Turbosprężarka- nowa? regenerowana? używana?

11 Wrz 2009, 10:41

Hej!

Mam pytanko.. mój ojciec ma problemy z turbinką w swoim audi(puszcza olej) i mam pytania na temat turbosprężarki.

1. co było by najlepsze? nowa turbina czy regenerowana czy używana?
2. na czym polega regeneracja?

z tego co się orientuję regeneracja może kosztować 700-1000 zł.\
nówka sztuka kosztuje 1500-1700 zł (patrzyłem na allegro, dzwoniłem do gościa od firmy pphu alpha i był bardzo skłonny na zniżkę [link do oferty na Allegro wygasł] jego aukcje)
skoro regeneracja moze kosztowac do 1000 zł to może kupić już nową.?
a używane? hmmm używane... no właśnie nie wiem co o tym myśleć...

mieliście podobne problemy?
opiszcie conieco :)
Pozdro!
zxc
Nowicjusz

Miejscowość: Krk
1

11 Wrz 2009, 12:28

Ważna jest gwarancja.Zobacz jakie są warunki gwarancji.Nawet nową turbinę można szybko wykończyć i wtedy mamy problem z reklamacją,chyba ze sprzedawca sam ją zamontuje.
andrzej_124
Stały forumowicz

0

11 Wrz 2009, 12:30

andrzej_124 napisał(a):Ważna jest gwarancja.Zobacz jakie są warunki gwarancji.Nawet nową turbinę można szybko wykończyć i wtedy mamy problem z reklamacją,chyba ze sprzedawca sam ją zamontuje.

ma 12 miesieczna gwarancje!
zxc
Nowicjusz

0

12 Wrz 2009, 20:18

Kupiłbym w tym przypadku nową!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
0

14 Wrz 2009, 12:32

Jak wygląda regeneracja :roll:
Turbo jest rozbierane na części pierwsze...
Środek turbosprężarki jest rozbierany, zestaw naprawczy po wcześniejszym wypiaskowaniu wszystkich części jest montowany do środka turbosprężarki.
Przed montażem wałka i koła kompresji części te poddaje się wstępnemu wyważeniu,
Po zmontowaniu środka turbiny poddaje się cały układ testowi na doważarce i poddaje się ewentualnej korekcie wyważenia. Test doważenia odbywa się w takiej samej kulturze pracy jak w silniku - obroty , temperatura.

Wszystko wygląda banalnie lecz jest to bardzo skomplikowany proces...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
0

14 Wrz 2009, 20:15

Najdroższą częścią turbosprężarki jest obudowa,do tego co kolega Daro napisał dodam tylko,że regeneracja turbiny w profesjonalnym zakładzie przywraca jej sprawność typową dla części nowej ,dlaczego więc radzę by kupić nową?! ,cóż w tym przypadku różnica w cenie między nową a regenerowaną nie jest znaczna ale są turbosprężarki,które kosztują kilka tysięcy złotych a regeneracja wychodzi połowę taniej,powiedzmy te 2000-2500 zł.Fachowcy używają sprzętu wysokiej jakości ,komponentów też,są turbiny których nie da się zregenerować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...
    Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...

18 Wrz 2009, 09:02

PhantomASA1 napisał(a):są turbiny których nie da się zregenerować.

tzn jakich?
zxc
Nowicjusz

0

18 Wrz 2009, 19:29

Turbiny tuningowe!

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 20:34 ]
ZXC a ty jesteś z Krk?! :shock: Wytłumacz mi dlaczego calutkie Włochy są zbulwersowane aferą watykańską a u nas o tym cicho -sza?! Powiedz swoim wszystkim z Krk,wafancullo cazo! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

0

21 Wrz 2009, 09:18

PhantomASA1 napisał(a):Turbiny tuningowe!

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 20:34 ]
ZXC a ty jesteś z Krk?! :shock: Wytłumacz mi dlaczego calutkie Włochy są zbulwersowane aferą watykańską a u nas o tym cicho -sza?! Powiedz swoim wszystkim z Krk,wafancullo cazo! :wink:

Kolo nie kapuje cie...

nie widze powiązania z tematem...

kupiłem nową turbinę od firmy alpha... powiem wam że chodzi bardzo dobrze :D jestem bardzo zadowolony z zakupu :) polecam tą firmę :)

Pozdro!
zxc
Nowicjusz

0

23 Sty 2014, 12:58

Raczej nie ma turbin których nie da się zregenerować. I z tymi cenami to też nie tak większość turbin kosztuje nowa ok 1400 a regenerowana na nowych częściach ( zatem także bardzo ok) ok 800. przynajmniej takie ceny są w firmie turboladerpolska.pl więc jeśli ktoś przepłaca zapraszam do nich
tomkol44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1995
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 130KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006
0

24 Sty 2014, 14:21

Używka odpada- nie polecam bo nie masz żadnej gwarancji że będzie działać. regeneracja- tak,ale pochodzi rok i problem wróci. Sensownym rozwiązaniem będzie tutaj moim zdaniem inwestycja w nową.
SklepMartec
Początkujący

Auto: Audi a3
Silnik: 1.9 140KM
0

31 Maj 2014, 12:19

Nowa? Regeneracja turbin to teraz koszt od 500zł, jeżeli nie uszkodziłeś wiernika, z wymianą wiernika 100-200zł drożej a nowe turbo 1500-2000zł więc chyba warto. Jedynie zmienna geometria oraz sterowniki elektroniczne to nieco wyższy koszt.

Tym bardziej że tak jak koledzy piszą, obudowa zostaje, części wymienione na nowe więc regenerowana turbina = nowa turbina sam sobie odpowiedz czy warto przepłacać....
radka
Nowicjusz

Auto: VW Passat
0

18 Cze 2014, 17:10

Polecam firmę Rotex oferującą najwyższej jakości turbosprężarki do samochodów osobowych, ciężarowych oraz rolniczych. Tylko nowe turbosprężarki, które cenowo dorównują turbosprężarką zregenerowanym. Sprawdźcie.
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3
1

20 Cze 2014, 14:20

Jak szukacie fachowców, którzy Wam dobrze zregenerują turbospreżarkę, to polecam Wam [...] z Mielca. Właściciel ma ponad 20-letnie doświadczenie w swoim fachu, także możecie być pewni, że wszystko będzie ok :) Firma posiada zaplecze zregenerowanych turbosprężarek. Macie tam zregenerowane turbosprężarki wg marek oraz modeli samochodów.
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW
5

23 Lip 2014, 08:32

Akurat jeżeli chodzi o firmy które zajmują się regeneracją turbin to ich nie brakuje, pytanie w dalszym ciągu o sens,czy taka regenerowana da gwarancję,że posłuży przez długi czas bez awarii i usterek. To chyba największy problem.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
0