Niepełne docieranie klocka o tarczę

20 Lip 2021, 21:07

Witam,
Dwa miesiące temu Ford Kuga miał wymieniane klocki z przodu z powodu piszczenia. Samochód jest nowy, obecnie ma 6000km. Zauważyłem, że tarcza z tyłu nie jest docierana na dużym obszarze po zewnętrznej części (zamieszczam zdjęcia). Czy to normalne przy wymianie klocków tylko z przodu i problem zniknie po starciu przednich klocków do poprzedniego poziomu?
prawa strona:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lewa strona:

Poza tym przy małej prędkości i otwartych oknach słyszę jakby tarcza lekko ocierała o jakąś metalową część. Znowu - czy to normalne? Słyszałem że klocki mogą lekko ocierać o tarcze, a przy wyższych prędkościach siła odśrodkowa zapobiega temu zjawisku?
ironn
Nowicjusz

20 Lip 2021, 21:57

ironn napisał(a):Samochód jest nowy, obecnie ma 6000km
Nowy a kiedy go kupiliście ? Tylne tarcze wyglądają jakby auto było używane sporadycznie , stało bezużytecznie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lip 2021, 08:16

Kupiony w styczniu.
ironn
Nowicjusz

21 Lip 2021, 09:20

ironn napisał(a):Kupiony w styczniu.

ironn napisał(a):obecnie ma 6000km.

W takim razie nie kombinuj nic, tylko do ASO jedź.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lip 2021, 09:28

Tak zrobię. Chciałem jednak zapytać się ludzi z wiedzą czy to jest normalne zjawisko, bo pewnie w ASO powiedzą że tak ma być :D
ironn
Nowicjusz

21 Lip 2021, 09:33

Moim zdaniem nie jest to normalna sytuacja i nie powinno tak być :D ale nie jestem ASO więc mogę się mylić :(:(
mrzielnik
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...
    Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...

21 Lip 2021, 09:47

ironn napisał(a):Samochód jest nowy, obecnie ma 6000km
Pierwszy raz widzę żeby po takim przebiegu tarcza tak wyglądała. Ewidentnie do ASO i niech rozwiązują problem. Moim zdaniem powinni tu wymienić zestaw tarcz z klockami z tyłu. Poza tym patrząc na to zdjęcie jakoś ciężko mi uwierzyć ze to auto ma pół roku, może wcześniej gdzieś stało pod chmurką dłuższy czas zanim go kupiłeś?

Tu wymiana samych klocków nic nie da bo tarcza nie ma już idealnie płaskiej powierzchni i jeżeli miały by iść tylko klocki do wymiany to tarcza musi zostać przetoczona z obu stron.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lip 2021, 10:17

Samochód stał kilka miesięcy "pod chmurką" przed zakupem. Z tego co widzę na starszych zdjęciach, to ten problem występował również przed wymianą klocków z przodu.
ironn
Nowicjusz

21 Lip 2021, 10:33

No to masz odpowiedź, być może pogoda była też bardzo wilgotna itd. później masz takie skutki.

Teraz zostaje wymiana i dokładne przesmarowanie prowadnic jarzma zacisków hamulcowych i powinno być ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

16 Sie 2021, 17:01

Wymienili mi tarcze i klocki z tyłu. Niestety wygląda na to, że lewa i prawa tarcza mają inne żłobienia - jakby były innego modelu lub producenta. Myślałem że po dotarciu upodobnią się, ale trochę już pojeździłem i nic się nie zmieniło. Czy to normalne?
lewa:

prawa:

ironn
Nowicjusz

17 Sie 2021, 09:05

Raczej tarcze kupowali w komplecie (parami) tak jak klocki więc te elementy jeżeli chodzi o strony powinny być takie same. Klocki mogą być innego producenta niż tarcze.

Dla mnie to wygląda tak jak by prawa strona z tyłu brała szybciej niż lewa. Możesz podjechać na stację diagnostyczną na rolki i zobaczyć czy tył równo hamuje.
Rokiko
Forumowicz VIP