Toyota Yaris II - dziwny dźwięk stukania na luzie

08 Wrz 2024, 01:48

Cześć,
Zauważyłam w mojej Toyocie Yaris II (rocznik 2010) dziwny dźwięk - stukanie (chyba spod maski), tylko jeśli samochód jest na luzie. Jeśli wcisnę sprzęgło (nie wrzucając żadnego biegu, wystarczy samo wciśnięcie sprzęgła), to dźwięk stukania ustaje. Dodam, że dźwięk pojawia się dopiero gdy przejadę chociaż kilkanaście metrów i wyrzucę na luz. Jeśli tylko odpalam auto (i nie ruszam nim), to dźwięku nie ma. Podczas jazdy też stukanie nie występuje. Jedynie na luzie.

Czy to normalne? Jest czym się martwić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
ma0000
Nowicjusz

08 Wrz 2024, 09:50

Nie ma problemów ze sprzęgłem jak ruszasz? Zobacz jeszcze czy jak dźwięk stukania występuje jak weźmiesz wychylisz lekko dźwignię biegów w lewo lub prawo to czy nie ustępuje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Wrz 2024, 11:49

Sprzęgło jest bardzo delikatne, ale problemów nie ma z ruszaniem czy podczas zmiany biegów.

Będę mogła sprawdzić w czwartek to co napisałeś z dźwignią biegów - dam znać :) Dzięki.
ma0000
Nowicjusz

08 Wrz 2024, 16:25

Sprzęgło z łożyskiem pewnie powie papa. Jak skrzynia 6b to jeszcze tu może być ukryty problem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Wrz 2024, 17:10

Skrzynia 5-biegowa.
A orientujecie się może jaki jest w razie czego koszt wymiany sprzęgła (jak jak napisał wyżej szybki)? Toyota Yaris II 1.0 69KM. U mechanika, sama sobie nie wymienię niestety :) Szukam w Internecie, ale ceny są przeróżne.
ma0000
Nowicjusz