Turbosprężarka- nowa? regenerowana? używana?

11 Wrz 2009, 11:41

Hej!

Mam pytanko.. mój ojciec ma problemy z turbinką w swoim audi(puszcza olej) i mam pytania na temat turbosprężarki.

1. co było by najlepsze? nowa turbina czy regenerowana czy używana?
2. na czym polega regeneracja?

z tego co się orientuję regeneracja może kosztować 700-1000 zł.\
nówka sztuka kosztuje 1500-1700 zł (patrzyłem na allegro, dzwoniłem do gościa od firmy pphu alpha i był bardzo skłonny na zniżkę [link do oferty na Allegro wygasł] jego aukcje)
skoro regeneracja moze kosztowac do 1000 zł to może kupić już nową.?
a używane? hmmm używane... no właśnie nie wiem co o tym myśleć...

mieliście podobne problemy?
opiszcie conieco :)
Pozdro!
zxc
Nowicjusz

Miejscowość: Krk
1

11 Wrz 2009, 13:28

Ważna jest gwarancja.Zobacz jakie są warunki gwarancji.Nawet nową turbinę można szybko wykończyć i wtedy mamy problem z reklamacją,chyba ze sprzedawca sam ją zamontuje.
andrzej_124
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2009, 13:30

andrzej_124 napisał(a):Ważna jest gwarancja.Zobacz jakie są warunki gwarancji.Nawet nową turbinę można szybko wykończyć i wtedy mamy problem z reklamacją,chyba ze sprzedawca sam ją zamontuje.

ma 12 miesieczna gwarancje!
zxc
Nowicjusz

0

12 Wrz 2009, 21:18

Kupiłbym w tym przypadku nową!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
0

14 Wrz 2009, 13:32

Jak wygląda regeneracja :roll:
Turbo jest rozbierane na części pierwsze...
Środek turbosprężarki jest rozbierany, zestaw naprawczy po wcześniejszym wypiaskowaniu wszystkich części jest montowany do środka turbosprężarki.
Przed montażem wałka i koła kompresji części te poddaje się wstępnemu wyważeniu,
Po zmontowaniu środka turbiny poddaje się cały układ testowi na doważarce i poddaje się ewentualnej korekcie wyważenia. Test doważenia odbywa się w takiej samej kulturze pracy jak w silniku - obroty , temperatura.

Wszystko wygląda banalnie lecz jest to bardzo skomplikowany proces...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
0

14 Wrz 2009, 21:15

Najdroższą częścią turbosprężarki jest obudowa,do tego co kolega Daro napisał dodam tylko,że regeneracja turbiny w profesjonalnym zakładzie przywraca jej sprawność typową dla części nowej ,dlaczego więc radzę by kupić nową?! ,cóż w tym przypadku różnica w cenie między nową a regenerowaną nie jest znaczna ale są turbosprężarki,które kosztują kilka tysięcy złotych a regeneracja wychodzi połowę taniej,powiedzmy te 2000-2500 zł.Fachowcy używają sprzętu wysokiej jakości ,komponentów też,są turbiny których nie da się zregenerować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

1

18 Wrz 2009, 10:02

PhantomASA1 napisał(a):są turbiny których nie da się zregenerować.

tzn jakich?
zxc
Nowicjusz

0

18 Wrz 2009, 20:29

Turbiny tuningowe!

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 20:34 ]
ZXC a ty jesteś z Krk?! :shock: Wytłumacz mi dlaczego calutkie Włochy są zbulwersowane aferą watykańską a u nas o tym cicho -sza?! Powiedz swoim wszystkim z Krk,wafancullo cazo! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

0

21 Wrz 2009, 10:18

PhantomASA1 napisał(a):Turbiny tuningowe!

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 20:34 ]
ZXC a ty jesteś z Krk?! :shock: Wytłumacz mi dlaczego calutkie Włochy są zbulwersowane aferą watykańską a u nas o tym cicho -sza?! Powiedz swoim wszystkim z Krk,wafancullo cazo! :wink:

Kolo nie kapuje cie...

nie widze powiązania z tematem...

kupiłem nową turbinę od firmy alpha... powiem wam że chodzi bardzo dobrze :D jestem bardzo zadowolony z zakupu :) polecam tą firmę :)

Pozdro!
zxc
Nowicjusz

0

23 Sty 2014, 13:58

Raczej nie ma turbin których nie da się zregenerować. I z tymi cenami to też nie tak większość turbin kosztuje nowa ok 1400 a regenerowana na nowych częściach ( zatem także bardzo ok) ok 800. przynajmniej takie ceny są w firmie turboladerpolska.pl więc jeśli ktoś przepłaca zapraszam do nich
tomkol44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1995
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 130KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006
0

24 Sty 2014, 15:21

Używka odpada- nie polecam bo nie masz żadnej gwarancji że będzie działać. regeneracja- tak,ale pochodzi rok i problem wróci. Sensownym rozwiązaniem będzie tutaj moim zdaniem inwestycja w nową.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
0

31 Maj 2014, 13:19

Nowa? Regeneracja turbin to teraz koszt od 500zł, jeżeli nie uszkodziłeś wiernika, z wymianą wiernika 100-200zł drożej a nowe turbo 1500-2000zł więc chyba warto. Jedynie zmienna geometria oraz sterowniki elektroniczne to nieco wyższy koszt.

Tym bardziej że tak jak koledzy piszą, obudowa zostaje, części wymienione na nowe więc regenerowana turbina = nowa turbina sam sobie odpowiedz czy warto przepłacać....
radka
Nowicjusz

Auto: VW Passat
0

18 Cze 2014, 18:10

Polecam firmę Rotex oferującą najwyższej jakości turbosprężarki do samochodów osobowych, ciężarowych oraz rolniczych. Tylko nowe turbosprężarki, które cenowo dorównują turbosprężarką zregenerowanym. Sprawdźcie.
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3
1

20 Cze 2014, 15:20

Jak szukacie fachowców, którzy Wam dobrze zregenerują turbospreżarkę, to polecam Wam [...] z Mielca. Właściciel ma ponad 20-letnie doświadczenie w swoim fachu, także możecie być pewni, że wszystko będzie ok :) Firma posiada zaplecze zregenerowanych turbosprężarek. Macie tam zregenerowane turbosprężarki wg marek oraz modeli samochodów.
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW
5

23 Lip 2014, 09:32

Akurat jeżeli chodzi o firmy które zajmują się regeneracją turbin to ich nie brakuje, pytanie w dalszym ciągu o sens,czy taka regenerowana da gwarancję,że posłuży przez długi czas bez awarii i usterek. To chyba największy problem.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
0