piotrauto napisał(a):mi sie zdaje ze z termostatem jest cos nie tak ponieważ nie włącza mi sie nigdy wentylator od chłodnicy,
Drogi Piotrze, termostat nie jest odpowiedzialny za załączanie wentylatorów chłodnicy, termostat odpowiada za otwarcie drugiego obiegu chłodzenia, czyli, po dogrzaniu zimnego silnika, puszcza ciecz chłodzącą do chłodnicy.
Za pracę wentylatorów odpowiada czujnik termiczny, który masz prawdopodobnie uszkodzony.
Miałem tak, jak Ty - uszkodzony czujnik termiczny wentylatorów o czym nie wiedziałem, przegrzałem silnik przy pokonywaniu górskich przełęczy (latem). Ten incydenty był na tyle poważny, że wydmuchało uszczelkę pod głowicą. Przekonałem się o tym zimą - trudności w odpaleniu silnika, szarpanie, biały dymek z wydechu, płynu nie brało ni grama. Aż kilka tygodni później okazało się, że uruchomienie silnika graniczy z cudem, ze zbiornika wyrównawczego wali spalinami jak z parowozu a płynu dolewałem 1,5 litra tygodniowo.
Możesz słuchać tych mądrych rad prezentowanych tutaj (o tym, ze wytrąca Ci się osad pod korkiem oleju, bo mało jeździsz), ale mimo to pojedź do fachowca, bo przypuszczam, że sam tego nie zrobisz a mechanika samochodowa jest Ci obca. Zrób to jak najszybciej, zanim będziesz się rozglądał za nową głowicą, silnikiem, bądź autem.