Trwały hatchback do 35 tyś, LPG

03 Lut 2018, 11:17

Cześć wszystkim!
To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość :)
Szukam swojego pierwszego auta. Dzienny przebieg to 100 km do pracy - 90% autostrada, 10 % miasto. Oprócz tego wypady weekendowe + jakieś wakacje. W związku z tym do auta będę chciał zainstalować LPG.
Zależy mi głownie na bezawaryjności, stosunkowo niskim spalaniu, a także na w miarę bogatym wyposażeniu. Ciężkiej nogi nie mam, moja standardowa prędkość na autostradzie to 120 km/h, nie przekraczam raczej nigdy 140km/h. W samochodzie musi być tempomat, USB, Bluetooth, mile widziane czujniki parkowania tylne. Sporo gadam przez telefon i lubię posłuchać w samochodzie czegoś innego niż radio :)
Do tej pory samochody które przykuły moją uwagę to:
- Mazda 3 II 1.6 - tu boję się trochę korozji, niby jest lepiej niż w trójce poprzedniej generacji. Można ją zawsze zabezpieczyć antykorozyjnie, ale na jak długo to wystarczy tego nie wiem :)
- Renault Megane III 1.4 tce lub 1.6 (tutaj nie wiem który silnik będzie lepszy pod LPG, różne są opinie na ten temat w internetach - 1.6 mniej problemowy, ale 1.4 bardziej dynamiczny)
- ewentualnie Ford Focus, ale nie przekonują mnie z wyglądu plastiki w środku.
Samochody które odrzuciłem (nie podobają mi się w środku, bądź z zewnątrz): Civic Ufo, i30 i chyba wszystkie VW i Ople.
Budżet to 32-35 tyś i ani 1 zł więcej :D
Czy jeszcze jakieś auto moglibyście polecić ? Co sądzicie o moich propozycjach ?
Karek85
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Lut 2018, 13:22

Mogę polecić Alfa Romeo Giulietta 1.4TB. Jeśli przyjemność prowadzenia ma znaczenie, to Focus też należy do czołówki.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

03 Lut 2018, 15:52

Jak wyzej Alfa
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Lut 2018, 16:46

Alfy Romeo nie znajdę w takiej cenie i z takim wyposażeniem. Chyba, że z przebiegiem 200k
Edit: Jednak może i znajdę, ale czy to bardziej trwały samochód od Mazdy czy Megane ?
Karek85
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Lut 2018, 18:22

Ani bardziej, ani mniej trwały. Najlepiej wsiądź i się przejedź, to zrozumiesz o co chodzi w wyborze tej marki ;)
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne wakacje z kamperem
    Z powodu pandemii wiele osób obawia się spędzać urlop w dużych ośrodkach wypoczynkowych. W tej sytuacji jednym z możliwych rozwiązań okazuje się kamper, inaczej samochód kempingowy, posiadający część mieszkalną, ...