Toyota Yaris Cross - opinie, ciekawe informacje

01 Lut 2023, 20:27

Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe informacje na temat Toyoty Yars Cross w wersji hybrydowej to piszcie. Zastanawiam się nad jej kupnem. Miał być Peugeot 3008, ale zwykły, bo hybryda jest za droga. A w Toyocie hybryda jest o wiele tańsza od Peugeota 3008. Zastanawiam się nad wersją wyposażeniową Adventure albo GR Sport. Najważniejsze dla mnie są światła ledowe adaptacyjne, bagażnik otwierany bezdotykowo, podgrzewane fotele, lusterka itd. Mam jednak mały problem, ale muszę dopytać w salonie - jak jest bagażnik elektryczny to nie ma kamery 360 stopni i systemu który parkuje samochód. I tu mam dylemat, bo chciałbym światła matrycowe adaptacyjne i system wspomagania parkowania...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lut 2023, 21:41

MotoAlbercik napisał(a):nie ma kamery 360 stopni i systemu który parkuje samochód. I tu mam dylemat, bo chciałbym światła matrycowe adaptacyjne i system wspomagania parkowania.
Jesteś pewny że nie ma? Czytałem coś takiego na temat tego modelu: Opcjonalnie można zainwestować w adaptacyjne światła drogowe z reflektorami Full LED. Istnieje również możliwość wykupienia systemu ostrzegającego o ruchu poprzecznym w trakcie cofania i układzie monitorowania martwego pola. Manewrowanie ułatwiają inteligentne czujniki parkowania z funkcją detekcji przeszkód i automatycznego hamowania oraz opcjonalny monitor panoramiczny z systemem kamer 360 stopni, który daje podgląd otoczenia auta w czasie rzeczywistym.

MotoAlbercik napisał(a):Mam jednak mały problem, ale muszę dopytać w salonie - jak jest bagażnik elektryczny to nie ma kamery 360 stopni i systemu który parkuje samochód.
To by było trochę dziwne. Chcesz lepsze wyposażenie które jest opcjonalne to nie masz podstawowego otwierania automatycznego tylniej klapy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lut 2023, 09:47

No tutaj jest właśnie takie jakieś dziwne wyposażenie.
Chcąc mieć system że auto samo parkuje ( Toyota Temmate ), nie można mieć świateł LED matrycowych z AHS i nie można mieć elektrycznie bagażnika otwieranego bezdotykowo...A z kolei chcąc mieć wspomniany system parkowania, trzeba zrezygnować ze świateł LED matrycowych z AHS na rzecz świateł Bi Led. Z tym, ze nadal nie można mieć elektrycznego bagażnika. A chcąc mieć elektryczny bagażnik nie można mieć ani systemu parkowania, ani świateł LED matrycowych, ani świateł Bi LED :(
Zerknij sobie tutaj jakie są opcje wyposażenia.
Jak dla mnie to jakieś chore to jest...
Ale muszę podjechać do salonu i dopytać, czy do tych świateł LED matrycowych albo Bi LED i elektrycznego bagażnika nie dałoby się doposażyć auta w ten system parkowania.
W tym zestawieniu wersji wyposażeniowych nie ma wersji Dynamic...Nie wiem dlaczego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lut 2023, 10:03

Powiem Ci, że faktycznie dziwnie to wygląda. Chcesz kupić auto ale nie możesz sobie skonfigurować tak jak Ci pasuje :mrgreen:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

W najwyższych wersjach kamery 360* i asystent parkowania niedostępny :unsure:
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Lut 2023, 20:13

No właśnie...Dlatego jak pojadę do salonu to popytam co jest grane. Bo autko mi się podoba z wyglądu i na zewnątrz i w środku i ma bardzo fajne wyposażenie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lut 2023, 10:20

Daj znać jak się już coś dowiesz :wink:

Patrzysz na wersje w granicach 140tyś. zł bo tyle wychodzi pakiet tej Yariski Cross. Tak z ciekawości od tej kwoty zaczynają się samochody Lexus UX może warto by było zerknąć co oferują w podstawowej wersji w porównaniu z Toyotą? Tak mi teraz przyszło do głowy jak już patrzysz na hybrydę.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...
    Jak wydostać się z tonącego auta?
    Samochód, który wpadnie do wody znika pod jej powierzchnią w ciągu około 60 sekund, przy założeniu, że drzwi pozostają zamknięte. To czas na wydostanie się z wody pasażerów. Po otwarciu drzwi woda zalewa ...

03 Lut 2023, 12:07

Całkiem niedawno byłem zauroczony Peugeot-em 3008. Też mi się podoba, ale Jak zobaczyłem tą Toyotę, to podoba mi się bardziej. Miało też być auto z silnikiem benzynowym i zrobione na LPG, ale po namyśle, chyba jednak hybryda będzie lepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że takie auto to się kupuje na minimum 5 lat. I biorąc pod uwagę spalanie hybrydy, to nie wiem czy nie wyjdę na to samo co przy Pb+LPG. No a do tego już samo wyposażenie i co za tym idzie komfort jazdy.
Jak sie dowiem co z tą Toyotką, to oczywiście będę pisał w tym temacie.
No i zerknę zaraz na tego Lexusa :)
Autko chcę też brać albo w leasing albo najem długoterminowy, więc te 10 czy 20 tyś różnicy między wersjami wyposażeniowymi nie robi mi jakiejś wielkiej różnicy :) A wiadomo, że lepsza wersja jest lepsza :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lut 2023, 14:14

Zerknąłem na tego Lexus-a i powiem ci Rokiko, że Lexus to dopiero płynie z cenami i wyposażeniem :)
Lexus z wyposażeniem tak jak Toyota musiałbym dać 253 tyś. Gwarancja podobna do tej w Toyocie, czyli podstawowa 3 lata lub 100 tyś km ( ale można przedłużyć do 10 lat lub 185 tyś km jeżeli wykupi się dodatkowo gwarancję Lexus Relax, napęd hybrydowy 5 lat lub 100 tyś km i tu uwaga - opcja przedłużania gwarancji o kolejne 5 lat dotyczy nie układu hybrydowego jak to jest w Toyocie, ale tylko i wyłącznie akumulatora hybrydowego. Tak więc Lexusa sobie odpuszczam. Oczywiście propozycje inne niż Lexus-a mile widziane. Zawsze można porównać ceny :ok: Ale powiem tak - bardzo ważne dla mnie są reflektory LED z funkcją AHS. To jest podstawa. No a reszta wyposażenia, to myślę, że to czego oczekuję to ma chyba każde nowe auto. Jak ktoś zainteresowany co potrzebuję, to mogę napisać :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lut 2023, 15:10

Aha :) no to sorry ja nie sprawdzałem ale widziałem ostatnio cenę i tak mi się skojarzyło z Twoim postem :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lut 2023, 15:19

Wcale się nie dziwię - w reklamówkach zawsze podają cenę od...I jest to cena najtańszego auta w najtańszej wersji. a jak dzwonisz albo jedziesz to dopiero spadasz na ziemię :)
Ale tak jak pisałem, każda propozycja jest mile widziana, a cennik zawsze mogę sobie sprawdzić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika