Toyota Rav4 II traci moc

05 Kwi 2019, 07:07

Cześć, moja Toyota Rav4 II 2.0 D4D od jakiegoś czasu traci nagle dużo mocy po kilkunastu minutach jazdy. Gaz robi się twardszy, samochód ma jakby kilkadziesiąt koni mniej. Po pięciu minutach mija. Po kilku razach przy tym chwilowym traceniu mocy zaczął się palić Check engine. Co to może być, auto ma tylko 180000 przebiegu?
sirmaciey
Obserwowany

• 05 Kwi 2019, 08:19

Najlepiej jak byś sprawdził błędy w sterowniku. Jeżeli Check Engine zapalił się to na pewno będzie jakiś kod błędu zapisany.
    Biorąc pod uwagę to co napisałeś myślę że taki problem może powodować zawór EGR i w przypadku kiedy będzie zacinał się w pozycji otwartej odczujesz brak mocy.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 11:25

Dzięki, psrawdzę! Tylko wcześniej check engine się nie zapalał
    sirmaciey
    Obserwowany

05 Kwi 2019, 12:26

sirmaciey napisał(a):Tylko wcześniej check engine się nie zapalał
    No bo problemem może być właśnie EGR i przez to wywala błąd. Jak by ci się udało sprawdzić jaki jest numer tego błędu to na pewno rozjaśni sytuację czy jest on z nim związany czy to jest coś innego.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      Nowy SEAT Leon zaprojektowany całkowicie od podstaw
      Nowy SEAT Leon to silna i emocjonalna osobowość oraz najpiękniejszy sposób by doświadczyć funkcjonalności płynącej z samochodu. Nowy Leon to zaprojektowany całkowicie od podstaw i pełen nowoczesnej technologii samochód ...