REKLAMA
galakty napisał(a):Który model? Bo się pogubiłem, raz V70, raz IS 200.
Miałem na myśli V70. 2 osoby + bak paliwa i się robi prawie te 2000kg.
Dzida - do tej pory przeznaczałem co miesiąc określoną kwotę na samochód. np.100zł. Jeśli diesel spali mi powiedzmy 50zł z tej kwoty, to resztę przeznaczę na części eksploatacyjne, awarie oraz opłaty. Natomiast jeśli benzyna mi zje 90zł z tej kwoty, to już mniej zostaje na tą drugą kategorię kosztów utrzymania auta. Tak, więc czy w jednym, czy w drugim przypadku nie mam zamiaru wydać więcej niż 100zł na miesiąc na samochód (oczywiście kwota i zależności miedzy kosztami są przykładowe). To co nie zostaje przepalone w paliwie, jest odkładane do "skarbonki" na wydatki niepaliwowe związane z samochodem, więc jednak jak nie palę papierosów, to oszczędzam. Wszystko zależy jak się do tego podchodzi.
też nienawidzę LPG stać mnie na auto i zatankowanie
Z tego co widzę, robisz dosyć małe przebiegi, więc bez problemu możesz utrzymać autko, które żre te powiedzmy 12 litrów, ale gdybyś pojeździł powiedzmy z dwa, może więcej, to samo paliwo będzie już sporym obciążeniem dla portwela.
Ponawiając pytanie: jaki silnik benzynowy z turbo oprócz 1.8 i nadający siędo gazu (może jakoś się przemogę) ?
Jeśli chodzi o reno, to odpada (miałem kiedyś w pracy megane z 2012 roku i non stop coś się z nią działo - a to elektryka, a to wycieraczki, a to spryskiwacze , albo wiatrak chłodnicy, mimo, że była nowa). Renault w moim przypadku odpada.