Tucson/Sportage/Sorento

26 Lut 2014, 10:44

Ostatnio pisaliśmy o Sportage i Tucsonie. Wczoraj na drodze widziałem Kia Sorrento. Pooglądałem na allegro i jest całkiem fajna.
Jak wg was wypada Sorento w porównaniu z pozostałymi dwoma autkami. Chodzi o pierwszą generację Sorento. wszystkie trzy autka rozważam kupić za kwotę do 25 tyś. No i silniki tylko benzyna + gaz. Żadnych Diesli.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2014, 10:56

Kuzyn mojej zony ma Sorento od pól roku z benzyną 2.4. Był mądrzejszy i dał do druciarza zagazować wyłożył na instalkę 2400zł i ma stały problem. Moge się o auto wypytać jak go zobaczę.
Ogólnie bardzo ładne czarne w srebrnych rurach, wnętrze spore.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2014, 10:08

noisy napisał(a):Moge się o auto wypytać jak go zobaczę.

Będę bardzo wdzięczny - ten silnik najwięcej brałem pod uwagę, ponieważ ma najmniejszą pojemność, więc palił też będzie nie dużo.
Zapytaj też czy ma w automacie czy manualu i jakie ma wyposażenie - bo widziałem takie, które mają podgrzewane fotele i podgrzewaną przednia szybę, co jest w zimie bardzo przydatną rzeczą.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2014, 11:38

A może coś takiego? Ogólnie autko bardzo dobre, nie wiem tylko jak z gazem ale można poczytać. Auto jest raczej mało spotykane na drodze więc części blacharskie w razie stłuczki mogą być drogie ale mechaniczne nie są jakieś tragiczne. W końcu to Ford więc bardziej europejska marka niż amerykańska :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Mar 2014, 10:45

Propozycja dość ciekawa. Autko też fajne, coś na rodzaj takich jak szukam. Wyposażenie tez ok. A jak wygląda w tym aucie sprawa rzeczywistego spalania i awaryjności ? Ktoś wie coś na temat napędu w tym aucie? Jest to napęd tylko na dwie osie, czy ma jakąś blokadę chociaż w jedym moście? Bo podstawą moich poszukiwań jest napęd na 4 koła ( nie na dwie osie ), czyli auto musi mieć blokady dyfra. A przynajmniej jedną.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2014, 11:00

Z tego co mi wiadomo to samochód jest trochę niestabilny na zakrętach ale bardzo dobrze radzi sobie w terenie.
Warto zwrócić uwagę na silnik 2.3. Jest to konstrukcja Forda z Mazdą i trochę bliżej mu do Mazdy. Z tego co słyszałem ale tu akurat nie wiem ile w tym prawdy- ma łańcuch.
Silnik 3.0 jest mocniejszy i występował z automatem. trochę więcej pali ale lepiej jedzie
Co do części to niektóre pasują z Terrano II
Spalanie przy prędkości autostradowej czyli 130-140 km/h to około 11/12 litrów silnik 2.3
A silnik 3.0 potrafi spalić i 16 litrów przy takiej prędkości
Awaryjność jest niska i tu znowu nie sprawdza się stereotyp "Ford g.. wort"
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...

08 Mar 2014, 19:17

kon146 napisał(a):Z tego co mi wiadomo to samochód jest trochę niestabilny na zakrętach ale bardzo dobrze radzi sobie w terenie.

To ma być zwykły dupowóz, w terenie nie będzie jeździł, ewentualnie po szutrówce. A napęd na 4 będzie wykorzystywany raczej do jazdy po śniegu w górach - własnie po szytrówce, na której leży śnieg.
A mam jeszcze pytanie dotyczące Tucsona - jest tam włącznik 4WD. Co on włącza - dołącza napęd na którąś z osi, czy włącza blokadę dyfra?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2014, 17:21

MotoAlbercik napisał(a):A mam jeszcze pytanie dotyczące Tucsona - jest tam włącznik 4WD. Co on włącza - dołącza napęd na którąś z osi, czy włącza blokadę dyfra?

Z tego co wiem dołącza tył :) bo normalnie masz tylko napęd przedni.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

14 Mar 2014, 18:59

ja natomiast w tej kwocie widzę dwóch liderów, i rywali :sly: Mitsubishi Outlander 1 oraz Subaru Forester, poczytaj o nich na necie, a szybko zmienisz zdanie :ok:
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg