Witam wszystkich z napędem na cztery kółka. Wiele razy spotkałem się z określeniami blokada wału, szpera, mechanizm różnicowy, napęd stały, zapinany i etc. Wiem, tylko, że współczesne jeździdła jak crossovery, SUVy, auta osobowe mają napęd stały na cztery koła. Generuje to spore zużycie paliwa i daje frajdę jak ktoś chce pokręcić bączki na plaży. W tych autach moc przenoszona jest automatycznie między kołami (przynajmniej w części) ale czy ktoś może ma informację jak jest w pick-up-ach. Co one mają a czego nie mają. U mnie jest napęd na tył, H4 -
4x4 - na sztywno (nie mogę jeździć w tym trybie kiedy jest dobra przyczepność) i L4 - czyli 4x4 z reduktorem - wiadomo jak to działa ale czy zasada bez przyczepności także dotyczy tego trybu?
Czy ktoś jest w stanie napisać coś bliżej i Hiluksie pod kątem tego co składa się na jego napęd? i jak się to ma współczesnych szosowych zabawek ze stałym napędem oraz aut stricte terenowych. Nie wyszperałem nic na szybko w internecie. Gdzie by nie zajrzeć to
dane techniczne nie obejmują takich informacji. A pisma motoryzacyjne dawno przeszły nad taką systematyką do porządku dziennego uważając, że już wszystko od dawna wiadomo. Byłbym wdzięczny za wyjaśnienia.