Toyota sienna II spalanie lpg

11 Sie 2023, 18:21

Witam spalanie gazu zimą i wiosną w mojej Siennie było 13.5l lpg o dziwo latem pali 15.5l lpg nie wiem dlaczego. TOYOTA SIENNA 3.3L 233km 2005r.Prosze o opinię w tej sprawie. POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
verner
Początkujący

11 Sie 2023, 20:20

czyli normalne a ile ma palić ? 8 ? :lol:
pewnie masz napęd 4x4 jeszcze

Głupia Honda CRV 2.0 a automatem i 4x4 łyka 10-11 benzyny
toyman40
Stały forumowicz

12 Sie 2023, 06:11

Witam ponownie po przemyśleniach doszedłem do tego że spalanie zimą było mniejsze gazu bo silnik pracował dłużej na benzynie do zagrzania do 30st.Pozdrawiam.
verner
Początkujący

13 Sie 2023, 07:54

verner napisał(a): po przemyśleniach doszedłem do tego że spalanie zimą było mniejsze gazu bo silnik pracował dłużej na benzynie do zagrzania do 30st.
To nie ma większego znaczenia. W lato spalanie masz większe bo zapewne używasz klimatyzacji która potrafi zwiększyć spalanie w tak dużym VANie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sie 2023, 08:16

Tak może być ,myślę że nie trzeba jechać do gazownika.Zależy to też od jakości gazu Pozdrawiam.
verner
Początkujący

24 Sie 2023, 12:03

Dodatkowo przy wysokiej temperaturze powietrza silnik ma mniejszą sprawność.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dzieckiem na wakacje - podróż w samochodzie
    Wyjazd na rodzinne wakacje często oznacza pokonanie setek kilometrów samochodem, aby dotrzeć do celu. Przejechanie kilku godzin w aucie bywa trudne i męczące, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, w szczególności ...

25 Sie 2023, 09:31

Przecież to logiczne, że latem silnik pali mniej benzyny, a więcej gazu, a zimą odwrotnie - pali więcej benzyny a mniej gazu. Tak samo latem silnik pali mniej benzyny, a zimą więcej.
W zimie silnik dłużej się nagrzewa i na benzynie jedziemy dłużej. Na gaz przełącza się później niż latem. Dlatego pali mniej gazu, a więcej benzyny. Latem odwrotnie - jest ciepło, silnik nagrzewa się krócej i szybciej przełącza się na gaz. Dodatkowo, jak zostało już wspomniane, latem używa się klimy, a ta zwiększa obciążenie silnika, a co za tym idzie zwiększone spalanie gazu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sie 2023, 16:20

Rokiko napisał(a):To nie ma większego znaczenia. W lato spalanie masz większe bo zapewne używasz klimatyzacji która potrafi zwiększyć spalanie w tak dużym VANie.

Ależ jak najbardziej ma. Dłuższa praca na benzynie, skutkuje tym, że na gaz przełącza się już na trasie, po porannych manewrach.
U mnie latem na gaz przełącza się bardzo szybko 5-10s, czasem jeszcze nie zdążę ruszyć z miejsca parkingowego. A zimą jest to 1-3min, przeważnie już na trasie po wyjeździe z osiedla.
Klimatyzacji nie biorę pod uwagę, bo raz, że jeżdżę na klimie przez cały rok (wiem, że zimą pracuje mniej), a dwa, że klimę równoważą opony zimowe o większych oporach toczenia.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna