Trasa Połczyn-Zdrój-Biały Dunajec

13 Cze 2013, 09:17

Za 5 dni wybieram się razem z rodzinką na wyjazd w góry a konkretniej do Białego Dunajca.
Mam tylko dylemat którą trasą najlepiej pojechać i jak wyznaczyć sobie dobrą drogę tak aby nie jechać dziurawymi drogami tylko drogami krajowymi i ekspresówkami.
Dodam że chciałbym aby były pominięte autostrady i drogi płatne z tego względu że na dojazd będę miał dosyć czasu ok.15 godzin.

Wytyczyłem sobie wstępnie trasę ale nie wiem do końca jakiej kategorii ona drogi obejmuje.
Połczyn-Zdrój - Czaplinek - Wałcz - Trzcianka - Oborniki - Poznań - Jarocin - Kalisz - Częstochowa - Oświęcim - Wadowice - Nowy Targ - Biały Dunajec

Czy ta trasa jest dobra a jeżeli nie to prosiłbym bardzo o pomoc w wyznaczeniu nowej
Rafal0531
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 2011
Auto: Seat Toledo I
Silnik: 1.8 88KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

14 Cze 2013, 15:10

odświeżam temat i w dalszym ciągu proszę o pomoc

jeżeli ktoś nie zna początkowego odcinka to może być droga od Poznania bo do Poznania wiem jak dojechać mam już sprawdzoną drogę:)
Rafal0531
Nowicjusz

16 Cze 2013, 11:07

...jak wyznaczyć sobie dobrą drogę tak aby nie jechać dziurawymi drogami tylko drogami krajowymi i ekspresówkami.

Te słowa są sprzeczne niestety. Drogi krajowe to też dziury, dziury i raz jeszcze dziury. Do tego remonty i niekończące się korki. Ale niestety twoja wycieczka musi odbyć się drogami krajowymi.
Nie wiem, jak jechać od Poznania w stronę Kalisza, ale mogę ci pomóc wybrać drogi najmniej zatłoczone i najmniej dziurawe od Kalisza, a właściwie od Złoczewa.
A więc od Zoczewa DK45 na Wieluń, potem Z wielunia DK43 na Rudniki, Krzepice, Kłobuck. W Kłobucku nie kieruj się na Częstochowę tylko skręć na rondzie ( jest tam tylko jedno rondo ) w prawo na 492 na Wręczycę Wielką, potem na Trzepizury do DK46. Kawałek DK46 i skręcić w prawo na 904 na Konopiska, potem dalej na Rększowice. Tam na rondzie w lewo, dalej 904 do E75 na Kolonia Poczesna. Na światłach na E75 w prawo i ekspresówką na Siewierz. Skręcając w Kłobucku w prawo ( nie kierując się prosto krajówką na Częstochowę ) masz bardzo fajny objazd Częstochowy - unikniesz koszmarnych korków w Częstochowie - przejazd przez to miasto w godzinach szczytu to około 2 godziny. Chyba, że pojedziesz w nocy, to możesz jechać przez Częstochowę. Za Siewierzem nie jedz prosto na DK86 w kierunku Katowic, tylko skręć w prawo na S1 ( E75 ) na Dąbrowę Górniczą - ominiesz korki w Sosnowcu, Katowicach, Gizowcu i Tychach. Jadąc S1 uważaj na ograniczenia prędkości, szczególnie na słynnych w tych okolicach "pięćdziesiątkach" - są trzy takie 50 w odległości około kilometra od siebie i zawsze na jednej z nich stoją niebiescy z radarem. Jest tam nawet słynna "blondyna" - policjantka, która jest tam za każdym razem. Jak masz CB to się dowiesz wszystkiego po drodze. Pytaj tylko o pięćdziesiątki :)
Dalej, to ogólnie odradzałbym jechać na Imielin, Bieruń Nowy, Oświęcim itd. Są tam dziurawe drogi ( szczególnie odcinek od Oświęcimia na Zator no i korki. Odcinek od Bierunia Nowego do wyjazdu z Oświęcimia może ci zająć nawet 2 godziny. Wybrałbym jednak A4 na Kraków i potem E77 na Zakopane.
Inna droga, to dłuższa o jakieś 50 km przez Wrocław - nie wiem jakie są drogi od Połczyna na Wrocław, ale na obrzerzach Wrocławia wjeżdżasz na A8, objeżdżasz cały Wrocław i zjeżdżasz na A4. Jedziesz albo na Kraków i dalej E77, albo jedziesz do S1 i dalej na Tychy ( proponuję Z S1 skręcić na Czułów, Tychy, Kobiór i wyjeżdżasz spowrotem na S1 w Kobiórze omijając remontowane 8 km S1 od Czułowa do granic Tychów. Przejazd tym odcinkiem to nawet ponad godzina :( Dalej jedziesz na Bielsko, w Bielsku nie pchasz się przez miasto tylko jedziesz w lewo na S69 ( nówka dwupasmówka :) ) i na obrzeżasz Bielska nówka dwupasmówka się kończy i dalej jedziesz DK69 na Żywiec. W Żywcu kierujesz się na 945 na Jeleśnię, Korbielów i tam przekraczasz granicę ze Słowacją. Na Słowacji jedziesz 521 na Oravska Polhora, Rabca, Zubrohlava i tam kierujesz się 962 na Bobrov do granicy z Polską w Jabłonce. I potem 957 na Czarny Dunajec i do DK47. Tam w prawo, kilka km i jesteś na miejscu.
To są propozycje na dzień. Jakbyć jechał w nocy, to możesz śmiało jechac na Kalisz, Częstochowę i dalej mimo wszystko proponuję jednak A4 i E77. Nie proponuje tak jak pisałem jazdy przez Oświęcim.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2013, 18:03

Ok dzięki za pomoc wyjazd mam około północy więc jadę do Częstochowy przez Kalisz a dalej tak jak mówisz odpuszczę sobie Oświęcim,aby uniknąć tej drogi.Wielkie dzięki za pomoc:)

Ale nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa czy z Częstochowy do Białego Dunajca można dojechać dobrą drogą krajową lub ekspresówką gdzie można jechać 100km/h lub więcej czy jest możliwość ominięcia A4 bo jeżeli nie to już nic innego nie będę wymyślał)
Rafal0531
Nowicjusz

18 Cze 2013, 09:55

Z Częstochowy możesz jechać na Bielsko S1, w Bielsku w lewo na S1( DK52 przerobiona na expresówkę jako obwodnica Bielska ) i potem wszystko co dobre się kończy, bo zaczyna się jazda przez miasta i korki - w lewo na DK52 przez Kęty, Andrychów, Wadowice, Kalwarię Zebrzydowską aż do DK77 i potem w prawo na Myślenice. Droga dośc dobra, tylko że przez sporo miast i napewno będa korki, bo pojedziesz tamtędy w godzinach porannych. Przez Kęty i Andrychów możesz jechać nawet 1,5 godzinki ( normalnie jedzie się góra pół godziny ). No i nie można tam jechac więcej jak 70 km/h, a większość to 50 km/h, więc nie podciągniesz.
Praktycznie, jak chcesz jechać dobrymi drogami, nie chcesz tłuc się w korkach to z Częstochowy jedyną alternatywą, żeby jechać sobie 100 km/h ( i więcej ) to tylko S1 i A4, a potem E77 i DK47. E77 od Krakowa aż do Witkówki to dwupasmówka, gdzie można jechać 100 km/h i nie ma tam żadnych korków ( przynajmniej tak było ), a cześć tej drogi to zmodernizowana DK7 na S7. Póżniej jedziesz około 30 km krajówką, ale już po jednym pasie w każdym kierunku i potem znowu 5 km dwupasmówki od Zaborni ( w miejscu, gdzie z E77 zjeżdża się na DK47 kierunnek Zakopane ) aż do Rdzawki. W sumie od Częstochowy do Białego Dunajca jadąc S1, A4 i Dk77 masz cały czas expresówki i krajówki z dwoma pasami ruchu w każda stronę oprócz około 35 km na E77, gdzie jest po jednym pasie w każdą stronę. Lepszej drogi pod względem czasu, km oraz komfortu jazdy nie ma w okolicy. Wszędzie musiałbyś jechać tak czy inaczej przez miasta i stać w korkach bądz na światłach. A4 od S1 do Krakowa jest bez korków i remontów, a przynajmniej tak było miesiąc temu. Niestety najmniejszym komfortem na tej drodze to dwie bramki ( Brzęczkowice i Balice ) gdzie trzeba zapłacić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Cze 2013, 15:10

Ok dzięki wielkie:)Chyba nawet nawigacja prowadzi mnie przez te drogi.Temat do zamknięcia i już w nocy czas w długą drogę :D
Rafal0531
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...
    10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...

20 Cze 2013, 09:16

Napisz którędy jechałeś od samego początku i daj znać jak się jechało i ewentualnie o utrudnieniach na drogach i przybliżonych godzinach - będzie dla potomności jakby ktoś się wybierał tymi drogami w jakieś inne miejsce.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika