Toyota czy Mazda?

29 Sie 2013, 21:03

Jako, że jest to mój pierwszy post chciałem serdecznie wszystkich powitać!!
Do rzeczy, zastanawiam się nad kupnem Hatchback'a w cenie 15-20tys. Wiadomo im taniej tym lepiej. Wybór padł na dwa konkretne modele:

- Toyota Corolla E12 rocznik 02-03- przed liftem
- Mazda 3, seria I, rocznik 03-05

Ciężko się zdecydować, wszystko ma plusy i minusy (Mazda- problemy z szybko wychodzącą rdzą mnie martwią). Prosił bym o wszelkie porady, głosy za i przeciw! Może inny hatchback w tej cenie>? Chociaż na francuza nie dam się raczej namówić. :wink:
tvmaniac
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: Honda Civic

30 Sie 2013, 07:07

Jak trafisz mazde gdzie spód bedzie w dobrym stanie to łatwo się pozbyc kłopotu oddajac auto do blacharza. Sa na to sposoby. Mamy szóstke i wiem jak jest :)
Ogólnie oba auta dobre wybierz te które bardziej Ci sie podoba ew lepiej jezdzi czy ma nowocześniejsze wnętrze o ile to ważne, to które jest bezpieczniejsze...
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sie 2013, 09:54

No właśnie, miałem Honde Civic i troche problemów z tą rdzą dlatego tak troche jestem na to wyczulony. Co do komfortu jazdy nie mam pojęcia bo żadnym z tych aut nie jeździłem, Mazda ma chyba twardsze zawieszenie. Wykończenie wnętrza zdecydowanie po stronie Mazdy, ale bezawaryjność auta chyba Toyota- tym bardziej diesle bez dwumasy :oops:
tvmaniac
Nowicjusz

30 Sie 2013, 13:03

Auta się zunifikowały.Ich podzespoły są czasem wspólne np Renault z Nissanem,Fiat z Toyotą w małych autach ,Ford z PSA itd... Jakość już też nie tak jak całkowicie były robione w Japonii. Im nowszy model tym jakość niższa... Żadne auto nie będzie już jak Golf II,Audi 80,Mercedes 124 czy starsza Corolla. Czas przestać się kierować stereotypami,bo dożyliśmy czasów,że Mazda czy Honda rdzewieje po 10 latach ,a 15 letnie Seicento jest bez pęcherzyka...
Tak więc wybór modelu nie jest tak ważny. Ważny jest stan techniczny znalezionego egzemplarza,jego bezwypadkowość i zadbanie na codzień o wszystko co w aucie jest ważne. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sie 2013, 14:04

Tak jak przedmówcy powiedzieli i nowsze auto tym większe prawdopodobieństwo wpadki.
E12 jest już tylko miernym cieniem e10/11 więc jeżeli rozważasz corollkę e12 przedlifta w benzynie vs Mazda to wybrałbym mazdę
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sie 2013, 16:00

No macie racje... A o egzemplarz w dobrym stanie za rozsądną cenę ciężko, szczególnie na allegro, gdzie większość handlarzy chce zarobić :/ Może polecicie konretny silnik czy to do mazdy czy to do corolli. Skłaniał bym się ku dieslowi- corolla to raczej 2,0d4d przed liftem bez dwumasowego koła zam. natomiast co do mazdy to nie mam pojęcia, z tego co widze to najpopularniejszy 1,6diesel... :?
tvmaniac
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...
    Bugatti Chiron
    Ponad 350 km/h w samochodzie ze zdjętym dachem? To brzmi jak koszmar laryngologów. Ale Bugatti Veyron z dachem targa pozwalało na osiągnie takich prędkości. Jednak w przypadku jego następcy nie ma co mówić o ...

30 Sie 2013, 19:00

Ja diesla mówie stanowcze nie. W trójce masz diesla 1.6 PSA.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004