Yaris stukot z silnika?

08 Lip 2020, 18:29

Witam.
Od kilku dni zaobserwowałem dziwne stukanie z silnika.
Po odpaleniu na zimnym silniku samochód pracuje bardzo ładnie. Jednak gdy kilka razy dodam mocniej gazu i silnik delikatnie się zagrzeje to słyszę klekotanie tak jakby spod filtra powietrza (nie umiem dokładnie zlokalizować miejsca). Gdy dodam więcej gazu to zwykle stukot na chwilę ustępuje. Gdy silnik jest już dobrze zagrzany to dalej klekocze ale już ciszej. Toyota Yaris I 2004 vvti 1.0 68KM. Kupiłem go dwa tygodnie temu. Rozrząd był robiony przy 120 000, teraz jest przyjechane 140 000km. Co może być przyczyną i jak to sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
VikCz95
Nowicjusz

08 Lip 2020, 21:00

VikCz95 napisał(a):Gdy silnik jest już dobrze zagrzany to dalej klekocze ale już ciszej. Toyota Yaris I 2004 vvti 1.0 68KM. Kupiłem go dwa tygodnie temu. Rozrząd był robiony przy 120 000, teraz jest przyjechane 140 000km. Co może być przyczyną i jak to sprawdzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Jedź do mechanika bo tak trudno stwierdzić. Zastanawiające jest to że miał rozrząd wymieniany przy 120k.km. bo tylko raz trafiłem taką syt.w yarisie 4ro cylindrowym gdzie było coś gmerane, potem był wymieniony rozrząd i źle złożony (przebieg coś koło 130k.km).
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Lip 2020, 08:46

Dla pewności sprawdź też ciśnienie oleju manometrem. Mogą klekotać np. zawory.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...
    Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...