Toyota Corolla instalacja gazowa LPG

25 Paź 2018, 14:12

Hej,
czy podpowiecie biednej kobiecie jaką instalację gazową założyć do Toyoty Corolla E16 1598cm3 132KM 2013r.?
Będę niezmiernie wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam ;)
annaK88
Obserwowany

25 Paź 2018, 21:08

Silnik Valvematic jak najbardziej do zagazowania. Tutaj trzeba założyć sterownik z górnej półki najlepiej z modułem obd coś jak zenit wtryskiwacze szybkie i precyzyjne hercules czy baracuda oraz reduktor nordic ewentualnie magic III. Oraz obowiązkowo odpowiedni warsztat.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lis 2018, 15:55

Znalazłam firmę w warszawie gdzie gazowała moja znajoma Landi Renzo . jest bardzo zadowolona z montażu instalacji .
annaK88
Obserwowany

05 Lis 2018, 19:54

annaK88 napisał(a):Znalazłam firmę w warszawie gdzie gazowała moja znajoma Landi Renzo . jest bardzo zadowolona z montażu instalacji .

Bardzo nas to cieszy, zobaczymy jeszcze czy będzie taka zadowolona przy późniejszym serwisie. Ale czas pokaże.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Lis 2018, 19:42

djkranc napisał(a):Tutaj trzeba założyć sterownik z górnej półki najlepiej z modułem obd

Jeśli z górnej półki z obd to brc sequent 32 z obd. Cały komplet górna półka. Regularny serwis i spokojnie można robić długie przebiegi. Ważne to dobry gazownik.
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto
Paliwo: Benzyna

29 Lis 2018, 20:05

Pyreks napisał(a):Jeśli z górnej półki z obd to brc sequent 32 z obd.

Tak chodzi o sterownik który nie kasuje tylko błędów, ale też reguluje składem mieszanki. Także ten który proponujesz się nie nadaje.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
    W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...

08 Gru 2018, 10:17

Dlaczego niby się nie nadaje? Instalacja dobrze wystrojona, wyregulowana podczas jazdy i spokojnie obsłuży auto.
Pyreks
Początkujący

18 Gru 2018, 18:55

Pyreks napisał(a):Instalacja dobrze wystrojona, wyregulowana podczas jazdy i spokojnie obsłuży auto.

W takim razie po co samochody są wyposażone w sondy lambda które cały czas adaptują sterownik PB? Przecież można było wrzucić gotową mapę z hamowni i po problemie..
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Gru 2018, 13:31

w valvematicu dobrze działająca korekta obd na pewno pomoże aby auto jezdziło na dobrej mieszance. normalnie na sztywno ustawiona mapa gazowa bedzie cały czas pływała i rozjezdzała benzynę bo valvematic w pewnych obciązeniach zmienia cały czas czasy wtysku wiec nie da się tego usawić jednym punktem mapy na sztywno. oczywiście mozna wypośrodkować i jezdzić bedzie ale szybka sprawna korekta obd bedzie minimalizowała róznice mieszanki
aha i nie mam tu na mysli brc bo oni nie mają dobrego obd
motofan80
Nowicjusz

20 Sty 2019, 10:33

Akurat sonda lambda to raczej moim zdaniem uciążliwy wynalazek. Miałem kilka aut i we wszystkich wyskakiwał przez nią check, masakra. Co do OBD od BRC to czemu twierdzicie, że coś jest nie halo? Z tego co wiem, to całkiem dobrze to idzie.
Pyreks
Początkujący

27 Sty 2019, 16:55

Pyreks napisał(a):Akurat sonda lambda to raczej moim zdaniem uciążliwy wynalazek.

Jest niezbędna w aucie aby cały czas silnik pracował na odpowiednim składzie mieszanki nie zależnie od jakości paliwa czy zużywania się elementów silnika.
Pyreks napisał(a): Co do OBD od BRC to czemu twierdzicie, że coś jest nie halo?

Bo tylko kasuje błędy i nie robi korekt w trybie rzeczywistym.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Lut 2019, 20:34

90% ludzi, których znam przyzna, że sonda lambda to tylko problem i jak wyskoczy check to tak jeżdżą z tym. Natomiast dzięki obd gazownik może konkretnie i precyzyjnie wystroić instalację.
Pyreks
Początkujący