Witam,
tak się składa, że pewnego czasu stałem przed podobnym dylematem
![Smile :)]()
teraz mam porównanie obydwu samochodów. Osobiście jeżdżę Mazda 3 1,6 MZ-CD (109KM) z 2005r., ale mamy też w rodzinie Toyotę Corollę 2,0 D4D (115KM), którą dosyć często się poruszam. Oba samochody są bezwypadkowe, stale serwisowane itp. itd. Jeśli to pomoże to napiszę swoje spostrzeżenia:
1. Wygląd - to akurat jest rzecz gustu (subiektywna), ale moim zdaniem na korzyść Mazdy.
2. Przestrzeń - też na korzyść Mazdy, Corolla ma za mały bagażnik (mówię o wersji HB), a wsiadając do Mazdy ma się wrażenie, że ten samochód jest po prostu większy niż wydawałoby się to z zewnątrz.
3. Wygoda - tutaj zależy co kto lubi. W Maździe fotele są twardsze, ale bardzo dobrze wyprofilowane, w Toyocie są kanapowe, ale też świetnie profilowane (mam 190cm wzrostu) i nie czuć w nich zmęczenia trasą.
4. Zawieszenie - bezawaryjność Toyoty to w dużym stopniu oparcie samochodu na sprawdzonych, dopracowanych, ale też czasami prostych rozwiązaniach. Oba auta przód mają ten sam natomiast tył to inna bajka. Toyota ma bardzo proste zawieszenie co jeśli chodzi o pewność prowadzenia, pokonywanie zakrętów itp. nie jest zbyt dobre, ale za to nie ma się co tam zepsuć co znowu jest plusem. W maździe zawieszenie jest wielowahaczowe, żywcem ściągnięte z focusa - więcej reklamy nie trzeba (najlepsze w swojej klasie) - tylko nie daj Boże naprawiać coś poważniejszego
5. Wnętrze - Toyota ma proste wnętrze co moim zdaniem działa na plus bo nie każdy lubi "tubowate" zegary, pomarańczowe podświetlenie itp. tak jak to ma miejsce w Maździe. Jeśli mowa o wykończeniu wnętrza i jakości materiałów to jednak na plus Mazda. Są lepiej spasowane, nie trzeszczą, nie skrzypią, co w corolli już delikatnie daje o sobie znać.
6. Silnik - temat rzeka. Jak dla mnie można je ustawić na równi. Silnik Mazdy dto konstrukcja PSA znana m.in. z Forda (TDCI), Peugeota (HDI) i Citroenów (HDI). Zmieniony został osprzęt na japoński Denso. Toyota ma silnik swój. Oba silniki nie lubią złego paliwa. Trzeba dbać o turbinę i olej, ale to jak w każdym turbodieslu. Mazda ma świetne wyciszenie kabiny przez co silnik nie jest tak słyszalny. Toyka ma większą pojemność, przez co moim zdaniem auto jest bardziej "elastyczne". W temacie spalania Toyota wypada minimalnie gorzej, ale naprawdę na tyle minimalnie, że trudno to uznać za minus - wynika to raczej z pojemności.
7. Skrzynia biegów - tutaj remis. Za Mazdą przemawia jedynie krótki lewarek zmiany biegów i krótki jej skok (co nadaje takiego "sportowego charakteru). W obu samochodach mam czasami wrażenie, że przydałby się 6 bieg
![Smile :)]()
oba samochody mają koła dwumasowe (w Toyocie bez tego ustrojstwa są silniki 1,4 D4D). Trzeba szanować:)
8. Serwis - auta mają przejechane M: 102 tys., T: 94 tys. km, są stale serwisowane (oleje, filtry, hamulce, płyny) w Maździe ostatnio wymieniane gumy na wahaczach (podobno katalogowe zużycie między 80 a 100 tys. km.) w Toyocie na gwarancji wymieniano drążek kierowniczy, a Maździe pasek alternatora. Poza tymi rzeczami bez niespodzianek (tfu, tfu, odpukać i odpluć!). Ceny części serwisowych różnie. Do Mazdy da się wiele podzespołów dobrać z Forda Focusa, przy Toyocie trzeba się naszukać, ale też da się znaleźć dobre oferty.
9. Ocena końcowa - i Mazda i Corolla to naprawdę dobre samochody. Jednak przy ocenie końcowej zdecydowanie opowiedziałbym się za Mazdą! Nie dlatego, że sam nią jeżdżę (ktoś może tak od razu powiedzieć, że chwalę swoje, choć do Corolli też mam odczucie "swojości"). Mazda jest lepiej wykończona, ma więcej przestrzeni, lepiej się prowadzi, ma wiele ciekawych szczegółów (jak np podświetlanie stacyjki, żeby trafić kluczykiem, po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki można jeszcze przez minutę domknąć szyby bez kluczyka - w Toyocie się nie da - przynajmniej w tej naszej; itp. itd.), nie ma tych samochodów za wiele i przede wszystkim jest poskładana w Japonii. Jak dla mnie postawiłbym na Mazdę 3!
Mam nadzieję, że porównanie komuś pomoże. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam!