Turbosprężarka Fiat bravo 2 1.9 JTD 120KM 88kW

27 Kwi 2023, 20:27

Cześć,
Zastanawiam się nad włożeniem do mojego fiacika jakiejś lepszej turbosprężarki niż jest fabrycznie (samochód kupiony parę dni temu, był ewidentnie robiony na sportowy, karbon na masce i dachu, wielki wydech, 225/45/17 itp, itd).
Moje pytanie brzmi:
Jaka turbina byłaby najodpowiedniejsza (tak do 2-3k zł, wiem że jakieś lepsze/większe chodzą po 6k+) oraz nie powodowałaby żadnych problemów.
Średnio znam się na motoryzacji (oczywiście turbina byłaby wkładana przez znajomego tunera, który nie był w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie) i nie wiem czy za duża turbina może zniszczyć silnik czy coś w tym stylu, fajnie by było jakby ktoś mógł mi ładnie i jasno przedstawić jak dobierać turbinę do samochodu.
Dodatkowo oczywiście chciałbym mapować samochód na 140+km.
Dodatkowe pytanie, jak wrzucę do tego blow off (sutututu...) to nie walnie to wszystko?
Noaim
Nowicjusz

• 28 Kwi 2023, 08:29

W pierwszej kolejności należałoby auto zhamować sprawdzić co tam reprezentuje, może już jest po jakimś programie, jak nie zrobić program na tym co jest i to wystarczy bo wkładanie do Daily chińskiego turbo które da efekt marny jest bez sensu według mnie.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Kwi 2023, 08:36

Polecę z nim na hamownie po zrobieniu rozrządu.
    A jakbym chciał dobierać jakąś lepszą turbinę to czym powinienem się kierować przy wyborze do tego silnika?
    Czy to nie ma znaczenia i mogę wrzucić jakąkolwiek np z TurboWorks za 3600?
    Noaim
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jak przygotować auto do wyjazdu na wakacyjny urlop?
      Na początku roku 2022 większość (56%) dorosłych Polaków zadeklarowała, iż w bieżącym roku zamierza wyjechać w celach wypoczynkowych lub turystycznych na co najmniej 2 dni – wynika z danych CBOS. Wielu respondentów ...