Wygodny i cichy samochód - 15.000

12 Mar 2014, 08:54

Cześć,

Szukam samochodu głównie do użytkowania w weekendy - trasy >100km. Chciałbym aby samochód był wygodny i cichy w środku. Samochód średniej wielkości - 2/3 drzwi. Będę podróżował sam bądź z jedną osobą towarzyszącą (+kot ;).
Tylko benzyna - koszty paliwa nie są dla mnie tak ważne. Silnik co najmniej 1.6 i raczej nie więcej niż 2.0.
Rocznikowo myślę że od 2000 w górę. Jestem osobą, która się przyzwyczaja do rzeczy i jak już kupię to chciałbym długo tym samochodem pojeździć (najmniej 5 lat, a jeżeli wytrzyma to i 10). Jestem nastawiony na to, że w takim okresie czekałyby mnie kosztowne wymiany elementów eksploatacyjnych (np. całe zawieszenie). W takiej sytuacji ważnym czynnikiem jest dla mnie trwałość samego silnika.

Budżet: 15.000 - sam samochód; w zapasie 5000 na pakiet startowy (dokumenty, oleje, rozrząd, etc.). Jeżeli będzie trzeba mogę wykroczyć poza te granicę - czekam na Wasze opinie.

Staram się nie ulegać stereotypom i przyglądam się różnym markom. Co mi wpadło w oko:

Alfa Romeo 147
BMW e46 - compact bądź coupe
Renault Megane
Citroen C4

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
anthropos82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2000
Auto: Nie mam

12 Mar 2014, 09:48

[link do oferty na Allegro wygasł] Lepiej w manualu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Mar 2014, 11:13

Alfę odpuść, bo to strzał w kolano. Jeżeli Megane/C4 to polecałbym z silnikiem 1.6.

Od siebie dodam jeżeli ma być to auto 2/3 dzwiowe może Toyota Yaris TS, bezawaryjne, małe, zwinne autko?
+ Fiat Grande Punto

Lexusa też polecam, bardzo dobrze wykonane, bezawaryjne, solidna konstrukcja.
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

12 Mar 2014, 15:37

Przy tych kryteriach zdecydowanie BMW polecam. Klasa wyżej no i najpewniejsze auto na dłuższą metę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

12 Mar 2014, 16:00

Alfa 147 to bardzo awaryjne auto więc bym odpuścił
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2014, 09:11

Dziękuję za odpowiedzi!

@noisy
Nas Lexusami się nie zastanawiałem, całkiem zapomniałem, że coś takiego jeździ. Rynek wtórny nie jest specjalnie przeładowany ale poczytam i rozejrzę się - może trafi się coś ciekawego.

@tdloverr, kon146
Yaris to jednak trochę za mały samochód. Możesz coś powiedzieć o komforcie jazdy w Grande Punto? Jak to wypada w porównaniu do Punto i Stilo?

Alfy złą opinię mają, ale sporo dobrego też się o nich naczytałem - przyznam, że głównie na stronach miłośników marki, ale ogólnie to chyba jeżeli dbasz o samochód to się odwdzięczy.

@jiGsaw
Widzę z sygnaturki, że masz doświadczenie z BMW. Silniki benzynowe uchodzą za długowieczne a i rdza tych samochodów specjalnie szybko nie atakuje.
Tak na pierwszy rzut oka jesteś w stanie ocenić czy warto się interesować którymś z tych egzemplarzy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
anthropos82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2000
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - subkompaktowy crossover
    Według japońskiego magazynu Mag-X, subkompaktowy crossover Lexus UX – seryjna wersja koncepcyjnego modelu UX, przedstawionego na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Paryżu we wrześniu 2016 – może trafić do ...

13 Mar 2014, 09:46

Czerwoną bym odpuścił - damski kolor, no i źle spasowany zderzak z przodu, do tego pokrętła, podobnie jak w beżowej. Co więcej beżowa ma silnik starego typu 2.0 R6, który spali sporo. Ta co ma niby 130 tys to raczej bym jej dał z >300 sądząc po kierownicy i fotelu...

