Toyota potencjometr pedalu gazu

22 Mar 2017, 15:53

Witam jak w temacie podejzewam niesprawny potencjometr gazu ,sprawdzilem wszystko co bylo mozliwe i czas na niego ,nierownomierne prYspieszenie brak mocy na niskich i wysokich obrotach szarpanie przy zdjemowabiu nagi z gazu jak i przy dodawaniu ,czuly na gwaltowne dotkniecia lecz spoznioniona reakcja przy mocniejszym wciskaniu ,lepsza reakcja i przyspieszenie przy powolnym wciskaniu gazu a niz szybko .czy ktos mial doczynienia z potencjometrem o jak go sprawdzic miernikiem dodam ze jest odkrecany z regulacja i posiada 6 pinów
Kiki123
Nowicjusz

Auto: Toyota

23 Mar 2017, 10:05

Kiki123 napisał(a):czy ktos mial doczynienia z potencjometrem o jak go sprawdzic miernikiem dodam ze jest odkrecany z regulacja i posiada 6 pinów
Pisałem ostatnio w jednym z tematów. Musisz sprawdzić napięcie czy jest liniowe i wraz z wciskaniem pedału nie przeskakuje.

Kacper napisał(a):Trzeba sprawdzić napięcie liniowe wciskając pedał gazu. Podpinamy miernik i mierzymy napięcie lub rezystancję zmieniając położenie przepustnicy, pedału w tym momencie powinniśmy spodziewać się liniowego przyrostu np. od 0,5 - do 5V tu wartości mogą być różne w zależności o pracy takiego czujnika. Najważniejsze jest to, aby wartości zmieniały się liniowo i proporcjonalnie do wychylenia czujnika (wciskania pedału gazu w twoim przypadku). Nagłe przeskoki wartości oznaczają, że oporowa warstwa potencjometru jest uszkodzona, wytarta czyli po prostu zużyta.
Czytaj więcej: toyota-camry-resetowanie-ecu-vt99787.htm#p644023
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 14:31

Wiem ze pisales ale nie wiem gdzie sie podlaczyc i czy czujnik ma byc odlaczony bo nie da sie wpiac nie odlaczajac kostki od potencjometru .jesli doprze rozumiem to nalezy wpiac sie do masy w kostce od samochodu i plisem do potencjometru ?
Kiki123
Nowicjusz

23 Mar 2017, 15:02

Pedał odłączony i mierzysz rezystancję na odpowiednich pinach nie powiem ci które to są dokładnie bo sam w tej chwili tego nie wiem.

Tu masz krótki przykładowy filmik jak zmierzyć rezystancję to ci rozjaśni zagadnienie :)

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 17:01

A wiec udalo mi sie wpiac w wtyczke na podlaczonym czujniku ,mase z miernika dalem do masy z zapalnicKi a plusa wpialem do wryczki i znalazlem tylko na jednym pinie wartosc rosnaca ale zaczyna sie od 1.6-4.6 i rosnie plynnnie wraz z wciskaniemnpedu gazu .Nie znalazlem wartosci zaczynajacej sie od 0,5 ale moze to jest to o czym wspomniales kazdy potencjometr moze moec onaczej .Jak wspomnialemmjest na nim regulacja gora doł skok jakis 1 cm i moze to zalezy od ustawienia bo nke raz go odkrecalem ale to jest chyba regulacja brania wysoko czy nisko a wazniejsza jest plynnosc chyba ze sie myle i trzeba go ustawic w pelnym zakresie by dochodzil do 5.0v ale patrzac na zdjecia z innych toyot to ten potencjometr w kazdym zalozony inaczej
Kiki123
Nowicjusz

24 Mar 2017, 16:43

Nikt bie odpisze ???? Dzis ustawil potencjometr wedle zdjec z innych samochodow i i wartosc zaczyna sie od 1.66 i rosnie plynnie do 4.05 czy to jest dobre zachowanie czujnika czy powinno byc od 0.5 do 5.0
Kiki123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak wytatuować samochód? Nietypowy poradnik
    Kiedy przychodzi czas, by stworzyć pierwszy w historii wytatuowany samochód, nie ma czasu na kompromisy. Symetryczny wzór nad tylnym zderzakiem, niewielki symbol nad kołem czy napis widoczny tylko dla wybranych ...