Gęstość 1.24-1.25

27 Lut 2022, 01:03

Nowy akumulator 45Ah dość szybko rozładowuje się w stojącym samochodzie (7-9 dni). Sprawiłem sobie z tego powodu ładowarkę Victron i aerometr. Ładuję go napięciem max 14.4V i prądem max 5A. Po cyklu ładowania jest 13.2V ale gęstość tylko 12.4-12.5.
Dziś ładowałem go bez odłączania od instalacji i chyba jakiś odbiornik ciągnął prąd bo nie chciał przejść w fazę Float mimo długiego już czasu ładowania więc przerwałem ładowanie, odłączyłem klemę i zmierzyłem napięcie - 13.47V a wcześniej osiągał max 13.2V. Zmierzyłem gęstość sądząc że będzie większa ale nic z tego - dalej jak wyżej. A napięcie mimo niepodpięcia klem w 10 minut spadło o 0.1V i z doświadczenia wiem, że jutro będzie tam 12.6-12.8V.
Podejrzewam, że coś z nim nie tak tylko co i jak temu zaradzić?
Gość118203

27 Lut 2022, 10:25

Gość118203 napisał(a):Po cyklu ładowania jest 13.2V ale gęstość tylko 12.4-12.5.
No ale gęstość elektrolitu przy w pełni naładowanym akumulatorze to 1.28g/cm³.

Swoją drogą co to za akumulator że masz możliwość zmierzysz gęstość? Większość obecnie produkowanych akumulatorów nie ma dostępu do cel w celu sprawdzenia gęstości elektrolitu.

Sprawdziłeś pobór prądu spoczynkowego?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Lut 2022, 21:11

Może zacznijmy od tego, że prąd i napięcie to dwie różne rzeczy. A różnica jest bardzo zasadnicza.
Gość118203 napisał(a):Dziś ładowałem go bez odłączania od instalacji i chyba jakiś odbiornik ciągnął prąd bo nie chciał przejść w fazę Float mimo długiego już czasu ładowania więc przerwałem ładowanie, odłączyłem klemę i zmierzyłem napięcie - 13.47V a wcześniej osiągał max 13.2V.

No właśnie - podejrzewasz, że coś ciągnie prąd, a mierzysz napięcie. Zmierz jaki jest pobierany prąd z aku przy wyłączonym silniku.
No i jak wspomniał Rokiko, coś pomieszałeś z tą gęstością.
Gość118203 napisał(a):Nowy akumulator 45Ah dość szybko rozładowuje się w stojącym samochodzie (7-9 dni).

To zależy jeszcze od tego jaka była temp w nocy i w dzień przez te kilka dni. Bo jak były mrozy, to nic dziwnego - aku jest malutki, więc jego sprawność przy niskich temp. szybka spada. Chyba, że auto stoi w garażu, a przez te kilka dni było w miarę ciepło u ciebie.
Ale tak czy inaczej powinieneś zacząć od pomiaru prądu pobieranego z aku przez instalację auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2022, 22:14

Temperatura była 10 stC.
O ile wiem, przy napięciu powyżej 13V gęstość powinna być 1.28 g/cm3 a jest 1.25. Niezależnie czy coś żre prąd czy nie.

PS. Rozróżniam tzw. prąd (natężenie prądu stałego) od napięcia (napięcie prądu stałego). Mierzę napięcie bo na klemach w miarę rozładowywania się aku spada napięcie, które mogę zmierzyć w pół minuty podczas gdy natężenie musiał bym mierzyć przez cały ten okres rozładowywania czyli nawet do 9 dni (bo nie mam gwarancji, że ten czy inny odbiornik ciągnie prąd jednostajnie ale komputer może włączyć raz ten raz tamten więc interesuje mnie raczej suma tych poborów a więc najlepszym wyznacznikiem jest ów spadek napięcia). Czyli ten spadek napięcia jest pochodną głównie poboru prądu (który ma napięcie i natężenie a jedno bez drugiego istnieć nie może :)
Gość118203

23 Mar 2022, 18:52

Powiem szczerze - nie rozumiesz nic z tego co piszemy. Ja proponuję udać ci się do elektryka samochodowego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - bezemisyjny pojazd koncepcyjny
    Podczas światowej premiery BMW i3 Concept Coupe firma BMW Group pokazała dynamiczną i ekscytującą wersję bezemisyjnego pojazdu koncepcyjnego z segmentu ekologicznych samochodów klasy premium. Pojazd studyjny zaprezentowano ...