Troszkę zadziorne małe autko do 35 000zł

29 Sty 2014, 22:06

Witajcie!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, który piszę gdyż w końcu osiągnąłem wiek odpowiedni do prawa jazdy.

Przechodząc do samego tematu.

Poszukuję autka niewielkiego, acz za razem dość wygodnego gdyż będzie pokonywało dość spore odległości między uniwerkiem a domem. Pewnie jako jeden z wielu poszukuję autka z lekkim pazurem, ale w granicach rozsądku ( mam nadzieję :) )

Ogólnie może podam takie moje wymogi:
Przebieg<80tys
Rok< 2004
Moc 130-170km
Xenony
Cena 30-35tys
Raczej FWD/AWD
Manual only

To są ogólne punkty, których wymagam od autka. Ogólnie rzecz biorąc rozglądałem się już dość sporo i moim prywatnym marzeniem jest Scirocco w dieslu, gdyż słyszałem że jednostki 1.4 są określane skarbonkami bez dna. Ale niestety Rocco nie mieści się w funduszach :(

W tej cenie myślałem o A3 ( najchętniej sportback, acz tutaj znowu ciężko ze znalezieniem w tej cenie )

Myślałem też o astrze H, acz boli mnie że ten model był długo klepany. Dodatkowo chciałem się zapytać tutaj, gdyż nie potrafię znaleźć info o tym - jakie zmiany dodawał Irmscher do wersji GTC?

Wszelkiego typu seaty niestety odpadają, ze względu na wnętrze, które wygląda... Nie w sumie nie wygląda i w tym rzecz :roll:

Zastanawiałem się dość poważnie nad Fiatem Grande Punto Abarth, acz nic o tym aucie nie wiem.

Civic, vel ufo raczej odpada ze względu na awersję sponsorów do tej marki.

Jak wygląda sprawa z Francuzami z tej półki? Strasznie mi się podoba Megan w coupe :)

Auto prawdopodobnie będzie kupowane w Niemczech. Może być bite ( pod warunkiem niewystrzelonych jaśków, całych podłożnic oraz normalnych kątów kół przednich )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
Xenoth
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TDI 170km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

30 Sty 2014, 21:52

Abarth, będzie chyba najlepszym wyborem bo jednostki turbo fiata w porównaniu do vw nie sprawiają problemów (słynne TSI), do tego tolerują LPG bo nie mają bezpośredniego wtrysku.
Ogólnie koszt eksploatacji nie będzie duży bo dużo części pasuje z od innych modeli.

za 35 tys w Niemczech znajdziesz abartha grande nie rozbitego i w dość dobrym stanie.

z innych samochodów to Alfa Romeo Mito 155KM oraz Mazda MPS 3 260KM
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

30 Sty 2014, 21:55

Tez jestem za Fiatem i Astra a ode mnie jeszcze Focus ST, BMW serii 1 oraz Civic Type R
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sty 2014, 22:37

1. Alfa MiTo
2. Mazda 3 MPS
3 Citroen C4 vts był kiedyś taki w edycji limitowanej by Loeb, czerwony na kozackich białych felgach :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Sty 2014, 22:58

Renault Clio RS 2,0T/197KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 17:06

A moze Hyu Coupe?
tomek1205
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2013
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Rexton G4 - nowa odsłona
    Jest to prawdziwy samochód terenowy gdyż zachowano konstrukcję opartą na ramie (Quad frame), co w dobie samonośnych nadwozi w klasie SUV jest rzadkością. W stosunku do poprzedniego modelu nadwozie jest dłuższe (4850 ...
    Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...

31 Sty 2014, 21:58

LPG raczej nie będę pakował. Fiat... niestety jest wadą jest dość niewielka popularność tejże firmy, aczkolwiek jest to całkiem dobry wybór. Muszę zobaczyć to to na żywo :)

Type R... niestety odpada nie z mojego powodu, a z powodu awersji sponsorów.

