Trasa długodystansowa

08 Maj 2011, 13:25

Wkrótce wybieram sie moim autem na wczasy w południowe regiony Włoch, do celu mam około 1800km. Zastanawiam sie nad tym jak jechać autostradami aby ekonomia jazdy była na przyzwoitym poziomie. Mam Focusa 1.4, na V biegu przy 150 km/h jest 4000 obr/min. Jeździłem już tak na krótkich odcinkach, więc myślę że na długiej trasie droga przy takiej prędkości trasa fajnieby ubywała, ale pytanie; czy spalanie będzie bardzo wysokie?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

08 Maj 2011, 14:11

Przy 4000obr/min na pewno wzrośnie przynajmniej o 1l / 100km. Zależy jeszcze od stanu silnika i podzespołów. Nie taniej będzie polecieć samolotem albo pojechać pociągiem ? :mrgreen:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

08 Maj 2011, 17:43

Stiopa napisał(a):Nie taniej będzie polecieć samolotem albo pojechać pociągiem ?

Nie o to chodzi.
Rzecz w tym że tam potrzebuję mieć własny środek lokomocji.
We Włoszech nie jeżdżą autobusy tak często jak u nas w kraju, a chcę pozwiedzać to tu, to tam.
Reszta to ku samozadowoleniu zrobienia takiej trasy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

08 Maj 2011, 18:46

krikus napisał(a):Mam Focusa 1.4, na V biegu przy 150 km/h jest 4000 obr/min.

To ładnie. W Astrze II z tym samym silnikiem (moc większa bo 90 KM) przy równych 4 tys. obrotów jest gdzieś ok. 130 km/h

Optymalnie dla spalania byłoby jechać 90 km/h. Wszystkie testy "poza miastem" spalania liczone są dla takich mniej więcej prędkości. 1800 kmh to dużo, ponad 2 zbiorniki paliwa, łatwo się na trasie przekonać ile samochód pali. Zatankuj pod korek, skasuj licznik i przejedź dynamiczniej pół zbiornika, a kolejne pół na spokojnie. Wg. mnie między spokojną jazdą 90 km/h bez gwałtownych zmian prędkości, a jazdą przy 4 tys. obrotów może być różnica nawet 2 litrów na 100 km.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2011, 13:58

Dishman napisał(a):To ładnie. W Astrze II z tym samym silnikiem (moc większa bo 90 KM) przy równych 4 tys. obrotów jest gdzieś ok. 130 km/h

Sama moc silnika niewiele tu daje, najważniejszym jest skrzynia biegów, a dokładnie to wartości jej przełożeń mają największy wpływ na obroty.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika