Toyota Yaris III Hybryda używana vs. Nowy VW Polo 1.0 115KM

14 Sty 2019, 12:00

Cześć,

Pojawiła się potrzeba wybrania czegoś konkretniejszego do jazdy po mieście. Mam dylemat pomiędzy używaną Yariską w hybrydzie (np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]) a nowym Polo w wersji Highline 115KM. Szukam czegoś w leasingu z wysokim wykupem. Raty miesięczne w obu przypadkach podobne (do 600zł netto). Polo jest zupełnie nowym samochodem z salonu (co ma swoje wady i zalety) a Yariska ma teoretycznie bardziej ekonomiczny silnik i jest mniej awaryjna no i jest to automat bezstopniowy. Znowu Polo jest jednym z najbardziej komfortowych pojazdów do miasta w swoim segmencie (zależy mi na dobrym wyciszeniu wnętrza). Co byście wybrali i dlaczego? Pozdrawiam.

EDIT: tu zestawienie: [link do autocentrum.pl wygasł]
kyvaith
Nowicjusz

14 Sty 2019, 14:37

Czego oczekujesz od auta? Bo jeśli auto ma być tylko do zakorkowanego miasta i ewentualnie sporadycznie krótkie trasy to zdecydowanie hybrydowy Yaris. Jeśli trasy zdarzają się częściej to wolałbym Polo.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2019, 14:44

Cześć, oczekuję:
- Komfortu (głównie wyciszenie, ale też wygodnych siedzisk)
- Zapasu mocy/momentu przy wyprzedzaniu
- Możliwość skorzystania z Apple CarPlay/Android Auto mile widziana
- Rozsądnie niskich kosztów eksploatacji/utrzymania

Poza ostatnim to wszystko czego mi brakuje w obecnym... Citroenie C1. Samochód głównie do miasta, jakieś 10-15kkm rocznie. Chodź przyznam, że w komfortowym samochodzie rozważałbym np. wakacyjną przejażdżkę do Chorwacji ;-)

P.S. rozważam też Polo 95KM ze skrzynią DSG. Zastanawiam się, czy od niego yariska wciąż jest lepsza do miasta, bo jak tak patrzę to tylko spalaniem wygrywa?
kyvaith
Nowicjusz

14 Sty 2019, 14:57

Wez pod uwage, ze na Polo bedziesz czekal ~6 miesięcy ;)
Eilchner
Początkujący

15 Sty 2019, 13:20

Zgadza się - chciałem już zamawiać przed świętami, ale uderzył mnie czas oczekiwania. Mimo wszystko, chcę wiedzieć która opcja jest lepsza (zapominając o czasie oczekiwania). Zakup samochodu powinien być w końcu przemyślany :wink:
kyvaith
Nowicjusz

10 Lut 2019, 22:05

Tak się składa, że uległam reklamom i kupiłam Nowego VW polo 115 KM
Zakupu dokonałam w sierpniu i po niecałych 6 miesiącach znalazł się w serwisie. jest tam ponad tydzień i jak do tej pory nikt nawet go nie zdiagnozował. Samochód nie zapalił tak jakby nie było dopływu prądu .
Po przekręceniu kluczykiem zegary się nie zaświeciły. Wcześniej kasował się zegar i licznik do jazdy dziennej. Serwis ma to gdzieś auto sobie u nich stoi i czeka nie wiem na co a ja jestem bez samochodu. Dlatego odradzam zakupu to przereklamowany towar a komfort taki sobie o mocy nawet nie chcę pisać i spalanie wcale nie takie małe. To już nie ten sam VW co był kiedyś i jak widzę napisy niezawodny to dostaję dreszczy. Jednym słowem złom.
isiaoo
Obserwowany