TRAFIC 2015 125KM ciśnienie doładowania zbyt niskie.

13 Lip 2023, 06:26

Szanowni Państwo.

RENAULT TRAFIC 2015 125KM

Wyskakiwał błąd DF569 ciśnienie doładowania zbyty wysokie, turbina włączała się dopiero powyżej 2500 obrotów.

Wymieniłem czujnik ciśnienia i chodziło normalnie, ale po przejechaniu ok. 30 kilometrów wyskoczył inny błąd DF1756 - ciśnienie doładowania zbyt niski, ale silnik chodzi teraz chyba normalnie.

Co to może być, dziękuje za podpowiedzi.
loret
Początkujący

• 13 Lip 2023, 18:39

A był to błąd aktywny? Moze tylko był w pamięci?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lip 2023, 08:15

tak błąd aktywny, dziś zauważyłem ze stracił moc, nie włącza się turbo.

Czy powodem może być DPF lub Turbina ? bo nie wiem od czego zacząć a do mechanika u nas ciężko się dopchać.
    loret
    Początkujący

14 Lip 2023, 12:51

Powodów może być wiele ale podstawowy który trzeba zacząć to sprawdzić szczelność układu doładowania, wystarczy mała dziurka i już doładowanie spadnie.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Lip 2023, 06:37

Co ciekawe w samochodzie jest błąd: DF1756 Ciśnienie doładowania zbyt wysokie.

W samochodzie sąd dwa elektrozawory turbiny najpierw wymieniłem jeden to po wymianie samochód normalnie chodził.

Potem jak go zgasiłem i zapaliłem jeszcze raz to znowu brakowało mocy i dopiero moc była powyżej 2500 obrotów.

Wymieniłem drugi elektrozawór też na nowy i była identyczna sytuacja samochód po wymianie normalnie chodził miał moc, a jak zgasiłem samochód i zapaliłem jeszcze raz to znowu samochód miał moc dopiero powyżej 2500 obrotów.
    loret
    Początkujący

18 Lip 2023, 06:39

To może być też że sterowanie turbem zawodzi, może być zawór może geometria się zacinać.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na jednoślady - motocykle, skutery i rowery
      Wraz z początkiem wiosny na ulicach pojawiają się motocykle i skutery. Użytkownicy takich pojazdów są w sposób szczególny narażeni na niebezpieczeństwo związane z wypadkami, ponieważ w razie kolizji nie ...
      Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
      Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...

30 Sie 2023, 10:31

Witam, udało się rozwiązać problem? Mam ten sam przypadek, brak mocy do 2500obr.
    nowak5552
    Obserwowany

30 Sie 2023, 14:52

Również pojawia się błąd od zbyt wysokiego doładowania
    nowak5552
    Obserwowany