Po przegrzaniu silnika. Przy zapalaniu i podczas jazdy przy zwiększaniu obrotów słychać stukanie w silniku. Jeden znajomy powiedział mi że trzeba będzie rozebrać silnik, bo to mogą być panewki albo głowica.
Jaki może być koszt takiej naprawy?
Proszę o pomoc.
Przyczyn może być więcej i naprawa może, ale nie musi być kosztowna. Postaraj sie dostać do jakiegoś zaufanego mechanika z "dobrym uchem", niech oceni. Zawsze możesz też udać sie do ASO, choć to już droższa impreza, ale dla starletki warto. Jeździłem kiedyś tym maleństwem i bardzo je sobie mile wspominam. I jeszcze jedno, olej. Pamiętaj, żeby nie lać byle czego.
tymeks napisał(a):bo to mogą być panewki albo głowica
Panewki jak by miały luz to paliła by się kontrolka cisnienia oleju - raczej odpada.
Predzej bedzie to uszkodzony zawór ( skrzywiony lub pękła sprężyna) i stuka o tłok lub wytarte krzywki na wałku rozrzadu.
Może przeskoczył pasek rozrzadu o jeden zabek (no chyba ze ma łancuszek)
Moc i ekonomia, czyli hybrydowa wersja Toyoty Yaris Cross pod lupą Już po kilku miesiącach od rynkowego debiutu stało się jasne, że Toyota Yaris Cross pretenduje do miana europejskiego bestsellera. Rok po premierze, prognozy się sprawdziły - Japończycy trafili w dziesiątkę, bo miejski crossover ...
Silnik R110 – Renault ZOE Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...
Cały silnik do roboty! Panewki głowica i korwobud.
Mechanik powiedział, że naprawa jest nieopłacalna, lepiej silnik przełożyć.
Najprawdopodobniej będę ją sprzedawał na części lub jeśli ktoś się znajdzie to sprzedam z takim uszkodzonym silnikiem.
Myślę, że Starletka już dość pochłonęła mi kasy. Ostatnio przy wymianie łożyska musiałem załatwiać piastę. Później nowy akumulator. Jakoś na wiosnę musiałbym wymienić przednie amortyzatory, szczęki hamulcowe z klockami oraz tarcze. Do tego jeszcze ten silnik. Chyba jednak podziękuje. I tak dość długo mi służyła.
Od przyszłego weekendu przesiadam się na Seata Ibizę.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.