Transmiter BLOW 74-138# - nie wykrywa go radio

13 Cze 2018, 12:40

Mam problem z transmiterem BLOW 74-138# działał przez jakiś czas i nie było z nim problemów, później leżał w schowku. Chciałem go ponownie włączyć ale tak jak by nie wysyłała sygnału na zaprogramowanej częstotliwości bo radio ustawiając nawet ręcznie taką samą częstotliwość jak na transmiterze nic nie łapie tylko szumi. Częstotliwości testowałem różne bez rezultatu. Wyświetlacz działa. Jak myślicie w czym może być problem? Karta microSD jest dobra bo sprawdzałem w innym transmiterze i działała bez problemu.

Miał ktoś tak problem?

To co zaobserwowałem to to że wyświetlacz transmitera tak jak by lekko mrugał, napięcie w gnieździe zapalniczki jest dobre bo wszystko inne działa i sprawdzałem multimetrem. Macie jakiś pomysł na naprawę?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Cze 2018, 17:46

No więc usiadłem dzisiaj o tego transmitera bo trochę nie dawało mi to spokoju i w sumie nic do stracenia nie miałem bo w najgorszym przypadku pozostanie kupienie nowego bo ten i tak nie działa ale udało się go naprawić i gra :)

Rozebrałem go na części pierwsze z elektroniki mocny nie jestem ale podstawy jakieś tam znam przemierzyłem czy nie ma jakiś przebić i tu było ok więc postanowiłem wygrzać trochę płytki wyjmując wcześniej kartę microSD. Opalarka w rękę 300 stopni i delikatnie z jednej i z drugiej strony potraktowałem je gorącym powietrzem przez niewielką chwilę. Następnie szybko je wystudziłem chłodnym powietrzem, złożyłem wszystko do kupy i okazało się że działa :ok: wyświetlacz nie mruga radio w samochodzie go wykrywa na ustawionej częstotliwości i wszystko gra :wink:

Poniżej zdjęcie rozłożonego transmitera. Mam nadzieję że jakiś czas jeszcze mi będzie służył bo jak na razie gra ładnie.

Transmiter BLOW 74-138# - nie wykrywa go radio

PS. Jeszcze moja rada co do transmitera i słuchania muzyki z niego. Nie należy go podgłaszać na maksa bo strasznie potrafi zniekształcać dźwięk przy głośniejszym słuchaniu. W przypadku tego modelu można go podgłosić do poziomu 30 ale najlepsze rezultaty w jakości dźwięku uzyskujemy ustawiając maksymalny poziom głośności na 25 i E0 (equalizer). Generalnie każdy transmiter warto testować pod tym kątem i ustawić optymalnie.
Cichy77
Forumowicz VIP

13 Cze 2018, 20:09

Transmiter to loteria, raz za 20 zł kupisz i będziesz zadowolony a drugi kupisz za 100 i nie dość że będzie grał do du.... to jeszcze siądzie po miesiącu. Ja teraz używam takiego https://www.google.com/search?q=transmi ... tc2Pwl1mlM: Fajnie bo ma wyjście na ładowarkę i zestaw głośnomówiący wiec mogę spokojnie przez tel gadać przez radio.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2018, 15:32

Kao napisał(a):Fajnie bo ma wyjście na ładowarkę i zestaw głośnomówiący wiec mogę spokojnie przez tel gadać przez radio.
Tylko podczas ładowania bardzo często sygnał dodatkowo traci na jakości, a zestaw głośnomówiący to zależy od tego na jakiej wysokości masz zapalniczkę jak na wysokości kolan to ja kiedyś testowałem i dobrze było słychać tego co do mnie mówi przez głośniki w samochodzie ale osoba ta mnie słabo słyszała z racji na sporą odległość od mikrofonu który jest w tym urządzeniu.

Dlatego typowe zestawy głośnomówiące najczęściej zapinane są na słoneczniku :)
Cichy77
Forumowicz VIP

02 Lip 2018, 21:35

Cichy77 napisał(a):Dlatego typowe zestawy głośnomówiące najczęściej zapinane są na słoneczniku :)
z tym właśnie to mam złe doświadczenia, jakieś nieczystości, podwójne głosy i echo. Ja mam zapalniczkę na samym dole panelu czyli obok biegów, wszystko ładnie słychać i nie muszę nawet głosu podnosić żeby ktoś mnie słyszał.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lip 2018, 16:11

Kao napisał(a):wszystko ładnie słychać i nie muszę nawet głosu podnosić żeby ktoś mnie słyszał.
No widzisz ja znowu kilka testowałem i ja słyszałem wszystko dobrze ale osoba z którą rozmawiałem narzekała na szumy i tak dalej że słabo mnie słychać, a transmiter na wysokości kolana. Wydaje mi się że to też zależy od samej elektroniki w aucie i być może miejsca w którym się znajdujesz ja to akurat testowałem w mieście gdzie sporo fal się na siebie nakłada.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...

12 Lip 2018, 20:25

Masz racje, elektronika czy fale radiowe tez mają wielkie znaczenie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika