Trzeba będzie mieć się na baczności

06 Lut 2014, 18:16

Platforma chce zaproponować nowe przepisy ruchu drogowego, dlaczego? Szukają kasy już wszędzie a najbardziej u zwykłych obywateli.

Na obecną chwilę kierowca dopóki nie przekroczy dozwolonej prędkości o min. 11 km/h jest bez karny dopiero gdy osiągnie to magiczne 11 km/h podlega karze. Jest to tak zwany próg tolerancji, jednak PO stwierdziła że lepiej będzie jeśli próg będzie wynosił 3km/h.

Jak podaje Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, większość wykroczeń czyli 70% stanowi przekroczenie prędkości o zaledwie 20 km czyli mandaty nie są za wysokie.

Teraz pytanie się rodzi komu i jak ma pomóc obniżenie tego progu tolerancji?
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

06 Lut 2014, 20:20

Może pomóc w napychaniu kasy PO, a może nie napychaniu, ale łataniu dziury finansowej na potęgę.
SamSam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Lut 2014, 13:10

20 - 11 = 9
20 - 3 = 17
Chyba prosta matematyka, więcej kierowców załapie się na większe kary.
piotrorl
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 30 09 2012

07 Lut 2014, 14:44

Tylko o to właśnie chodzi bo na pewno nie uwierzę że chodzi tutaj o bezpieczeństwo. A innej jeszcze wersji nie widzę. Chodź urzędnicy na pewno by ubrali to w piękne słówka i coś znaleźli by to wyglądało że robią to dla naszego dobra. 8)
SSolo
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 31 03 2010
Przebieg/rok: 20tys. km

07 Lut 2014, 20:01

problem w tym że homologacja radarów i liczników samochodowych nie pozwala na taki przeskok :mrgreen:
stą to 10km bo tolerancja jednego i drugiego to +/- 5km
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Lut 2014, 20:46

Nowsze konstrukcje radarów mają błąd : zakres pomiarowy wynosi od 20 do 250 km/h a dokładność pomiaru ± 3km/h do 100 km/h oraz ± 3 % powyżej 100 km/h . :o :o :o :o :o JAk się to ma do zapędów ustawodawcy :?:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

07 Lut 2014, 21:04

Nie wiem jak to się do zapędów ustawodawcy, bo zapędy ustawodawcy są nieobliczalne. Ja od wczoraj uknułam plan. Niecny. Oszczędny. Foks stoi w domu w charakterze donicy lub innej ozdoby. Na zakupy jeżdżę bryczką - czyli mój koń się zdziwi, bo do tej pory to on był bardziej do ozdoby, przepisów nie załamię, radar mnie nie chwyci, a nawet jeśli - brak tablic, ups. :)
Dalsza podróż - PKP - czas ten sam, Wars, książeczka - same plusy. Foks odpocznie od korków, ciężarówek na drodze, od muzyki, zacznie żyć życiem emeryta... Będę go wyciągać na Wielkanoc i inne Święta, i tylko na przejazd po wiosce... a , znam Corsę z 1999 roku, z przebiegiem niecałe 10 tys :) I mój Foks też za 10 lat będzie takim cudem...
SamSam
Nowicjusz

08 Lut 2014, 09:17

SamSam napisał(a): przepisów nie załamię
no i tu możesz się mocno zdziwić :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Lut 2014, 13:25

Faktycznie. Na obwodnicy i drogach szybkiego ruchu jest taki znaczek, mówiący o zakazie poruszania się zaprzęgiem i sprzętem rolniczym.... Trzeba będzie zmodyfikować trasy... :mrgreen:
SamSam
Nowicjusz