Trudny wybór - poszukiwane autko do 35k.

28 Maj 2015, 14:48

Witam!

To mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że znajdę tutaj to czego szukam, a mianowicie porady na jaki samochód się zdecydować.

Przede wszystkim autko jakiego potrzebuję powinno być ekonomiczne. Codziennie przemierzam trasę 100 km i nie ukrywam, że właśnie ta kwestia jest najistotniejsza. Nie szukam jakiegoś ogromnego samochodu, ale przydałoby się, aby trochę miejsca w nim było (dwójka dorosłych i dziecko). Kombi odpada, zupełnie mi się nie podobają. Identycznie jak auta trzydrzwiowe.

Marki, wśród których szukam to Ople, Volkswageny, Toyoty, Suzuki, Hondy, KIA, Nissan, Seat. Na początku byłem zdecydowanie za japońcami, ale podobno części są okropnie drogie i ewentualna naprawa za 3-4k jednorazowo jest ponad moje możliwości.

Przebieg max do 125 tys i rocznik od 2007 wzwyż. Wyłącznie benzyna lub benzyna i LPG. Chyba, że macie tu inne zdanie i polecacie Diesla? Z niektórych opinii wiem jednak, że jest problem z zapaleniem diesla przy niskich temperaturach, a jako że dojeżdżam do pracy nie mogę pozwolić sobie na takie ryzyko. Garażem nie dysponuję.

Naturalnie - bezwypadkowy i nieuszkodzony.
Do dyspozycji mam około 35 tysięcy PLN.

Z góry dzięki za pomoc.
Paweł.
Lampion
Nowicjusz

Auto: Nubira

28 Maj 2015, 15:14

Przebieg to żaden wyznacznik.
Lepiej kupić auto z większym przebiegiem w lepszym stanie niż z mniejszym przebiegiem i w gorszym stanie technicznym.

Japońce kiedyś może były drogie, teraz serwisowanie na poziomie innych marek może niektóre podzespoły ciut droższe ale nie ma się czego bać.

Ode mnie może być:
Fiat Bravo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford

Honda Civic - wielki PLUS jest taki w Civic'ach ,że one na prawdę mało palą w mieście ok 8l. Jeden użytkownik użytkuje Civic'a więc możesz coś dopowie n/t.
łysy30 - z tego co kojarzę to chyba ten użytkownik ma Civic'a i może coś pod powie więcej.

Kia

Opel

Renault

Toyota

Linki przykładowe.

@@Popatrz sobie na ceny części różnych marek i poobliczaj jak średnio wyglądają.
Ostatnio edytowany przez Kieł, 28 Maj 2015, 15:26, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

28 Maj 2015, 15:20

Pięknie dziękuję za odpowiedź, zaraz biorę się za przeglądanie linków :)
Odniosę się jeszcze do tego przebiegu. W sumie możesz mieć rację, ale mimo to powyżej, no powiedzmy, 150k chyba nie chciałbym kupować auta. To już jednak spory przebieg.

Zaciekawiłeś mnie odnośnie tych japońców. Jeżeli wygląda to tak, jak piszesz, to faktycznie byłoby nieźle. Ja już byłem prawie zdecydowany na samochód japoński, ale przypadkowo dowiedziałem się, że naprawy tych samochodów są koszmarnie drogie. Rzadkie, ale drogie.

Napisałeś też, że Civic mało pali w mieście. Moja trasa to głównie droga ekspresowa. Po mieście nie jeżdżę dużo, więc bardziej chodzi mi o spalanie na dłuższych trasach.
Lampion
Nowicjusz

28 Maj 2015, 15:45

Civic to autko godne polecenia, sam je użytkuje i jestem bardzo zadowolony. Jak każde auto ma swoje wady, ale są to pierdołki. Minusy to słaby, miękki lakier który się łatwo rysuje. Padające łożyska amortyzatorów , ale to gdy jeździsz po kiepskich drogach , skrzypiące plastiki i wyciszenie pozostawia wiele do życzenia. To jest typ auta do którego wsiadasz i nie musisz się martwić czy do jedziesz do celu. Silnik i skrzynia to najmocniejsze strony tego auta, części są może ciut droższe, ale za to jak zrobisz to masz spokój na dłuższy czas. Auto generalnie bardzo dobrze się prowadzi , dzięki precyzyjnemu układowi kierowniczemu i sztywnemu zawieszeniu , choć na drogach o kiepskiej nawierzchni czuć każda nierówność . Jeszcze jedna rzecz do której mógłbym się przyczepić , to niezbyt wygodne fotele. Za 35k powinieneś znaleść auto z 2008 r. najlepiej krajowe , od pierwszego właściciela.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

28 Maj 2015, 17:12

Tak, dokładnie. Szukam auta od pierwszego właściciela i rocznik od 2007 wzwyż. Czy krajowe, to sam nie wiem. Nie znam się, więc może pytanie będzie laickie, ale lepiej kupić krajowe? Na chłopski rozum, wydaję mi się, że lepiej kupić np auto sprowadzone z Niemiec, bo przez te kilka lat jeździło po lepszych drogach niż nasze, ale może się mylę?

Powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi częściami ciutkę droższymi? Ciutkę, tzn średnio jak dużo? Nie ukrywam, że przeraziła mnie informacja, gdy usłyszałem, że wymiana klocków to kilka tysięcy. Nie wiem czy to prawda, nie chcę mi się w to wierzyć, ale chętnie posłucham opinii bardziej obeznanych osób.
Lampion
Nowicjusz

28 Maj 2015, 17:20

Auta w neimczech są w podobnych albo i wyższych cenach niż u nas, więc dodając do tego koszty sprowadzenia auto z niemiec musi być droższe od krajowego. Dlatego więkoszść tych tanich niemieckich aut od handlarzy to trupy :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

28 Maj 2015, 17:27

Raczej lepiej jest mieć pewny samochód od 1 właściciela który kupił w PL salonie i dbał o niego/robił na bieżąco naprawy niż kupić jakiś szrot z Niemiec z nieznaną historią.
Musiałbyś jechać osobiście do Niemiec i sprowadzić na własną rękę żebyś miał pewność czym jeździsz.

"Nie ukrywam, że przeraziła mnie informacja, gdy usłyszałem, że wymiana klocków to kilka tysięcy." - chyba w ASO i to jakiegoś Skylina'a albo innego sportowego Japońca. Zmień serwis/warsztat (ludzi) od których słyszałeś takie informacje.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

28 Maj 2015, 17:46

Ok, to już coś wiem. Będę więc szukał samochód krajowych. A jak panowie z tym spalaniem. Co po za Civiciem? No i czy idę w dobrym kierunku decydując się na benzynę z instalacją gazową, czy powinienem jednak szukać diesla?
Lampion
Nowicjusz