Toyota Corolla 1.3 4EFE- dymienie przy wysokich obrotach

03 Gru 2010, 22:19

Witam,
dziś chciałem się "wykopać" ze śniegu i przez chwilę przytrzymałem silnik przy ok 5000 obrotów.
w tylnej szybie widziałem trochę białego (szarego) dymu z rury wydechowej.

Silnik był rozgrzany, nie bierze oleju, płynu chłodniczego nie ubywa, paliwo z BP, na bagnecie olej normalny (nie spieniony), pod korkiem brak jakiejkolwiek mazi, nie dymi ani nie śmierdzi z pod maski, filtry i olej wymieniane ok 3000km temu, katalizator nie wycinany.

Dym może to sugerować kłopoty z uszczelką pod głowicą, ale jednak wyżej wymienione cechy to wykluczają. Czy to jest norma, że silniki benzynowe przy bardzo wysokich obrotach mogą trochę dymić, czy jednak nie?

Pozdrawiam.
kierowca000
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

03 Gru 2010, 22:24

kierowca000 napisał(a):w tylnej szybie widziałem trochę białego (szarego) dymu z rury wydechowej.

A skąd jesteś pewny ze to dym.. :?: :?:Przeciez nie patrzyłes na to bezposrednio z tył a tylko widziałeś to przez tylną szybę.A nie wynika to przypadkiem z róznicy temperatury pomiędzy poczatkiem wydechu/gorący/przy silniku a mozna powiedzieć prawie zimnym ostatnim tłumikiem-końcówką rury wydechowej... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Gru 2010, 22:30

hmm, może nie dym, nie wiem naprawdę.
czyli jest szansa, że wszystko w porzadku?
kierowca000
Nowicjusz

03 Gru 2010, 23:05

kierowca000 napisał(a):hmm, może nie dym, nie wiem naprawdę.

Zwróć uwagę ze w okresie zimowym z kazdego wydechu widać kłęby niby dymu przy dodaniu gazu.U Ciebie było to samo ale nie zwracałes na to uwagi bo przy mniejszych obrotach silnika rzędu 2-3 tyś.nie występuje tak intensywnie jak na wysokich obrotach.Jestem pewny ze mozesz spoko kimac... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century 1967 rok
    Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...