Toyota yaris hybrid 2013 nie odpala

22 Lut 2024, 13:25

Hej, moja toyota yaris 2013 hybrydowa nie odpala. Pojawia się tylko ikonka check engineen. Zakładam, że to akumulator, ale nie wiem, jak go naładować? Czy ktoś miał taki problem i zna rozwiązanie?
alexx
Obserwowany

• 22 Lut 2024, 17:19

jak może hybryda "odpalać" przecież hybrydy nie "odpalają" uruchamia się silnik elektryczny , i dopiero później dopiero załącza się spalinowy.
    Kody błędów trzeba odczytać.
    toyman40
    Stały forumowicz

22 Lut 2024, 22:01

Ja nie czepiam się o stylistykę odpowiedzi, więc niech pan nie czepia słówek :) żadnych kodów nie ma, nie mam wiedzy, wiem tylko że akumulator jest rozładowany
    alexx
    Obserwowany

22 Lut 2024, 22:05

alexx napisał(a):wiem tylko że akumulator jest rozładowany

Jest to bolączka jarków h. Kup aku i tyle.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

22 Lut 2024, 22:45

alexx napisał(a):wiem tylko że akumulator jest rozładowany
    No to wystarczy mało booster lub inny mały akumulator 12V i odpali bez problemu. O akumulator w hybrydzie trzeba dbać nie używając trybu innego niż READY. Tak ACC wykończy nam akumulator, a jak używasz tego pierwszego to uwierz mi że będzie on służył długo i bezawaryjnie.

Ostatnio w Carolli znajomego oczywiście hybrydowej sprawdzaliśmy aku i był oryginalny od nowości, a auto z 2015 roku.

Zobacz ile ma lat twój akumulator i wymień na odpowiedni. Te kosztujące do 400zł nie wytrzymują 3 lat przy odpowiednim użytkowaniu. Uważam że tu trzeba zastanowić się nad takim akumulatorem jak był oryginalnie w nowym samochodzie.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
      1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...