Toyota RAV4 Diesel - awaryjne silniki?

26 Mar 2018, 05:55

Witam
Mam pytanko do użytkowników Rav4, zastanawiam się nad kupnem takiej ravki i najchetniej bym kupił taką hybryde która wyszła by z połączenia benzynki z dieslem ☺ ale takich niema, oczywiście żarty na bok Panowie czy silnik 2.2 d4d jest aż tak awaryjny? Bo czytam i czytam i coraz mniej chce diesla autko które chce kupić pochodzi z pewnego źródła 160 tys rocznik 2008 z czego 155tyś zrobione we Francji jest to samochód z silnikiem 2.2 136 KM
ENGINE: 2ADFTV: 2200CC Proszę o opinie na temat samego silnika bo to że Rav4 kupie to pewne tylko czy ten silnik jest do czegoś zdatny czy lepiej odpuścić i kupić benzynke
POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODP
Mamucik
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: GOLF 5
Silnik: 1.6 8v 102KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Mar 2018, 06:48

D4D to najlepszy diesel Toyoty i są to dobre silniki, awarie zdarzają się jak w każdym innym lecz tu przebieg jest wyznacznikiem a takie 160 tyś to jest nic. Ja użytkowałem przez dłuższy czas 2 szt z tym silnikiem, przed i po lifcie, z żadną nie było problemów i jedną z nich uzytkowałem na trasach polaska-francja jedyne co to był minimalny pobór oleju jakieś 1L na 3000km przebieg 130tyś
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2018, 16:38

No nie jest tak całkiem różowo. Nie będę tu przepisywał bezmyślnie całych artykułów, więc poprostu poczytajcie sobie http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/309604,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-Toyota-20-D4D-oraz-22-D4D.html o wadach fabrycznych tego silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2018, 09:14

Mamucik napisał(a):2ADFTV: 2200CC Proszę o opinie na temat samego silnika bo to że Rav4 kupie to pewne tylko czy ten silnik jest do czegoś zdatny czy lepiej odpuścić i kupić benzynke
Silnik fajny ale może okazać się że będziesz miał problemy. Sprawdź miesiąc z którego jest auto bo wadliwe silniki 2AD były stosowane w RAV4 od lipca 2005 do listopada 2008. Jest więc duża szansa że możesz trafić na taki silnik ale tak jak napisał @Kao nie musi to oznaczać że będziesz miał z nim problemy tego typu. Jak silnik przy aktualnym przebiegu nie ma oznak zwiększonego brania oleju to wato zajrzeć jeszcze np. kamerką endoskopową na tłoki i jak tam nie będzie mocno widocznego nagaru na denkach tłoków to możesz zaryzykować :)
Zrób jeszcze test na CO2 w układzie chłodzenia.

Generalnie silniki 1AD/2AD miały problemy ze zwiększonym poborem oleju, przepalaniem uszczelki pod głowicą i gromadzonym się nagarem na denkach tłoków.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...