MiTo jest średniawe z wyglądu wg mnie + jeszcze słynna awaryjność alf nie przemawia za tym autem

Hyu Coupe to już niestety trup, a jego wersja rozwojowa ( Try coś tam ) to jest moim skromnym zdaniem porażka

Clio RS to bardzo fajna opcja, acz kurde nie znajdę w tej cenie znajdę dość leciwą II
Xenoth
Nowicjusz

31 Sty 2014, 22:06

MiTo jest średniawe z wyglądu wg mnie + jeszcze słynna awaryjność alf nie przemawia za tym autem

I znowu awaryjność AR... Przecież to Punto tylko o wiele ładniejsza buda
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2014, 22:10

Clio III też możesz spokojnie szukać
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 22:12

Renault Clio RS 2,0T/197KM - mysle, że bardzo ciekw propozycja :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

01 Lut 2014, 01:05

"MiTo jest średniawe z wyglądu wg mnie + jeszcze słynna awaryjność alf nie przemawia za tym autem

I znowu awaryjność AR... Przecież to Punto tylko o wiele ładniejsza buda"

To tak jakby ktoś pytał o jasność księżyca, a Ty byś mu odpisał "no przecież to też światło słoneczne, tyle, że odbite od księżyca". :lol: FIAT JEST FIAT, a FIAT = g...o, a AR = FIAT zapamiętaj wreszcie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2014, 01:38

Xenoth napisał(a):Wszelkiego typu seaty niestety odpadają, ze względu na wnętrze, które wygląda... Nie w sumie nie wygląda i w tym rzecz

Według mnie nowym seatom wyglądu (w tym wnętrza) nie brakuje, a za tą cenę mógłbyś mieć Ibize w dieslu ze 140 KM pod maską ;) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

01 Lut 2014, 11:37

Ja również poszukałbym Clio III, najlepiej takie w żółtym kolorze, miód malina. Silnik wolnossący, a prawie 100 koników z litra pojemności. To był silnik, nie to co teraz, 1.6. Ewentualnie jak chcesz coś większego, to Meganka RS, ale ta już ma turbo, a jest tylko trochę szybsza. BMW 1 odradzam, bo 130i w tej cenie będzie przejechane, zresztą ma o dwa cylindry więcej niż wspominane tu hot-hatche i tylny napęd: to raczej kiepskie połączenie jako pierwsze auto. Golf GTi: raczej nie, bo nie jest tak szybki jak Renault, a jednak ma turbo i silnik na wtrysku bezpośrednim. Abarth: tu się zgodzę, fajna i dość egzotyczna propozycja, ale czy "HOT" ? Trochę za bardzo kojarzy się ze zwykłym Puntem zmodyfikowanym domowymi sposobami.

Ps. Mógłbyś mi wyjaśnić na czym polega ta awersja "sponsorów" do Hondy ? Ciekawy jestem, bo zazwyczaj spotykam się z opiniami, że to bardzo dobre i solidne, japońskie auta.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Rok produkcji: 2006

01 Lut 2014, 18:34

Awersja do Hondy jest argumentowana... Milionami (dokładnie) kilometrów przejechanych za kółkiem niemieckich tworów ( głównie tych z celownikiem na przedzie :lol: ) Technicznie uwagi są, ale tyczą się starych modeli, ale niestety awersja została. A na to nic nie poradzę.

Clio rzeczywiście fajna sprawa, muszę się rozejrzeć za czymś takim w fajnym wyposażeniu.

Seata mimo wszystko odpuszczę sobie z kwestii raczej gustu.

Prosiłbym jeszcze żebyście scharakteryzowali Rocco w dieslu w stosunku do reszty :)

Dzięki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi! :)
Xenoth
Nowicjusz

01 Lut 2014, 18:45

A z jakim silnikiem dokładnie? A co myślisz o wcześniej proponowanym przeze mnie Focusie ST?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra