Trudny wybór kamerki/nawigacji

06 Cze 2021, 09:23

Witam, mam problem z wyborem kamerki samochodowej (przód/tył) aby jednak była na niej nawigacja (aby było wszystko w jednym).Niby na allegro,aliexpress jest tego dużo, ale praktycznie żadnych opinii :( . Spodobała mi się Mcar a61, która ma już wszystko. Jednak boję się czy android 5.0 bedzie miał możliwość aktualizacji. Czy internet 3G będzie ok i czy 1gb ramu wystarczy do płynnego dzialania. Zalezy mi na tym aby wyświetlacz był większy. Z gòry dziękuję za odpowiedzi.
Frohan
Obserwowany

06 Cze 2021, 21:38

Podstawowe pytanie to ile chcesz na to wydać? Im lepsze parametry, większy wyświetlacz, tym większa cena. Np. A65 jest lepszy, ale kosztuje juz koło 8 stówek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Cze 2021, 06:20

Witam, zamierzałem wydać coś właśnie ok 700-800zł. Patrzyłem na ten A65 i tutaj pytanie takie samo jak wcześniej. W poprzednim jak i w tym, także jest android 5.1 (który niewiem właśnie czy będzie można go aktualizować ) oraz 1gb ramu. Na aliexpress znalazłem ODBPEAK Q51, gdzie te parametry są lepsze. Jednak jak wiadomo chińczyk.Kosztuje trochę ponad 600zl.
Frohan
Obserwowany

07 Cze 2021, 13:28

Frohan napisał(a):W poprzednim jak i w tym, także jest android 5.1 (który niewiem właśnie czy będzie można go aktualizować )
Myślę, że nie będzie nowszych aktualizacji systemu dla tej kamery. Jak by miał być nowszy system to już od razu by był zainstalowany. Zresztą ja się nie spotkałem żeby android był aktualizowany na takich urządzeniach. Ma ono działać stabilnie i dlatego jest dobrany taki system, a nie inny.

Nie kupuj All-in-one czy kamery z nawigacją i innymi dodatkami bo raz że kosztuje sporo, a dwa że one nie potrzebnie obciążają system pamięć i procesor w takim małym urządzeniu. Najlepiej skupić się tu na najlepszej jakości nagrań. Przecież w kamerach nie masz dużego ekranu na tyle żeby było dobrze widać włączoną nawigację, a dwa że android w tej wersji jest już dosyć stary i sama nawigacja może nie działać poprawnie.

Frohan napisał(a):Spodobała mi się Mcar a61
Ona musi stać na środku na desce. Pytanie czy deska jest tak wysoko w twoim samochodzie że będzie dobrze nagrywała to co jest przed samochodem? W niektórych samochodach połowa ekranu to deska i wycieraczki przedniej szyby. Rozdzielczość przedniej kamery nie powala bo to FHD a tylna to moim zdaniem porażka bo tylko 640x480.

Już lepiej poszukać urządzenie które ma wszystko takiego z lusterkiem wstecznym. Montujesz go wysoko i kamera dobrze widzi. Do tego nowszy Android tu masz dwa przykłady SMARTCAMS HSJ700A [link do oferty na Allegro wygasł] i SmartCams HSJ-3000 [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...
    Audi z napędem hybrydowym - A6, A8 oraz Q5
    Audi wyznacza nowe standardy w technologii hybrydowej. Już w 1989 roku marka udowodniła swoje kompetencje w wykorzystaniu technologii hybrydowej dzięki projektowi technologicznemu - Audi duo. Pierwszy model produkcyjny - ...