Toyota Yaris r.2000 Silnik nie odpala/kontrolka akumulatora

05 Kwi 2022, 21:24

Witam,
Chciałem zacząć od tego, że jestem samochodowym laikiem.
Mam problem z autem Toyota Yaris rocznik 2000, 1,3/G3kW. Samochód był używany dość rzadko, średnio raz w tygodniu, krótkie trasy. Pewnego ranka wsiadam, przekręcam kluczyki i silnik nie odpala. Rozrusznik chodzi, trzęsie, ale silnik nie zapala. Paliła się kontrolka akumulatora i silnika i poduszek. Wymontowałem akumulator, ładowałem całą noc do pełna, montuje i odpalił, ale nigdzie się nim nie ruszyłem. Po dwóch dniach wsiadam i znowu to samo. Sprawdziłem, że akumulator jest wiekowy, ma 5 lat. Kupiłem dziś nowy, taki sam tj. Varta b34 12v 45ah 330a L+ i od razu zamontowałem, jednak nic to nie dało. Kontrolki palą się te same, silnik nie odpala. Czy ma ktoś pomysł w czym może tkwić problem i co mógłbym zrobić? Prosiłbym bez komentarzy, że tylko złom. Wiem, że ma swoje lata, jest to pierwsze autko do nauki i jazdy po mieście głównie. Nie chciałbym tak szybko z niego rezygnować.
Pozdrawiam
russi1508
Nowicjusz

06 Kwi 2022, 06:49

russi1508 napisał(a):Paliła się kontrolka akumulatora i silnika i poduszek.
to dobrze ze się palą, mają się palić. Sprawdź czy działa pompa paliwa w baku, masz jakiś dodatkowy alarm?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Kwi 2022, 08:29

Silnik który masz w tej Yarisce to raczej bezawaryjna jednostka. Ja tu obstawiam tak jak @Kao brak ciśnienia paliwa. Ile go masz w baku, kiedy ostatnio tankowałeś?

russi1508 napisał(a): Wymontowałem akumulator, ładowałem całą noc do pełna, montuje i odpalił, ale nigdzie się nim nie ruszyłem. Po dwóch dniach wsiadam i znowu to samo.
Jak odpalił to chodził/pracował równo nie zauważyłeś jakiś jego niedomagań?

Tu jeszcze problemem mogła by być iskra tyle że tam masz cewki osobne dla każdego cylindra. Zerknij też do skrzynki z bezpiecznikami czy wszystkie są całe.

Jak masz drugi kluczyk to spróbuj na nim odpalić auto. Immo potrafi czasem skutecznie zablokować uruchomienie auta choć rzadko się to zdarza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Kwi 2022, 09:58

Rokiko napisał(a):Jak odpalił to chodził/pracował równo nie zauważyłeś jakiś jego niedomagań?

No właśnie coś jakby nie tak było, szczególnie po wyłączeniu jakby gasł z opóźnieniem.
Rokiko napisał(a):Ile go masz w baku, kiedy ostatnio tankowałeś?
Dawno właśnie. Są dwie kreski, tankowałem z 3tyg temu spokojnie, jak nie lepiej.
russi1508
Nowicjusz

06 Kwi 2022, 10:00

Kao napisał(a):to dobrze ze się palą, mają się palić. Sprawdź czy działa pompa paliwa w baku, masz jakiś dodatkowy alarm?
Nic dodatkowego nie ma. Autko nie ma nawet pilota, otwieranie, wszystko manualnie na kluczyk, żadnej zawrotnej elektroniki.
russi1508
Nowicjusz

06 Kwi 2022, 10:51

russi1508 napisał(a):otwieranie, wszystko manualnie na kluczyk, żadnej zawrotnej elektroniki
Ale immo pewnie ma w kluczyku.

Możesz też wykręcić świece i zobaczyć czy nie są mokre po kilku próbach odpalenia, bo to by sugerowało że paliwo dostaje się do komory spalania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35