Toyota Yaris - delikatny wyciek z silnika

05 Lip 2020, 12:51

Witam.
Dzisiaj zauważyłem coś takiego (jak na zdjęciu, coś w stylu żółtej gumy). Jest tam delikatny wyciek co to jest za element i co z tym można zrobić ? Samochód kupiłem niedawno jest to Toyota Yaris 2004 1.0 68KM(wersja francuska). Proszę o pomoc w diagnozie i rozwiązaniu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

VikCz95
Nowicjusz

06 Lip 2020, 07:27

Ty z tego co widzę to jest blok silnika, a po lewej masz rozrząd może wyciek jest gdzieś wyżej z pod pokrywy zaworów. Jak bym wytarł dokładnie miejsce w którym widać takie zapocenie i obserwował jeżdżąc czy pojawi się szybko ponownie.
Zobacz też od drugiej strony tam gdzie masz pasek czy czasem tam nie widać również takiego zapocenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2020, 08:22

Z tego co się dowiedziałem to chyba jest to wyciek z pokrywy rozrządu. Częsty problem w Yaris. Tylko nie jestem pewny czy to na pewno jest pokrywa rozrządu:)
Z tego co mi wiadomo to nawet w ASO dawali silikon żeby to uszczelnić. Nie leje się ale jak piszesz poci.
VikCz95
Nowicjusz

06 Lip 2020, 17:30

Kolego,jeśli nic nie cieknie,tylko się poci ,to ja bym się nie przejmował,to lotne frakcje oleju,jest niewiele silników ,które się nie pocą,mozesz wymienić uszczelnienie jeśli to trapi,ja bym zostawił.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lip 2020, 17:38

Z drugiej strony nic nie widać. Porządnie wytarlem i będę obserwował.
VikCz95
Nowicjusz

06 Lip 2020, 17:39

Tak też zrobię. Wytarlem i będę obserwował. Ale uważacie, że diagnoza jest dobra tj wyciek z pokrywy rozrządu?
VikCz95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Radykalne coupe o czterech obliczach - Lexus RC
    Od oszczędnego, luksusowego coupé, przez sportowe auto z legendarną V-ósemką, po torowego potwora – żaden inny samochód w ofercie Lexusa nie ma tyle twarzy, co Radical Coupé, czyli RC. Sprawdzamy, ...

06 Lip 2020, 18:11

Bardzo często istnieje wyciek uszczelniacza wałka,tak miałem w 190 tce np,kropla raz na jakiś czas się pojawiła,wycierałem i zrobiłem 200 tyś km,jeśli masz w oleju benzynę to przecież ona musi wyparować,odma wszystkiego nie zabierze,pocić się musi,wymienisz olej i po problemie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lip 2020, 10:50

W serwisie Toyoty Ci tego nie załatwią?
czosnekwrg
Nowicjusz

08 Lip 2020, 18:21

Niestety mam kolejny problem.
Zimy silnik chodzi cicho i nie mam zastrzeżeń natomiast gdy trochę dodam gazu i tak powtórzę kilka razy to słyszę klekotanie. Jest ono dosyć głośne i dochodzi jakby spod filtra powietrza. Po dodaniu gazu stukot znika, a gdy silnik się dobrze zagrzeje to słychać ten stukot ale ciszej. Co może być przyczyną? Wydaje mi się, że stukot i pocenie się nastąpiło po wymianie oleju.
VikCz95
Nowicjusz

08 Lip 2020, 18:22

Serwis to dla mnie ostateczność bo niestety z kasą słabo..
VikCz95
Nowicjusz