Trasa Wrocław - Pustkowo

19 Sie 2013, 17:47

Witam!
Jestem stosunkowo młodym kierowcą z prawie dwuletnim stażem oraz jedną trasą nad morze do Rozewia trasa przez Toruń i Trójmiasto. W tym roku postanowiłem zabrać się na zachodnią stronę wybrzeża do miejscowości Pustkowo, tuż obok Rewala i tutaj moje pytanie do bardziej doświadczonych kierowców czy wybrać trasę przez Polskę czy przez Niemcy ? Zdaję sobie sprawę, że przez Niemcy będzie dłuższa trasa, większy koszt i być może szybszy przejazd, ale jednocześnie wydaje mi się, że trasa prawie w całości autostradami będzie bardziej komfortowa i bezpieczniejsza niż jadąc przez Polskę drogami krajowymi, gdzie jestem bardziej narażony na wyprzedzających z naprzeciwka oraz co mnie najbardziej przeraża miejscowości przez które się przejeżdża. Z drugiej strony zastanawiam się czy niemieckie autostrady to narazie nie za wysokie progi na tak młodego kierowce jak ja. Najbardziej chodzi mi o bezpieczeństwo i komfort przejazdu. Mowa także o racjonalnej jeździe, nigdy nie należałem do zwolenników szaleńczej jazdy. Czekam na wasze opinie i rady!

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Michał.
Michal71
Nowicjusz

Auto: seicento / volvo s 40
Paliwo: Benzyna

20 Sie 2013, 09:12

A którędy i jakimi autostradami chcesz jechać przez Niemcy? I którędy chciałbyś jechać naszymi drogami?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sie 2013, 10:05

Trasa przez Niemcy to pierw nasza A4 z Wrocławia, później autostrada A15, A13, A10 i A11 w Niemczech no i do Szczecina, gdzie też jest kawałek autostrady A6. Trasa przez Polskę to 3, przez Lubin, Zieloną Górę i Gorzów, czyli krajówka przeplatana ekspresówkami i na koniec autostrady też kawałek.
Michal71
Nowicjusz

22 Sie 2013, 09:40

A liczyłeś ile to km i jaki czas przejazdu obiema trasami? Przez Niemcy chyba raczej będzie i dalej i dłużej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sie 2013, 09:40

Z ciekawości policzyłem jak wygląda kilometrarz i czas przejazu obiema trasami.
Z Wrocławia do Pustkowa przez Niemcy, czyli A4, A15,A13,A10,A11,DK107 i Dk102 masz 583km co zajmie 5:44h. Z kolei przez Polskę masz 447km co zajmuje 5:41h.
Tak więc jadąc przez Niemcy dokładasz 136km i jedziesz 3 min dłużej ( wg przepisów ). Jadąc przez Polskę masz około 180 km ( jak nie więcej, ponieważ S3 nie jest cała dwupasmówką ) drogami dwupasmowymi. Czyli prawie połowę drogi. Przez miasta masz obwodnice.
Musisz więc dobrze się zastanowić którędy jechać. Wg mnie droga przez Polskę wcale nie jest taka zła. JAk ci cię chce, to możesz całą trasę prześledzić w google maps. Zobaczysz jak się jedzie przez miasta i czy podołasz. Czasami lepiej nadłożyć kawałek drogi, ale jechać pewnie, niż jechać krótszą drogą ale być zestresowanym, a to może doprowadzić do nieprzyjemnych sytuacji.
Jak ci nie zalezy na km, to możesz jechać w jedną stronę przez Polskę, a w drugą przez Niemcy. Zobaczysz która droga jest lepsza.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Sie 2013, 10:15

Nie wiem jak to teraz wygląda, ale jechałem tą trasą przez Polskę (Do Międzyzdrojów) pod koniec lipca i jakieś 2-3 godziny stałem w korkach. Inna sprawa że gdyby nie te korki, to trasa jest super - i może faktycznie w te 5 godzin bym dojechał :-)

Gdy wracałem w sierpniu widziałem że w kierunku morza były jeszcze większe korki.
Pozdrawiam,
Tomek
urug
Nowicjusz

Auto: Renault Megane
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

28 Sie 2013, 13:33

Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale napiszę coś od siebie jako, że parę dni temu jechałem tamtą trasą. Wydaje mi się, że pomysł z jazdą przez Niemcy jest nieco idiotyczny, bo po pierwsze znacząco dokładasz kilometrów, co jest równoznaczne z dołożeniem znacznej ilości paliwa, po drugie nie masz żadnej gwarancji, że choć odrobinę przyspieszysz, a zapewne wyjdzie to tak, że przez Polskę będzie szybciej.

W rzeczywistości jednak od Legnicy do Lubina jest normalna jednopasmowa droga, choć poszerzona o utwardzone pobocze. Dalej masz Lubin, który czasem bywa nieprzyjemny w godzinach zwiększonego ruchu. Później aż za Polkowice jedziesz drogą dwupasmową, przy czym w sumie w Lubinie i Polkowicach masz chyba 5 sygnalizacji świetlnych. Następnie masz ponownie taką drogą jak z Legnicy do Lubina, jest ona dość nieprzyjemna, przejeżdżasz przez jakieś wsie. Dopiero przed Zieloną Górą, jakoś koło Nowej Soli masz ładny długi kawał dwupasmowy, bodaj aż do Międzyrzecza. Tu niestety zaczyna się najgorszy fragment DK3, bo aż do Gorzowa ciągniesz się znów jednopasmową, przejeżdżasz przez Skwierzynę i inne małe miasteczka przed Gorzowem, kawałek "zaliczasz" też Gorzów, zaś od Gorzowa droga jest już świetna, aż kawałek za Szczecin. Wówczas masz też mały kawałek autostrady A6, po czym następuje fragment drogi dwupasmowej, lecz są to stare płyty, coś w stylu tego, jak dawniej wyglądała A4 od strony Legnicy w stronę Wrocławia, choć po paru km zaczyna się ponownie jednopasmowa S3 praktycznie nad same morze. Z 3 zjeżdżasz trochę przed Kamieniem Pomorskim, ale to już chwila do Dziwnówka i nieco ponad 10 km do Pustkowa.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

05 Wrz 2013, 12:27

W połowie sierpnia jechałam właśnie do pustkowa. Ogólnie nie widzę sensu kombinowania przez Niemcy, bo trasa akurat bardzo przyjemna :) Jedynie objazd w Gorzowie, ale nie utrudniający zbytnio. Ogólnie to korków nie było, zalezy tez w jaki dzień i o której godzinie się jedzie :)
Polecam trasę naszą Polska :) Jak na nasz kraj to fajne drogi :P
madzia6
Nowicjusz

Auto: Mazda 6

05 Wrz 2013, 22:52

Dziekuje za odpowiedzi, mimo ze po fakcie : ) osobiscie zecydowalem sie na jazde przez Polske, mlody jestem jeszcze a te pare złotych zaoszczedzonych na paliwie moglem wydac na rybke ;) Generalnie trase pokonalem w 6 h i nie powiem, droga jest w wiekszosci naprawde ladna i komfortowa. Jak wczesniej wspomnial Los_Dawidos, odcinek przed Gorzowem jest najgorszy, ale za Gorzowem to juz luz bluz:) Gdyby nie paru debili wyprzedzajacych na trzeciego itp oraz pan wyprzedzajacy ciezarowka na krajowce, ktory wymusil na mnie hamowanie i to dosyc gwaltowne (dobrze ze nikogo za mna nie bylo bo bym musial uciekac na pobocze ktorego nie bylo ; )) to jechalo sie naprawde przyjemnie :) takze ja jestem zwolennikiem jazdy nad zachodnie morze przez Polske i mam nadzieje ze ktos jeszcze skorzysta na tym temacie!
Pozdrawiam,
Michał
Michal71
Nowicjusz

07 Wrz 2013, 21:04

W takich długich wyjazdach to najlepiej jechać w nocy, nie ma korków i nie ma takiego dużego ruchu jak w dzień. I o wiele szybciej można przejechać trase.
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin