser, jak wyjedziesz na trasę możesz zasnąć -chociaż powyżej 120km pojawiają się gwizdy, co jest efektem designu nadwozia, przy przedniej szybie jest trochę miejsc przez które powietrze śmiga aż miło i jak pierwszy raz to usłyszysz to gwarantuję że się wystraszysz
![Smile :)]()
ale to tylko efekt dźwiękowy, uciążliwy dla niektórych, dla mnie nie. deska rozsądnie zaprojektowana, wszystko w zasięgu ręki, komputer pokładowy dość ubogi ale zawsze fajnie jak się widzi aktualne statystyki. niestety - plastiki trochę trzeszczą gdy się ich dotyka, szczególnie centralny panel. ja miałem demontowany zestaw głośnomówiący i od tej pory zawsze jak opierałem lewą nogę(bo kierownica pod drugiej stronie) to trzeszczało, co może denerwować. wszystkie modele II tak mają, to kwestia doboru materiału, nie jest to brzydkie wizualnie, ale podczas jazdy usłyszysz w ten sposób cenę auta, jeśli rozumiesz o czym mówię
jeśli chcesz duże wygodne auto które - przede wszystkim - bardzo mało pali (i oczywiście nie jeździsz cały czas na 3 biegu ani 200km/h) to możesz brać.
zwróć uwagę na krótki nos auta - pomaga parkować, ale auto jest szerokie i przygotuj się że poobijają ci drzwi w centrach handlowych. dodatkowo lakiery z wersji podstawowych są ścieralne do tego stopnia że po kilku wizytach na myjni ręcznej zauważysz że lakier jest lekko powycierany - szczególnie widoczne na podziemnych parkingach przy białym oświetleniu.
generalnie bardzo na +.
mówią że brzydkie - jako wzór auta "funkcjonalnego" wygląda jak dla mnie ładnie - na pewno ładniej niż passat. ale każdy ma swój gust.