Toyota Corolla vs Seat Toledo pomoc

17 Mar 2013, 13:36

Witam szukam diesla do 18tys zł w miare świeżego i bez awaryjnego
robie rocznie ponad 25tys km wiec chyba diesel najlepszy , ewentualnie benzyna do zagazowania (z tym ze na zakup benzyny 15-16 tys , reszta na dobra instalacje)
mam 2 typy
1 . Toyota Corolla IX rocznik 2003+ 2.0 D4d 90 lub 116 koni
2. Seat Toledo II rocznik 2003+ 1.9 tdi 110 koni

ma ktos lub mial przyjemnosc uzytkowac te samochody i pomogl by w dokonaniu wyboru ??
lub moze ktos ma jakis inny samochod ktory mozna polecic
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

17 Mar 2013, 14:23

Z 2003r nie ma już corollek 90 KM 2,0 d4d. W tych powyżej 110KM były podobno problemy z turbinami, reszta standard czyli dwumasa i opcjonalnie wtryski. Szukałbym raczej 1,4 d4d i ewentualnie dokupił box-a ori.TTE będzie baaardzo oszczędnie, bezawaryjnie i w miarę sprawnie.

Nowsze mikro silniczki toyoty (potocznie przyjęte po VVTi) średnio dają się zagazować ponieważ jest problem z gniazdami zaworów. Oczywiście jeżeli będziesz od czasu do czasu używał PB to i tak spokojnie zrobisz te 100tyś.km. a sama głowica to koszt około 1000zł wiec bólu nie ma.
Z gazem raczej silnik 1,6 ponieważ 1,4 spali więcej niż 1,6.

Toledo TDI 1,9 jest też fajny ale musisz zgłębić temat samego silnika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Mar 2013, 18:43

Ale porównujesz corolle do toledo czy corolle verso? Zwykła corolla to maluszek jest jak juz to verso porównuj z toledo.
Corolla w dieslu najmniej problematyczna jest 2.0 D4D 90KM. Mocniejsza wersja ma intercooler i on jest sprawcą możliwych problemów.
Pozatym auto ok i bez najmniejszych problemów.
Z tego co wyczytałem to diesle Toyoty srednio można podkręcić chipem.
Toledo 1.9TDI to znany silnik mozna jego chipować. Sama jednostka prosta, ale ma dośc wysilony rozrząd wiec trzeba się pilnować z serwisem.
Benzynki w Toyocie miewają problemy z katalizatorami, a tak sa ok.
Gazowanie jest dopuszczalne, ale po większym przebiegu na gazie może byc różnie wiec jak sam założysz instalke 100tys przelecisz pózniej z zaworami moze byc róznie.
Bo tam chyba jak dobrze pamietam sa szklanki albo płytki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Mar 2013, 21:23

czytalem co nieco o tych samochodach
corolla interesuje mnie zwykla nie verso ale nie dopisalem ze w kombi wlasnie 2.0 d4d 90konna bez boxow i chipów bo potrzebuje samochod do dojazdow do pracy + wyjazdy z rodzina na weekend , raz w roku na wakacje itp.

dlatego tez szukam samochodu do codziennej jazdy w miare bez awaryjnego
co do toledo 1.9 tdi czytalem ze silniki dosc dobre ale patrzac na forum seata toledo dosc awaryjne sa te samochody , natomiast toyota ma dosc dobre opinie

a co mogli byscie polecic z innych w miare bez awaryjnych modeli ??
odrazu odrzucam wszystkie fordy , peugeota 307 oraz opla astre gdyż kumple w pracy maja wszystkie te modele i nie polecają

ogólnie skłaniam się ku japończykowi , dzis caly dzien spedzilem na czytaniu opini
po dzisiejszym dniu mam 3 typy
toyota corolla kombi , toyota avensis I z konca produkcji oraz nadal zastanawiam sie nad tym nudnym toledo II
bioly21
Zaawansowany

18 Mar 2013, 00:31

bioly21 napisał(a):czytalem co nieco o tych samochodach
corolla interesuje mnie zwykla nie verso ale nie dopisalem ze w kombi wlasnie 2.0 d4d 90konna bez boxow i chipów bo potrzebuje samochod do dojazdow do pracy + wyjazdy z rodzina na weekend , raz w roku na wakacje itp.

Corolla e12 pewniak 2,0 d4d 90km będzie tylko 2002 verso/kombi lub 1,4 d4d(kombi)
Z tym power boxem to nie jest do końca tak ponieważ był oferowany oficjalnie w ASO przede wszystkim poprawiał bardzo odczuwalnie Nm i zmniejszał spalanie. LC 3,0d4d po boxe TTE palił nawet 2l mniej.

bioly21 napisał(a):ogólnie skłaniam się ku japończykowi , dzis caly dzien spedzilem na czytaniu opini
po dzisiejszym dniu mam 3 typy
toyota corolla kombi , toyota avensis I z konca produkcji oraz nadal zastanawiam sie nad tym nudnym toledo II

Corolla kombi już pisaliśmy jaki motorek.
Aven1 d4d będzie miał problem ze sprzegłem i opcjonalnie wtryski po tankowaniu w PL. Reszta nie zniszczalna ewentualnie tylko wymiany gum stabilizatora. spalanie 5,5l-7l. Wada jest to że wyjatkowo długo sie grzeje więc w zimę na krótkich dystansach spali 7l

Ale jeżeli chcesz coś super bezawaryjnego to Aven1 2,0 benz. przed lift. Elegancko znosi LPG, totalnie bezawaryjny, oszczędny spalanie na poziomie 8-10LPG co w przeliczeniu na ropę daje mega wynik jak na spore kombi, nie ma problemu z dwumasą jest bez klekotania i w miarę szybko. Mam w rodzinie w sumie 3 Aveny i zawsze 2,0 16V. Jeżeli nie lubisz LPG to też nie ma tragedii bo w miescie normalnie jadąc spali 8-8,5l a w trasie 7-7,5 benzyny.
Proponuje Ci silnik 2,0 ponieważ 1,6 i 1,8 są na styk z pałerem a spalanie może mniejsze o pół litra.
W Avenach co 30 tyś km. będą do wymiany gumy stabilizatora, w benzynie może polecieć cewka ale nie dzieje sie to nagle i naprawa trwa 20 min koszt około 80 zł. W układzie kierowniczym nic nie robimy do 200-250tyś.km. Magiel do regeneracji po 350tyś.km. Amory do 250 spokojnie, mocowania górne mogą polecieć przy 250-300tyś, sprzegło jeszcze nigdy nie wymieniałem a najwięcej miałem 400 tyś. km. na zegarku. Co ciekawe auto dalej jeździ w eco taxi.

Co do seata nie będe się wypowiadał bo zrobiłem nim tylko 40 tyś km i wersją 2,0tdi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2013, 01:30

mam mozliwosc kupienia vw caddy 2006 rok od pierwszego wlasciciela ktory ma go od nowosci przebieg udokumentowany 230tys silnik 1.9 tdi 75 konny w bardzo dobrych pieniadzach czy warto ?
bioly21
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...