Toyota Corolla Verso 2004r - poprawność vin, rozrząd

10 Maj 2017, 15:29

Zastanawiamy się nad zakupem tej Toyoty: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sprawdzałam w autobaza.pl i tam otrzymałam w raporcie, że VIN jest nieważny. Co to oznacza? Z kolei na stronie vindecoder.eu wskazało, że 10 znak jest niepoprawny. Czytałam gdzieś, że Japończycy nie kodują roku, tylko piszą 0, i tak jest w tym vin-ie, ale w takim razie cyfra kontrolna się nie zgadza i nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Właściciel kupił auto już używane z salonu i twierdzi, że sam nie miał podstaw, żeby coś sprawdzać. W samochodzie nie działa klima i z tego tytułu chce nam upuścić 2000zł, choć na początku mowy nie było o jakiejkolwiek zniżce. Samochód widzieliśmy, wygląda jak na swój wiek bardzo dobrze, no ale przez ten wiek się wahamy. Moje pytanie, czy warto za taką cenę i czy z tym vinem coś dalej dowiadywać się i gdzie?
Rudykon
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Maj 2017, 17:24

Hmm...może to głupie...ale, tak sobie myślę...nieśmiało...może skontaktować się z tojotą?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Maj 2017, 18:24

Kontaktowaliśmy się i powiedzieli nam tylko tyle, że samochód był serwisowany. Jeśli chcemy więcej informacji musimy przyjechać z właścicielem (zrobimy to w sobotę), tyle że w tym serwisie pracowała żona właściciela i wszelkie serwisy nie wyglądały tak jak powinny, często nie zaglądali nawet do auta (słowa właściciela). Skoro było to robione 'po znajomości', to mam obawy, czy teraz też tak nie będzie.
Rudykon
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Maj 2017, 19:33

Więc po cholerę CI ta historia?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km