burus napisał(a):Turbodoladownie daje bardzo duza Twin turbo ok. 2 razy więcej (wiadomo, bo podwójnie), może być dużo więcej lub mniej ale nie zawsze silnik tak łatwo to znosi i trzeba dokonywać bardzo poważnych modyfikacji, a to wiadomo wiąże się z bardzo dużymi kosztami.Nie spotkałem się jeszcze, żeby samo turbo podnosiło moc o 300%, bez zadnych dodatkowych modyfikacji.
![Rolling Eyes :roll:]()
.
====bur=======> Jo! ja tez nie!
Napisalem tylko,iz od 40-300% w zaleznosci od wersji i potrzeb/generalnie!= Ogolnie.Takie super wysilone rajdowe,czy scigajce sie na krotkich odcinkach maja nawet wiecej niz 300% patrz ow civic mego znajomka itp!
Oczywiscie silnik przeznaczony do podniesienia max mocy - jak Porche czy wspomniany Mitsubishi EVO- ma wiele zmienione. z tego co wiem. A mamy podstawowa wersje tego silnika w Galant GSX bez turbinki ( dezigne z 89r) mial 130KM przed zainstalowaniem mu wydechu i kolektora ssacego ze stali nierdzewnej ma obecnie 150KM a jego ostatnia wersja w EVO 9 ma 380KM!Co jak na 2 l DOHC jest unikalne dla sam produkowanego seryjnie z gwarancja na Power Train - jak wyszystkie MItsubishi te sama= 10 lat lub 100 tys mil! Tylko subaru WRX moze z nim konkurowac ale z gwarancja tylko na 3 lata i 36 tys mil!
jasne ,ze tam sa calkiem inne tloki- carbonowe walki rozrzadu.Ceramiczne zawory,i gladzie cylindryczne - zupelnie inny wykroj kanalow dolotowych i wylotowych i wiele innych detali- nie znam w szczegolach- bo nigdy takiego silnika rozebranego nie wiedzialem ani nie czytalem o tych modyfikacjach- tak szczegolowo!
Ale np silnik Porche Maryli Rodowicz w 78r.mial zaledwie 160 KM z 3l BB w Porche a dzis z 3,3l ma ponad 500KM= wiec niewiele sie pomylilem mowiac ze :' DO 300%"!Co zreszta kolejne edycje specjalizujacych sie w turbodoladowaniu firm jasno okazuje.
Subaru WRX ma ledwie 230KM z 2l poj swego BB4 a GT o 8 tys dolcow drozszy( 32tys$) ma tych kunikow 350 choc juz z silnika 2,5l Gdy ja go mialem w 1996r mial zaledwie 150KM.A dzis kazdy inny subaru z tym silnikiem z T. zaledwie 240KM- sedan czy Outback!
Dzis zreszta tam bylem i handlowalem niesprzedany z 2005 sedan legacy GT z tym silnikiem ,ktory mial cene 32tys $ i zrabalem mu cene na 23 tys a bez turbo z tego samego rocznika majacy cene pierwotna 28000$ na 20K ale nie dogadalismy sie w sprawie zamiany mego starego Montero- za ktorego zadalem 5 tys$ oraz co do % pozyczki. Bo oni proponuja na 72 m-ce 4,9% a ja im daje 2,9%!
jednak mnie wcale zaden z nich nie interesuje- bo maja nadwozia 4 drz sedan wiec bez bagaznika dachowego- co jest dla nas najwazniejsze gdyz uzywany tego samochodu ( AWD) w wyjazdach COROCZNYCH NA NARTY!mamy wprawdzie 4x4 i Honde 4WD z udawanym napedem AWD dolaczanym tylko na chwile,gdy kola przednie sie slizgna- ale zaden z nich nie nadaje sie do jazdy na slizgawicy i nie jest dosc pewny ( jak ow GXS AWD Galant- bo to stary juz zlom 90r.z 600 tys przebiegiem!
ja zas Celuje z zakupem w Ipreze "kombi"=ST.Wagen- po amerycku !Bo silnik ma ten sam bez T. 2,5l 178KM ale ma wnetrze przerobione w 2006r na wygodniejsze i mozna juz wygodnie siedziac za kolkiem facetowi powyzej 187cm( a moi synowie maja jeszcze wiecej niz ja nawt corka ma 178cm)!On w tej chwili z AT Sportotronic AT_M stoi za 21 tys$ i ma obnizke posezonowa 2 tys czyli moge go dostac za 19-scie- i na ten sam % kredytu ale on spadnie w cenie - gdy za m-c przyjda modele 2007 choc juz powinny Byc!jednak dystrybucja na cala Ameryke setek tys sam w tym samym czasie jest zwykle opozniana zwlaszcza w rejony malych miast gdzie sprzedaje sie rocznie najwyzej setki w takim miasteczku okolo 100 tys m. Glownie ida one do Aspen w Coroado i innych slawnych miejscowosci wysokogorskich i Stanow Polnocnych gdzie sa ciezkie warunki zimowe!Sedany legacy,Forestery i Outback juz z dniem 1 sierpnia zawalaja tysiacami parkingi dealerow modelami 2007 /bo teraz jest zmiana Rocznika modelu ale maluch Impreza jeszcze nie!Corka wlasnie dzis wyjechala juz na studia w Appalachian Univ. wiec do zimy musze jej to kupic by bezpiecznie mogla dojezdzac czasem do domku( ca 300km) i jezdzic do pracy w regionie- gdzie sa Ski Resourts!
Ps. WRX 2l 230 Km st.wag tez jest przeceniona z 25 tys o te 2 tys,ale dziewczynce 19l. nie jest potrzebne 6 sek+ od 0-1000km/h a zwyczajny AWD z najlepszym co czlek wymyslil w silnikach -BOXEREM!!No a 5 tys$ roznicy w cenie..? dla nas to caly moj Montero!No i roznica w zuzyciu paliwa T i bez T wynosi srednio okolo 3-5 l/100km a przy dzisiejszych cenach paliwa i to wysokooktanowego czyli o 20 c wyzszej na 1 galonie- jest znaczna - tym bardziej,ze bedzie przeciez rosla!( dzis cena paliwa nieco spadla z 3$/galon na 2,85$)!
nIE na kieszen studentki pracujacej na swoje utrzymanie ani rencisty Ojca! Bo ostatecznie mozna sie zdobyc na zakup czegos kosztownego ale potem sa lata codziennej exploatacji.A te silniki maja przeciez 2,5l wiec sila rzeczy musza zrec paliwo najmniej te 7-9l/100km!=UWAGA !MLODZI LUDZIE! pamietajcie o tym!
Burus