Toyota Corolla czy Honda Civic ? - pierwsze auto do 8 tys.

22 Lis 2012, 15:03

Witam serdecznie użytkowników forum. Ponieważ moja wiedza na temat motoryzacji jest delikatnie rzecz ujmując - uboga - chciał bym zasięgnąć porady odnośnie kupna pierwszego auta. Domyślam się, że mój temat jest temat wtórnym i pojawił się już tutaj niejednokrotnie, jednak chciał bym zapytać o konkretne marki i będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.

Mam do dyspozycji ok.8 tys. zł i chciał bym kupić auto przede wszystkim oszczędne: z gazem, lub benzyną (po zakupie przerobić na LPG). Drugi warunek to niezawodność - słyszałem, że Toyoty Corolle bodajże VIII generacji są bardzo solidne jak na swój wiek. Chodzi mi szczególnie o modele przed liftingiem z roczników 97-2000, ale także po liftingu ok.2001. Zauważyłem niedawno, że dobrze cenowo prezentuje się Honda Civic V lub VI. Który samochód wybrać? Czy może jest jeszcze jakiś godny polecenia w takiej cenie? Co sądzicie o tych autach jeśli jesteście ich posiadaczami?

Moje pytania:
- czy lepiej jest kupić takie auto już z gazem, czy nieco taniej z benzyną i gaz zamontować samemu?
- czy to prawda, że w takiej cenie nie do końca warto patrzeć na model lecz szukać okazji sprawdzonego auta od osoby którą znamy i dbała o nie, niż od nieznajomego lepszą markę? (patrz "ps")
- jaki jest koszt przeciętnej instalacji gazowej do takich modeli?
- czy przy zakupie warto kierować się przebiegiem?
- która Corolla jest godniejsza polecenia przed czy po liftingu? Czy to nie to samo?

Z góry dzięki za odpowiedź!

ps. dostałem od znajomego propozycję kupna Fiata Brava 97r., po dziadku jego znajomego, który zmarł. Auto ponoć 2-3 lata stało w garażu, a potem rok pod chmurką - ma przebieg 70 000 i wygląda znakomicie wizualnie w środku, nic nie zniszczone, nie ma śladów użytkowania praktycznie. I teraz pytanie - czy podczas takiego stania i niskiej eksploatacji jest opcja, żeby dla wielu części wyszła ona na gorsze i w momencie kiedy zacznę normalnie nim jeździć poprostu się rozsypie? Cena za to auto to 3000 zł, nie ma nawet wspomagania, rozrusznik nie działał więc został wymieniony, komplet zimówek do tego, auto na benzynę.
Ambroży
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Lis 2012, 15:37

Po kolei...
:)
Miałem kilka aut z lpg w życiu i zawsze szukam bez instalacji (mimo,że drożej ostatecznie będzie),następnie jeżdżę z miesiąc i po tym okresie wiem czy warto inwestować w to konkretne auto i zakładać gaz. Przez miesiąc po prostu wiem,czy ktoś wcisnął mi szrot czy nie... (np czy silnik bierze olej).
Jeśli auto jest ok,to zakładam gaz .NOWY GAZ!!! -to gwarancja na 2 lata ,a nie remont starej instalacji! :no:
Do modeli których poszukujesz,koszt instalacji to 2,400 zł. Oczywiście można założyć za 1900 i też pojedzie ale pewnie nie będzie możliwości żadnej rozsądnej regulacji tej sekwencji,a listwa wtryskowa będzie dosyć wolna... Więc spalanie będzie wyraźnie większe,niż na lepszym sterowniku i szybszych wtryskach. Podałem 2400,bo to taka minimalna cena za rozsądny zestaw sekwencji (np.Stag300+Hana2000+red.Zavolli). Oczywiście można założyć instalację za 4-5k tylko po co? :unsure:
Co do przebiegu ,to oczywiście przebieg gigantyczny wyklucza zakup ale dobrze utrzymany silnik i całe auto z przebiegiem powyżej 200 tys.km na pewno nie dyskwalifikuje Toyoty czy Hondy.
Oczywiście kupować lepiej auto znane niż...nieznane ale nie zawsze jest taka możliwość... :(

A teraz pytanie Honda czy Toyota..?
Dla mnie oba auta są dobra z tym,że osobiście akurat ja wolałby Toyotę. Po pierwsze mniej podatna blacha na rdzę od Hondy,a po drugie... mniejsze prawdopodobieństwo natrafienia na auto po młodym-gniewnym. Za to wygląd zewnętrzny,a przede wszystkim środek auta,jest w Toyocie dziadkowaty i tradycyjny. Tak więc kwestia gustu ale mi akurat udziwnienia nie są potrzebne tylko spokojna eksploatacja bez problemów i kosztów.

Co do modeli poliftowych Corolli,to nie za bardzo się orientuję w różnicach ale...zasada widać jak pokazuje życie jest taka,że starszy model nie dosyć że tańszy w zakupie i w cenach części,to jeszcze prostszy w budowie i trwalszy. :yes:

:piwo:

Co do Bravy...
Napisz jaki silnik,bo 1,4-12v nie warty jest nawet chwili zastanowienia. Jeśli 1,2-16v to można się zacząć głowić. niestety auto które kilka lat stoi,trzeba koniecznie trochę porozbierać. Trzeba pewnie wymienić sporo sparciałych i "drewnianych" gum w zawieszeniu. Pewnie też będzie konieczna ingerencja w układ hamulcowy (jakieś tłoczki będą zapieczone). Poza tym oczywistym jest wymiana wszystkich pasków,płynów itp. Warto mieć świadomość,że pewnie pojawią się wycieki z silnika przez stare uszczelki .
Jednak stan ogólny o jakim piszesz i niewielka cena odkupu,mogą być magnesem i spowodować rozważanie trafności odkupu tego auta. Poza tym ten przebieg... Pojeździ pewnie jeszcze z 10 lat,a blacha nie jest podatna na rdzę! :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lis 2012, 16:18

No właśnie ta Brava to jest 1,4 12v :) a więc rozumiem, że odradzasz Kolego.
Ja jestem dość mocno ukierunkowany co do zakupu tej Corolli tylko właśnie chciałem upewnić się od kogoś kto miał z nią do czynienia, że faktycznie jest niezawodna, no chyba, że trafię na model "po młodym gniewnym" co dobrze zauważyłeś, ale fakt jest taki, jak napisałeś - bardziej rozchwytywana jest przez nich Honda. Gdzieś czytałem, że wiele Hond Civic w których piszę, nie za bardzo opłaca się przerabiać na gaz ze względu na konstrukcję silnika, ale szczerze to nie znam się i nie wiem jaki silnik jest odpowiedni do takich instalacji a jaki nie. Co do Corolli wszystko jest ok, podoba mi się wygląd zewnętrzny, wnętrze nie odstrasza, można trafić na fajnie wyposażone modele (podstawą dla mnie jest wspomaganie, ew. klimatyzacja i ABS, poduszki pow.), najlepiej 5-drzwiowe, jednak cena ok 7-8 tys za samochód 13-15 letni to też jest sporo. Może w tym przypadku cena jest wygórowana ze względu na jakość? Mogę jedynie głośno myśleć, gdyż jest to mój pierwszy zakup a nie chcę się co chwila głowić co jest nie tak, co naprawiać itd... Czy aut najlepiej szukać na np.otomoto czy może jakiejś giełdzie, komisach? Jestem z Sosnowca więc mam ich trochę w okolicy.
Ambroży
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Lis 2012, 18:57

Filtruj neta.Allegro,Gumtree i Tablicę. Komisy są dla tych co albo kupują na raty albo dla tych ,którzy nie chcą się bujać ze sprzedażą starego auta ,tylko biorąc nowsze auto stare zostawiają w rozliczeniu. Poza tym,,,zawsze będą w markecie na zakupach,popatrzeć trzeba na parkingi i na auta z kartką na szybach..! :) Oczywiście ,trzeba rozpuścić "wici" wśród znajomych.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna