Toyota Yaris P1 - hamulce "biją" pod pedałem

30 Wrz 2021, 22:03

Czołem,
Oddałem ostatnio Yariskę na wymianę alternatora, natomiast po drodze zdarzyła się jeszcze przygoda - linka holownicza zerwała się i wkręciła w prawą oś. Po odebraniu auta od mechanika jadąc autem naciskając pedał hamulca wyraźnie czuć jak pedał "bije" pod stopą, jest to równomierne. Im większa prędkość tym adekwatnie mocniej odczuwalne jest bicie. Co mogło się stać i jak zaradzić takiej przypadłości? :/
Tak jak na załączonym zdjęciu - linka po wkręceniu się w oś poczyniła lekkie spustoszenia na gumie przy prawym kole, jest lekkie rozszczelnienie i minimalny wyciek - jeżeli tytułowy problem raczej nie jest z tym powiązany to i tak tym tematem należy mocno się zaniepokoić?
Z góry prześlicznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam !
JayWu
Obserwowany

01 Paź 2021, 08:11

Nie czujesz żadnych drgań na kierownicy, podczas przyspieszania i jednostajnej jazdy?

Sprzwdzałeś czy na przegubie jest luz?

Bicie na pedale hamulca po lekkim jego wciśnięciu wskazuje najczęściej na lekko zwichrowane tarcze hamulcowe. Na pewno masz do wymiany menszetę przegubu bo widać że jest uszkodzona.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Paź 2021, 18:32

Na kierownicy nic, jedynie czuć pod nogą przy wciskaniu pedału :cry:
Ok dziękuję
JayWu
Obserwowany

01 Paź 2021, 18:51

Tarcze hamulcowe do wymiany , Nie zdziwię patrząc na zdjęcie jak będą pokryte rdzą .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century 1967 rok
    Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...