Turbiny garret

25 Kwi 2016, 08:50

Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie w moim aucie mam problem z turbiną, a dokładnie chodzi o to że bardzo piszczy. Mechanik powiedział że jest to uszkodzona turbina. Są dwie opcje: kupić nową używaną albo regenerować turbinę. Wydaje mi się że turbina jest firmy garret czy ktoś orientuje się jaki jest koszt naprawy turbiny garret do Dacia Logan 75KM?
Mogas
Obserwowany

Auto: Dacia Logan
Silnik: 1.5 dCi
Paliwo: Diesel

30 Sie 2016, 12:16

Podstawowa naprawa to koszt około 700-800zł.
Turbina jest rozbierana na części pierwsze, a jej elementy są piaskowane i myte, następnie powtórnie złożone i wyważone.
Wymianie podlega standardowy zestaw naprawczy w którego skład wchodzą: łożyska ślizgowe, łożysko oporowe, odrzutnik oleju, podstawka odrzutnika, pierścienie uszczelniające odrzutnika i wałka, pierścień ustalający wałka, pin ustalający łożyska ślizgowego, oringi uszczelniające, nakrętka koła kompresji i wszystkie śruby montażowe.

Może być też uszkodzony wałek z kołem kompresji co widać dopiero po rozebraniu wtedy koszt rośnie o około 200zł.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6 zaawansowana technologia i-ACTIVSENSE
    Mazda Motor Corporation zaprezentuje technologie "i-ACTIVSENSE" w zupełnie nowej wersji modelu Mazda6, która będzie główną atrakcją tegorocznego Salonu Motoryzacyjnego w Paryżu. "i-ACTIVSENSE" to seria zaawansowanych ...
    AFT - Alternative Fuels Technology
    Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...