Trochę pytań na temat silników

27 Kwi 2009, 20:27

Jestem początkujący chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat działania i budowy silników samochodowych jeżeli ktoś ma czas odpowiedzieć to proszę o odpowiedź, aha i jeśli ktoś miałby jakieś zdjęcia czy rysunki kompletnych silników i układów napędowych wraz z opisami co jest co, to prosiłbym o przesłanie bo chciałbym pogłębić swoją wiedzę;)

Tu napisałem narazie to co mi przyszło do głowy a co chciałbym się dowiedzieć:

1. Jak działa filtr powietrza tzn skąd i czym zasysane jest powietrze i czym i dokąd z filtra odprowadzane?

3. Gdzie umieszczona jest przepustnica we wtryskowym silniku benzynowym i jak umieszczone są wtryski (za przepustnicą czy po przepustnicy)?

4. Jaki jest pierwszy i kolejne elementy silnika do których dociera paliwo pompowane bezpośrednio ze zbiornika paliwa (najpierw chyba filtr paliwa a później przepustnica)?

5. Jak reguluje się zapłon w silnikach z zapłonem elektronicznym (nie mechanicznym) i jak wygląda rozdzielacz zapłonu i gdzie jest w silniku umieszczony?

6. Jak wygląda pośredni mechanizm wtrysku paliwa (wtryskiwacz wtryskuje paliwo do kolektora dolotowego czyli odpowiedniego przewodu który prowadzi bezpośrednio do zaworu ssącego cylindra?)

7. Jak tworzy się mieszanka palna w kolektorze dolotowym (czy wtryskiwacz wtryskuje tylko paliwo czy już mieszankę paliwa z powietrzem a jeżeli tylko paliwo to jak dostarczane jest powietrze?)

8. Czy w silniku z wtryskiem bezpośrednim czyli z wtryskiwaczem umieszczonym bezpośrednio w cylindrze przez zawór ssący cylindra podawane jest tylko powietrze?

9. Czy w silniku 16 zaworowym 4 cylindrowym z wtryskiem wielopunktowym na każdy z 2 zaworów ssących cylindra przypada jeden wtryskiwacz czy jest pojedynczy wtryskiwacz dla obu zaworów?

10. Jak wygląda przewód (przewody) doprowadzający paliwo do silnika czy to jakiś cienki wężyk jak słomka do picia czy raczej grubsza rura?

11. Jakie przewody (rurki wężyki itp) są połączone z samodzielną przepustnicą (silnik benzynowy na wtrysku) i z czym one są połączone oraz jaką rolę spełniają?

12. W jaki sposób połączone są między sobą elementy silnik z kołem zamachowym sprzęgło oraz skrzynia biegów tzn czym połączone w jakiej kolejności co z czym itp.

13. Czy rozrusznik podczas rozruchu silnika bezpośrednio porusza kołem zamachowym?
misio89
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

27 Kwi 2009, 20:40

No misio89 muszę Ci napisać, że jak na jeden post to dużo pytań. Jak znajdę jutro troszkę czasu to odpowiem na kilka pytań.
adamires
Początkujący

Miejscowość: World

27 Kwi 2009, 23:03

To są pytania do klasówki w zawodówce mechanicznej czy jak? Dziwne są. Poczytaj na temat silników, pooglądaj schematy, filmiki. Naprawde jest tego dużo w google.
BANAN23
Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

28 Kwi 2009, 07:30

OJ nieładnie...nie chce się samemu odrabiac zadań albo zbierac materiałów do nauki... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Maj 2009, 10:23

Chce mi się ale w internecie jest bardzo niewiele dobrych materiałów, są materiały prezentujące rzeczy dość oczywiste które wie zwykle już małe dziecko, np że w silniku są cylindry w których poruszają się tłoki albo że w cylindrze znajdują się zawory ssące i wydechowe.
Więc zadaję tu pytania żeby ktoś odpowiedział.
misio89
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

02 Maj 2009, 21:06

Ja proponuję znaleźć w necie książkę typu "Sam naprawiam", bo tam można znaleźć bardzo dużo informacji
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

04 Maj 2009, 20:16

Od tak,aby zachęcić innych do odpowiedzi na post. Może i jest na sprawdzian może i nie, ale od czego są fora jak nie od dzielenia się wiedzą.
ad.7 tylko paliwo, powietrze dostarczane jest przez kolektor ssący za pomocą przepustnicy
ad.8 TAK
ad.9 jeden wtryskiwacz
ad.10 średnica wewnętrzna ok. 8mm
wozki widlowe serwis koszalin Adamires
adamires
Początkujący

Miejscowość: World