28 Sie 2013, 13:33
Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale napiszę coś od siebie jako, że parę dni temu jechałem tamtą trasą. Wydaje mi się, że pomysł z jazdą przez Niemcy jest nieco idiotyczny, bo po pierwsze znacząco dokładasz kilometrów, co jest równoznaczne z dołożeniem znacznej ilości paliwa, po drugie nie masz żadnej gwarancji, że choć odrobinę przyspieszysz, a zapewne wyjdzie to tak, że przez Polskę będzie szybciej.
W rzeczywistości jednak od Legnicy do Lubina jest normalna jednopasmowa droga, choć poszerzona o utwardzone pobocze. Dalej masz Lubin, który czasem bywa nieprzyjemny w godzinach zwiększonego ruchu. Później aż za Polkowice jedziesz drogą dwupasmową, przy czym w sumie w Lubinie i Polkowicach masz chyba 5 sygnalizacji świetlnych. Następnie masz ponownie taką drogą jak z Legnicy do Lubina, jest ona dość nieprzyjemna, przejeżdżasz przez jakieś wsie. Dopiero przed Zieloną Górą, jakoś koło Nowej Soli masz ładny długi kawał dwupasmowy, bodaj aż do Międzyrzecza. Tu niestety zaczyna się najgorszy fragment DK3, bo aż do Gorzowa ciągniesz się znów jednopasmową, przejeżdżasz przez Skwierzynę i inne małe miasteczka przed Gorzowem, kawałek "zaliczasz" też Gorzów, zaś od Gorzowa droga jest już świetna, aż kawałek za Szczecin. Wówczas masz też mały kawałek autostrady A6, po czym następuje fragment drogi dwupasmowej, lecz są to stare płyty, coś w stylu tego, jak dawniej wyglądała A4 od strony Legnicy w stronę Wrocławia, choć po paru km zaczyna się ponownie jednopasmowa S3 praktycznie nad same morze. Z 3 zjeżdżasz trochę przed Kamieniem Pomorskim, ale to już chwila do Dziwnówka i nieco ponad 10 km do Pustkowa.