Trasa Gliwice - Koszalin

03 Lip 2014, 13:20

Witajcie

W najbliższy weekend czeka mnie trasa Gliwice-Koszalin. Jaką drogę proponujecie, czy warto pojechać autostradą A4 na Wrocław, później w stronę Gorzowa i na Szczecin? Taką trasę pokazuje mi w mapach google. Macie lepszą propozycję? Jakieś sugestie? Rady? Pojadę z 5 letnim dzieckiem, więc jeśli ktoś zna fajne miejsca na trasie gdzie można zrobić postój, coś zjeść itd. to chętnie posłucham.

Dużo "fotoskarbonek" jest po drodze?
atlantyda
Nowicjusz

Auto: audi

03 Lip 2014, 22:29

Proponuję taką trasę - A4 ( autostrada ) - A18 ( autostrada ) - DK27 do Zielonej Góry ( jednopasmówka, tutaj nie wiem jak wygląda ta droga, bo to zwykła krajówka ) - S3 ( ekspresówka dwupasmowa, z wyjątkiem obwodnicy Gorzowa, bo tam jest ekspresówka, ale jako jednopasmówka ) - DK6 ( E28 ) do Koszalina.
Droga ma troszkę km, ale 80% jedziesz dwupasmówkami - autostradami i ekspresówkami.
Jest tylko jedno ale - w wekeendy są podobno duże korki na bramkach na A4. Ale to da się przeżyć :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2014, 09:06

Wybrałbym tą samą trasę co MotoAlbercik :ok:
MotoAlbercik napisał(a):Jest tylko jedno ale - w wekeendy są podobno duże korki na bramkach na A4. Ale to da się przeżyć :)

Zaczął się okres wakacyjny więc nie ma co się dziwić, ale niedługo (w połowie lipca) na odcinkach autostrad A2 i A4, zarządzanych przez GDDKiA, zostaną wydzielone specjalne pasy szybkiej płatności, na których będzie można wnosić opłaty za przejazd wyłącznie elektronicznie (za pośrednictwem usługi viaAUTO).
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

04 Lip 2014, 09:29

Zgadza się. Od 15 lipca na punktach poboru opłat w Żdżary, Stryków, Karwiany i Żernica. Mają być trzy pasy - jeden dla osobówek i dwa dla ciężarówek.
Jest tylko jeden mały problemik - trzeba kupić coś, co nazywa się viaAUTO. Normalnie kosztuje 135 zł, ale obecnie jest w promocji od 1 lipca do 31 sierpnia i kosztuje 100 zł. Takich urządzeń jest 5 tyś, jak informuje GDDKiA. Urządzenia te można przenosić z auta do auta, bo nie jest wielkie ( mniejsze nawet od telefonu komórkowego ) i nie ma żadnego problemu z montażem. Urz ądzenie to musi być załadowane najmniej na kwotę 20 zł. A przy zakupie tego urządzenia w promocji, jak dobrze pamiętam gratisowo jest ono juz załadowane na kwotę 50 zł.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Lip 2014, 09:41

MotoAlbercik napisał(a):jak dobrze pamiętam gratisowo jest ono juz załadowane na kwotę 50 zł.

Tak, ale tylko podczas zakupu w promocji więcej informacji na ten temat na viaAUTO dla samochodów osobowych
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

04 Lip 2014, 10:41

Trasa nieco zmodyfikowana względem tego co pokazały mapy google tj. pomiędzy Wrocławiem, a Zieloną Górą (muszę się przyjrzeć bliżej temu rozwiązaniu - mapy pokazują trasę Wrocław, Prochowice, Lubin, Polkowice, Nowa Sól, Zielona Góra). viaAuto nie ma sensu kupować, bo w zasadzie nie jeżdżę płatnymi autostradami oprócz wyjazdu raz w roku na drugi koniec Polski.
Jak wygląda obecnie sytuacja na zjazdach z autostrad w tym rejonie? Ruszam jutro ok. 4.30.
atlantyda
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...
    Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

05 Lip 2014, 16:42

Daj znać, którędy jechałeś i jakie były warunki na drogach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lip 2014, 21:24

Z Gliwic wjechałem na A4 i na Wrocław. Opłata nieco ponad 16zł z jedną stronę. Za Wrocławiem jeszcze A4 aż do Wądroże Wielkie. Korków na bramkach na szczęście nie było. Na pewnym odcinku autostrady były roboty i ograniczenie do 80km/h (ok. 5 km odcinek). Prochowice, Lubin, Polkowice (McDonald) i na Zieloną Górę. Sulechów, Świebodzin (widać z trasy kopie posągu z Rio de J.) w stronę Gorzowa Wielkopolskiego i w stronę Szczecina. Na postoju przed McCaffe na którym trzeba było czekać ponad pół godziny aby złożyć zamówienie dowiedziałem się przez CB o korku w rejonie Szczecina i możliwości ominięcia go. Tak wiec nie jechałem na Szczecin lecz skręciłem na Pyrzyce. Przez miejscowość Płoty przejechałem dość sprawnie, ale ostrzegam, że potrafią się tam tworzyć wielokilometrowe korki czego doświadczyłem w drodze powrotnej. Wracając widziałem sznur samochodów jadących w stronę Koszalina mający co najmniej 5-6km. Z Koszalina wyjechałem ok. południa.
atlantyda
Nowicjusz

15 Lip 2014, 19:54

Dzięki za info. Być może komuś się przyda. :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lip 2014, 10:44

Wądroże Wielkie to z tego co kojarzę raczej mały zjazd - drogi były w porządku? Wydaje mi się, że najlepszą opcją do zjazdu w okolicach Legnicy są zjazdy Legnica oraz Złotoryja, choć od strony Wrocławia lepszy byłby ten pierwszy - chyba najlepsza droga. Tyle ode mnie gdyby ktoś jeszcze kiedyś potrzebował.

Mam jeszcze inne pytanie - za miesiąc sam jadę na urlop i ostatnio myślałem którędy najlepiej jechać w kierunku Kołobrzegu, a konkretnie Dźwirzyna. Chodzi mi o fragment od Szczecina.

W ubiegłym roku do Kołobrzegu jechałem przez Kamień Pomorski i dalej wybrzeżem, droga może i bez szału, ale tak mi się umyśliło. Z drugiej strony myślałem, żeby pojechać normalnie, bez kombinacji, przez DK6 i Płoty, Gryfice, ale skoro mają być korki... Generalnie wolę się wolno toczyć niż stać w korku. Poza tym jak wygląda droga od Płotów do Trzebiatowa i druga sprawa jak z policją, fotoradarami na DK6 i dalej na DW109?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

11 Sie 2014, 13:06

Czysto, raczej rzadko tam stają :)
p0ldekrakieta
Początkujący

Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Audi A4/Mazda RX8