Toyota Previa - zakup

25 Mar 2010, 12:00

Ponieważ mojemu Kadettowi walnęła już 18-ka, od pewnego czasu przymierzam się do nowego wozu (bez pośpiechu, bo OC mam do lipca i tyle też mniej więcej powinien wytrzymać). Wśród różnych modeli znalazłem m.in. Previę.

Samochodzik mi się spodobał, bo wygląda na to że w sensownej cenie (do 20k) można kupić całkiem niezłe auto z dobrymi blachami i dużą ilością miejsca, które przy dobrze trafionym egzemplarzu ma jeszcze szanse sporo pojeździć bez poważniejszych inwestycji. Sporo jest egzemplarzy zagazowanych, więc spalanie rzędu 13-15l też nie budzi zastrzeżeń. Nie wiem jak osiągi, ale też są one gdzieś na dole listy priorytetów. Ważne natomiast są mała awaryjność i odpowiednia ilość miejsca (rodzina co prawda 4-osobowa, ale 2 foteliki i wózek też swoje zajmują)

Ktoś ma/miał sam lub wśród znajomych? Na ile moje oceny są zgodne z rzeczywistością, a na ile wynikają z mojego "chciejstwa"? Jakieś ważne rzeczy których nie wziąłem pod uwagę, a powinienem?
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

29 Mar 2010, 10:32

Powinieneś wziąc pod uwagą przede wszystkim "egzotykę" tego modelu i co się z tym w konsekwencji wiąże,koszty napraw i dostępnośc części przy większych naprawach.
Samo auto mi się również podoba. :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Mar 2010, 12:05

Mi się zawsze to auto podobało :) i podoba...na pewno dla rodziny praktyczne, gorzej pod względem serwisu, części blacharskie choćiażby trudno dostępne i trudno znaleźć "zadbany" ezgemplarz. z tego co wiem to tego mało w Polsce jezdzi. z drugiej strony jak sprzedający auto jest zaufany i dbał o auto, to można długo latać toyotami z lat 90tych...te auta robili naprawdę dobrze.
:) i love my wife like my honda :)
frodo1205
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn, Warszawa

02 Kwi 2010, 16:45

GB - nie wiem, o której Previi mówisz, ale sądząc z ceny chodzi Ci o najpiękniejszą - czyli I generację ;)

Części i serwis w tym aucie nie są problemem. Wbrew opinii laików i domorosłych mechaników - dostęp do wszystkiego jest stosunkowo łatwy, a przede wszystkim dobrze przemyślany. Auto rzeczywiście jest wyjątkowo mało awaryjne, co nie znaczy bezobsługowe - jak w przypadku większości aut. Trudno znaleźć zadbany egzemplarz, ale nie jest to niemożliwe - trzeba jednak trochę cierpliwości i dokładności.

Spalanie? Wydaje mi się, że to rzecz względna, ale w swojej klasie auto plasuje się na pozycji "bardzo ekonomiczne" 2.4l pojemności, 132KM, 1700kg masy własnej - przy w miarę spokojnej jeździe (nie mówię o eko-jeździe) spalanie zamyka się średnio w 11l/100km; Polonezy palą więcej :P ;)

Jeśli chodzi o instalację gazową - ja osobiście nie założę (ale mam swoje prywatne powody); Merytorycznie natomiast:

- najlepiej kupić auto, które nigdy gazu nie miało i ewentualnie w nim założyć gaz
- jeżeli już zakładasz LPG - to wyłącznie dobrą instalację sekwencyjną
- jeśli zdecydujesz się na podciśnieniówkę - masz gwarancję pękniętej głowicy, rozwalonego przepływomierza czy co tam tam jeszcze złego się może wydarzyć - na pewno się wydarzy
- doświadczenie kolegów jeżdżących Previami z dobrze serwisowaną i fachowo zamontowaną instalacją sekwencyjną wskazują, że nie należy się jej obawiać

Moja żona pokochała to auto i za nic nie chce innego - mimo, że przesiadła się z seicento... :P

Precyzyjne raporty spalania mojego auta masz TUTAJ

W razie czego pytaj, postaram się udzielić rzeczowych informacji. Jak chcesz obejrzeć prefkę z bliska, ew. nawet się przejechać - zapraszam do mnie, masz z Wrocka jakieś 40km :P

pozdro
Ostatnio edytowany przez parrot, 04 Kwi 2010, 20:53, edytowano w sumie 1 raz
parrot
Nowicjusz

Miejscowość: Godzięcin

06 Kwi 2010, 11:57

Też mi się podoba to auto, swojego czasu znajomy miał i sporo tym nawet jeździłem za kółkiem, była to wersja z automatem więc jazda była naprawde bajką, super wygoda a i mocy nie brakowało do tego może tego nie widać ale auto dosyć zwrotne, w mieście swobodnie daje rade przy parkowaniu czy ciasnych uliczkach. Dodam że jeździłem nią po Londynie i jak na tamte warunki drogowe czyli ciasnota i korki nie było większych problemów z jazdą.
pirlo333
Początkujący