Toyota Corolla E11

01 Wrz 2009, 00:16

Witam

W swojej toyocie mam następujące objawy. Nie zdarzają się one zawsze ale dość czesto.
Polegają na nagłym wzroscie mocy ok 4k obrotów na 2 , 3 i czasami 4 biegu.
Polega to na tym żę jeżeli mam wcisniety gaz na trójce do oporu samochód przyspiesza mi "proporcjonalnie" aż do osiągnięcia ok 4k obrotów i wtedy czuje nagły zwrost mocy co jest odczuwalne nawet fizycznie szarpnięciem . Nie jest to nie wiadomo jaki zwrost mocy ale odczuwalny. Na początku myslałem że jest to spowodowanie brakiem wymiany filtrów w instalacji gazowej lecz zaczełem jeździć nonstop na benzynie i jest to samo.

Tą objawe mam już tyle ze zdązyłem się do tego przyzwyczaić ale z tego co pamiętam . Niejest to cud że auto dostało nadkosmiczną moc , tylko jest to związane z tym że spadała moc w pierwszej częsci przyspieszania. Są to wyłącznie tylko moje odczucia jako właściciela pojazdu.

Co do eksploatacji auta nadmienie że jazda na 2,3i 4 biegu pomiecie z wcisnietym gazem do oporu to był chleb powszechni dla tego auta i teraz się zastanawiam czy go zbyt nie wyeksplotowałem.

Czekam na jakies porady pozdrawiam
solo23
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
  • 01 Wrz 2009, 08:37

Co to jest "zwrost"? Co do Twojego "problemu" to poczytaj sobie o VVTi...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pal za kierownicą!
      Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...