Ogólnie celujesz w średnio udane silniki N42, według mnie lepiej poszukać jakiejś R6 - 2.2, 2.5, 2.8. Nawet kosztem rocznika.

Poczytaj o silniku N42, nie lubi gorszego oleju jak 5w40 (najlepiej 0w40), trzeba uważać, żeby nie wtopić.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 10:05

Z Lexusem sa szanse ze nie wtopisz w tym budżecie jak w przypadku BMW. Lexus to marka premium i jakość tych aut jest wysoka. Na rynku jest tez mneijsze parcie. W razie gdybyś chciał założyć LPG to można jak najbardziej. Ogólnie najlepiej przejedz się i porównaj jak będziesz się czuł w obu markach.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 12:02

W Lexusie z kolei ogólne koszty utrzymania będą dużo wyższe... silnik N42 jak jest na dobrym oleju i się go umie ocenić przy kupnie to można zminimalizować ryzyko. W tym budżecie można spokojnie dorwać dobre BMW, tylko trzeba rozsądnie podejść do zakupu i wiedzieć co wybrać. Ja jednak bym i tak wolał zdecydowanie R6 :D
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2014, 14:56

jiGsaw napisał(a):W Lexusie z kolei ogólne koszty utrzymania będą dużo wyższe...

A w ilu przypadkach doświadczyłeś te koszty...?

BMW z n42 nic sobą nie reprezentuje jest zwykłym toczydłem a jak do tego dołączymy oklepanie tego auta z wizerunkiem dres maszyny to jest kibel...

Może autor tematu zostanie fanem marki a e46 z gównianym r4 przy swojej masie zrazi człowieka.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Mar 2014, 23:10

seata toledo w tych pieniądzach kupisz
konio1konio
Początkujący

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 09 03 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: KIAOptima
Silnik: 2.0DOHC
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Mar 2014, 23:55

Jest tu propozycja e46, Lexa a Ty polecasz Toledo.. Zanim coś napiszesz zastanów się 2 razy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Mar 2014, 00:24

Już licz się ze słowami szybki, bo akurat n42b20 lepiej jedzie od is200 mimo mniejszej mocy, mniejszej liczby cylindrów i biegów, a do tego pali mało. Problem tych silników leży gdzie indziej. :) Więc tak naprawdę ciężko jakoś o wnioski, że jedno auto wobec drugiego nic nie reprezentuje skoro to ta sama półka i konkurencja bezpośrednia (chociaż tak naprawdę przynajmniej w Europie ciężko mówić o tym by Lexus był konkurencyjny wobec MB czy BMW patrząc na wyniki sprzedaży).

Problem z Lexusami jest taki, że ostatnio do zwykłej Toyoty Yaris potrzebowałem kupić lampy tylne i musiałem wybulić 2x więcej kasy niż do BMW na używki, a co dopiero mówić o Lexusie...

Jakby były tanie w utrzymaniu to by tego było u nas tyle ile BMW albo prawie tyle. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Mar 2014, 09:38

Mentalność narodu. Tutaj co niemieckie to dobre. Znajomek zawsze mówił półżartem nie kupuj BMW bo Bedziesz Mial Wydatki :wink: Ogólnie chodzi o stan auta bo skoro obie marki są OK to objechać pare aut i brac najlepsze. Nie ważne czy R4 czy 6.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Mar 2014, 17:59

jiGsaw napisał(a):Już licz się ze słowami szybki

Przepraszam więcej już nie podskoczę... :D

Nie będę już dyskutował podsumuje bmw nie ma słabych punktów są tylko słabi kierowcy i kiepscy mechanicy... serwis tani jak barszcz, silniki...wszystkie są ok., części za darmo itd...

Polecam r4 do e46 w sam raz... :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe