Przeczytałem cały temat i dochodzę do wniosku, że autor nie umie jeździć wolnossącym benzyniakiem i próbuje się usprawiedliwić słabymi osiągami benzyniaków w stosunku do diesli. Lexus IS200 2.0 155KM wolno jeździ? Przecież to wyciąga 215km/h i do setki w 9,8s. Mała podpowiedź, wystarczy zmieniać biegi trochę później.
Kolejna rzecz - czemu do porównania spalania bierzesz benzynę w V6, która objeżdża większość diesli? Bierz pod uwagę auta o podobnych osiągach (Accord trochę szybszy, ale można uznać, że jednakowo jak Volvo) i zakładając roczny przebieg 17000 kilometrów, Pb po 4,65 i ON po 4,50 mamy:
1. Accord VIII 2.0 156KM - śr. 8,3l/100km, 6560zł
2. Volvo S60 2.4 163KM - śr. 6,3l/100km, 4820zł
Różnica 1740zł Czy to dużo? Weź pod uwagę, że auta z dieslem, tym bardziej tak mocnym są gonione cały czas po autostradach i takie 10-11 letnie Volvo będzie miało w optymistycznym wariancie 350 tysięcy kilometrów, a równie dobrze może i mieć 400 lub więcej, a 8-9 letni Accord spokojnie może legitymować się przebiegiem 200-220 tysięcy i nie będzie to dziwne, bo to benzyna. A jeśli chodzi o spalanie, to można zamontować LPG i wtedy ten Accord, spalający średnio nawet zawyżając 10,5 litra LPG, w oparciu o przebieg 17000km rocznie i koszt lpg 2,15zł oraz dodając 1 litr benzyny na rozruch na każde 100 kilometrów, wyjdzie, uwaga - 200zł taniej niż diesel w volvo! Przy czym w 10 letni Volvo w dieslu z przebiegiem 350 tysięcy może paść turbo, egr, wtryski i wiele innych rzeczy, a w Accordzie.. coś może padnie, ale będą to naprawy za grosze.
Nie chcę Cię na siłę przekonać do benzyny tylko zwracam uwagę, że porównujesz do siebie pojazdy o różnych osiągach - gdy się porówna spalanie V6 do diesla Volvo to nie ma się co dziwić, że różnica będzie kolosalna, a jak widzisz na powyższym przykładzie, przy ekonomicznej benzynie o podobnych osiągach różnica nawet przy 17000km rocznie nie jest ogromna. Wybór należy do Ciebie, ale ja bym diesla przy takim przebiegu nie kupował, co innego 25000km rocznie, ale nawet wtedy zastanowiałbym się nad kupieniem benzyny i dodaniu LPG.
![Uśmiechnięty :)]()