Toyota corolla verso 2.2 D-CAT 2006

03 Maj 2018, 20:24

Witam wszystkich. Miesiąc temu miałem wypalany dpf po zamontowaniu go do auta zauważyłem że kolumna koło pedału gazu bardzo się nagrzewa że na postoju czuć gorąc i dziwny zapach w aucie. Cały układ wydechowy tak się nagrzewa że nie idzie dotknąć.
Jest możliwe że mechanik uszkodził czujnik albo coś innego?
marcin1805
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 08 2003
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota corolla verso
Silnik: 2.2 D-CAT 177KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

04 Maj 2018, 11:08

marcin1805 napisał(a):Cały układ wydechowy tak się nagrzewa że nie idzie dotknąć.
To normalne że się nagrzewa i nie dotkniesz go ręką bo się poparzysz. Sprawdź czy mechanik założył osłonę termiczną w miejscu gdzie ci się tak mocno nagrzewa.

marcin1805 napisał(a):Miesiąc temu miałem wypalany dpf po zamontowaniu go do auta
DPF był wyciągany z układu do wypalania? To chyba raczej miałeś robioną jego regenerację, całego filtra która to odbywa się w kilkugodzinnym wypalaniu w wysokiej temperaturze.

Został zamontowany w dobrą stronę? Samochód ma moc, i nie ma problemów z wchodzeniem na obroty?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

08 Maj 2018, 09:31

Tak regeneracja była zrobiona. Auto ma moc i na obroty wchodzi bez problemu. Po kilku dniach obserwacji uważam ze teraz to coś z nagrzewnica coś się stało. Gdy jest załączone ogrzewanie, nagrzewnica jest tak gorąca że nie idzie jej dotknąć. Gdy jest wyłączona jest wszystko w porządku. Klimatyzacja działa bez problemu. Dziwne ze to się stało po regeneracji dpf. Widocznie to przypadek. Oznacza to wymianę nagrzewnicy albo jedna klapa się nie zamyka? Teraz zapalają mi się znowu kontrolki check engine. Na pewno muszę sprawdzić czemu wyskakuje ten błąd i czego on dotyczy
marcin1805
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 08 2003
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota corolla verso
Silnik: 2.2 D-CAT 177KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...