Transit 2.0 TDDI '01; szarpanie na zimnym

11 Mar 2018, 13:14

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, zatem się przedstawiam: Miłosz Kubiński, Bydgoszcz.

Do rzeczy. Do kupienia mam Forda Transita 2001 rok, byłem na oględzinach i jeździe próbnej. W sumie to auto nie jest złe, tylko zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Przy jeździe na zimnym silniku auto lekko szarpie i się dławi. Przy rozgrzaniu problem ustaje i jedzie normalnie. Co może być tego przyczyną?
Z góry dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam: Miłosz
miloszk
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Mar 2018, 13:38

Kopci może na biało? Świece żarowe mogą odpowiadać za to.
gber44

11 Mar 2018, 13:42

czujnik temperatury też może być.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2018, 20:52

Tak, zaraz po odpaleniu lekko kopci na biało, ale po chwili (jak zaczął się rozgrzewać), to już spaliny miał normalne.
Do tego na oględzinach byłem gdy były duże mrozy (było pomiędzy -5 a -10 stopni), więc też może to mieć jakieś znaczenie (?). W każdym razie zapalił za PIERWSZYM RAZEM (przy pierwszym odpalaniu trochę "chechłał", a przy kolejnych próbach odpalania już od razu od strzała).
Dodam, że przebieg 460 tkm (przynajmniej wg licznika, myślę że niekręcony), wycieków oleju nie widziałem.
miloszk
Nowicjusz

11 Mar 2018, 21:02

Trzeba sprawdzić czy świece żarowe wszystkie grzeją. Obserwuj też czy nie ubywa płynu chłodniczego bo pasowało by to do uszczelki pod głowicą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Mar 2018, 22:52

Panowie, tylko co ma świeca żarowa do pracy silnika już PODCZAS JAZDY? Świeca żarowa podgrzewa paliwo tylko podczas odpalania, więc dlaczego z jej powodu miałby się dławić podczas jazdy?
miloszk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...

11 Mar 2018, 23:42

Świeca żarowa nie podgrzewa paliwo, a tak jak by powietrze, daje cieplłe powietrze od Siebie do kolektora ssącego by silnik miał łatwiej zapalić.
gber44

13 Mar 2018, 16:33

miloszk napisał(a):Panowie, tylko co ma świeca żarowa do pracy silnika już PODCZAS JAZDY?

Świece grzeją nie tylko przed uruchomieniem silnika. W zależności od temperatury mogą też grzać jeszcze przez jakiś czas podczas pracy silnika. I tak jak kolega wyżej wspomniał - one nie podgrzewają paliwa, tylko powietrze w komorze spalania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000