Toyota Yaris problem.

30 Lis 2018, 11:30

Hej!
Mam problem, podczas ruszania auto dziwnie podskakuje wydaje mi się, że to coś ze sprzęgłem ale pewien nie jestem od czasu do czasu też coś "świszczy". Zaczyna się tak dziać po ok 25km jazdy po mieście, poza miastem nie ma problemu bo 2 dni temu przejechałem kilkaset km autostradą. Dodaję film gdzie wszystko słychać (od ok 60 sek.), kadr trochę krzywy ale nie jest ważny. Pomożecie!?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Xoldus
Nowicjusz

30 Lis 2018, 11:40

Ja tam w 60 sekundzie słyszę jakieś uderzenie a piszczenia niestety nie.

Xoldus napisał(a):Zaczyna się tak dziać po ok 25km jazdy po mieście
Czyli wtedy kiedy skrzynia jest porządnie rozgrzana. Jak ruszasz np. bez gazu puszczając jedynie sprzęgło powoli na jedynce to rusza bez problemu i nie szarpie?
Takie szarpanie przy ruszaniu może mieć kilka np. problem z poduszką skrzyni, sprzęgło na wykończeniu lub też przednie amortyzatory.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Lis 2018, 11:51

Ciężko mi teraz powiedzieć co się dokładnie dzieje, czy szarpie bez gazu. Jednak na pewno im bardziej dynamicznie chcę ruszyć tym się to nasila i praktycznie wyklucza dynamiczny start.
Xoldus
Nowicjusz

30 Lis 2018, 12:51

Masz tam sprzęgło hydrauliczne? Mi to wygląda na przegrzewanie się. Skoro w trasie nie ma problemu, po mieście jak jest zimny też nie, a dopiero po rozgrzaniu, to widocznie coś związanego z temperaturą. Poduszki by cały czas dawały o sobie znać. Może też docisk czy coś.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Gru 2018, 16:40

Wymienilem sprzeglo i jest juz spoko. dzieki wielkie!
Xoldus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...